Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Τα highlights του Ισπανικού Ελαιοκομικού Σκηνικού (6°)

Τα highlights του Ισπανικού Ελαιοκομικού Σκηνικού (6°)


Το Υπουργείο ξεκινά πρωτοβουλία με 43 μέτρα για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των αγροτών

Ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής, Luis Planas, παρουσίασε μία δέσμη από 43 προτάσεις μέτρων που αντιμετωπίζουν τις κύριες ανησυχίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Αυτά τα μέτρα συνιστούν τον θεμελιώδη πυλώνας για την ισπανική οικονομία. Οι προτάσεις έχουν ομαδοποιηθεί σε επτά πεδία και δίνουν απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στις συναντήσεις με γεωργικές οργανώσεις. Η πρωτοβουλία αυτή αποκρυσταλλώθηκε μετά την έγκριση των προτάσεων για απλοποίηση και ευελιξία της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής από το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Οι προτάσεις πρέπει να επικυρωθούν από το ισπανικό κοινοβούλιο. Οι τομείς που καλύπτονται περιλαμβάνουν την απλοποίηση της ΚΓΠ, το διασυνοριακό εμπόριο αγροτικών προϊόντων, την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού, την ασφάλεια της γεωργίας, φορολογικά, χρηματοοικονομικά και εργατικά μέτρα, την υγεία των ζώων και την ενίσχυση πολιτικών για τη διευκόλυνση της κληρονομικής μεταβίβασης.

Η Καστίλλη-Λα Μάντσα ενισχύει προγράμματα άρδευσης με 35 εκατομμύρια ευρώ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Julián Martínez Lizán, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα συνεργάζεται στενά με τις αρδευτικές κοινότητες σε ολόκληρη την περιοχή. Αναφέρθηκε στην επιτυχία της πρόσφατης πρόσκλησης για ενίσχυση της άρδευσης, με 110 υποβληθέντα έργα και σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού. Επισήμανε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση στην Αρδευτική Κοινότητα ”Las Colleras” στο Fuente-Álamo.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ταμιευτήρες άρδευσης λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό η περιφερειακή διοