Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Τα highlights του Ισπανικού Ελαιοκομικού Σκηνικού (8°)

Τα highlights του Ισπανικού Ελαιοκομικού Σκηνικού (8°)


Συνεχίζουμε να ρίχνουμε κλεφτές ματιές και να αποτυπώνουμε tips από τα όσα συμβαίνουν στην ισπανική ελαιοκομία αν και στην πραγματικότητα συμβαίνουν πολύ περισσότερα, αλλά που να τα προλάβει κανείς όλα… Σήμερα η 8η εικόνα (βλέπε και Τα Ηighlights του Ισπανικού ελαιοκομικού σκηνικού (7°))

Η Ανδαλουσία διέθεσε σχεδόν 6 εκατ. ευρώ για την έρευνα σχετικά με τη βιοποικιλότητα

Η Ανδαλουσία χρηματοδότησε 24 ερευνητικά έργα, τα οποία σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια και κέντρα του CSIC. Η χρηματοδότηση άγγιξε σχεδόν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχορηγήσεις αποτελούν μέρος του συμπληρωματικού σχεδίου για τη βιοποικιλότητα και αποσκοπούν στην ανάπτυξη λύσεων με επίκεντρο τη φύση, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Η χρηματοδότηση προέρχεται από πολλές πηγές όπως το Υπουργείο Επιστημών, Καινοτομίας, όπως  και Πανεπιστημίων, με τη στήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων ανάκαμψης. Οι ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις έρευνες τους και να παραδώσουν τα αποτελέσματά τους έως τον Σεπτέμβριο του 2025, με πιθανή παράταση έξι μηνών για την επίτευξη των προγραμματισμένων στόχων.

20 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό και βελτίωση αρδευτικών συστημάτων διέθεσε η Αραγονία

Η Αραγονία διέθεσε 20 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των αρδευτικών της συστημάτων. Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή των συστημάτων άρδευσης με βαρύτητα σε συστήματα πίεσης ή/και συστήματα καταιονισμού-σταγόνων, για τη βελτίωση των σωληνώσεων, των επενδύσεων, των δεξαμενών, τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και για έργα κάτω των 250.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών συστημάτων στο πλαίσιο του ΠΕΠΑΚ 2023-2027 ανέρχεται σε περίπου 62 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης είναι ανταγωνιστική, με κριτήρια επιλογής, και προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Αραγονίας. Το 43% της ενίσχυσης προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το κράτος μέλος να συνεισφέρει το 57%. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν την απαίτηση τακτικής αξιολόγησης των επιπτώσεων και έναν ελάχιστο στόχο εξοικονόμησης νερού 10% για όλα τα έργα.

Περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ σε 65 αγροδιατροφικά έργα κατανέμει το Υπουργείο Γεωργίας, MAPA

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων διέθεσε 37,3 εκατ. ευρώ σε 65 καινοτόμα αγροδιατροφικά έργα. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν από υπερπεριφερειακές επιχειρησιακές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καινοτομία στη Γεωργική Παραγωγικότητα και Αειφορία. Η πλειονότητα των επιλέξιμων αιτήσεων αφορά τη φυτική παραγωγή, ακολουθούμενη από την κτηνοτροφία, την αγροδιατροφική βιομηχανία και άλλους τομείς. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, το MAPA σχεδιάζει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για αυτού του είδους τα έργα σε νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων το 2025, με συνολική δημόσια δαπάνη 46,25 εκατ. ευρώ.

Tο πρώτο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο με το πρότυπο αειφόρου καλλιέργειας πιστοποίησε η Dcoop

Η Dcoop σε συνεργασία με την Pompeian στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστοποίησε την πρώτη ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου σύμφωνα με το πρότυπο αειφόρου καλλιέργειας. Η πιστοποίηση αυτή διασφαλίζει την περιβαλλοντική διαχείριση, την κοινωνική ευθύνη, την οικονομική βιωσιμότητα και την επιχειρηματική ακεραιότητα στις γεωργικές πρακτικές. Το πιστοποιημένο ελαιόλαδο παράχθηκε από εννέα συνεταιρισμούς του ομίλου Dcoop, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στη δέσμευσή τους για αειφορία. Η αυστηρή διαδικασία ελέγχου διεξήχθη από την SCS Global Services για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του ελαιόλαδου και ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η Dcoop στοχεύει στην εφαρμογή του προτύπου σε όλους τους συνεταιρισμούς της έως το 2029, ενώ η στρατηγική συμμαχία με την Pompeian οδηγεί στην παγκόσμια ηγεσία στην αειφόρο παραγωγή ελαιόλαδου.

Προώθηση των Ισπανικών ελαιόλαδων στην Ιαπωνία

Τα ισπανικά προϊόντα προωθούνται στην Ασία μέσω της στρατηγικής Foods of Spain του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Το υπουργείο συμμετέχει σε εκδηλώσεις προώθησης σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου για να παρουσιάσει τα ισπανικά προϊόντα στους τοπικούς εισαγωγείς και να προσελκύσει τις αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές, αναδεικνύοντας την υπεροχή και την ποικιλομορφία της ισπανικής γαστρονομίας. Στην Κίνα, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις σε πόλεις όπως η Changshaκαι η Chongqing, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη Ho Chi Minh City του Βιετνάμ. Η Ιαπωνία διοργανώνει επίσης ημέρες ανοιχτών εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις, με μια επερχόμενη εκδήλωση για τα τρόφιμα και τα κρασιά από την Ισπανία στην Οσάκα, η οποία συνδέει τους Ισπανούς εισαγωγείς με τους ιαπωνικούς φορείς της βιομηχανίας. Το υπουργείο είναι επίσης παρόν σε διεθνείς εκθέσεις στην Ασία, όπως η πρόσφατη συμμετοχή στη Seoul Food & Hotel 2024 στη Νότια Κορέα, επιτρέποντας στις ισπανικές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους μαζί με την FIAB στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής ισπανικών εταιρειών στον τομέα των τροφίμων και ποτών σε διεθνείς εκδηλώσεις.

Η Ισπανία πουλάει 26,4% περισσότερο ελαιόλαδο φέτος

Ο ισπανικός τομέας του ελαιόλαδου παρά τις αντιξοότητες των μειωμένων παραγωγών και των υψηλών τιμών, συνεχίζει την αύξηση των εξαγωγών κατά 20,1% και με θετικά σημάδια τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η Ιταλία και οι ΗΠΑ παρουσίασαν σημαντική αύξηση στον όγκο και τα έσοδα των εισαγωγών.

Έσοδα εξαγωγών σε χιλ. €

 Έτος ΗΠΑ Ιταλία
2022 4.322 7.963
2023 3.321 3.509
2024 5.841 8.963

Συνολικά, η Ισπανία εξήγαγε 504.800 τόνους ελαιολάδου από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 26,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία για τις εισαγωγές δείχνουν επίσης αύξηση 38% στις αγορές σε σύγκριση με το 2023. Ο Μάιος ήταν ο μήνας με τον χαμηλότερο όγκο εισαγωγών το 2024, με 18.000 τόνους εισαγόμενους

Μεγάλωσαν σε έκταση οι ισπανικοί ελαιώνες

H έκταση που καλύπτουν οι ελαιώνες στην Ισπανία μεγάλωσε κατά 7,1% σε 10 χρόνια, ενώ η έκταση των αρδευόμενων ελαιώνων μεγάλωσε κατά 19% σύμφωνα με το Agrinfo, έκδοση του Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής.

 

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον παίκτη που τον απέκλεισε πρόωρα στο πρόσφατο US Open. Ο «Στεφ»...

Αθλητικά

Όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, η Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία ως τις 10 Ιουλίου του 2024 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ, είναι η νέα...

Πολιτική

Μετά το μπλόκο στους λογαριασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε ιδιώτης ο οποίος εδώ και ένα μεγάλο διάστημα δεν πληρώθηκε τα χρήματα που του χρωστούσε...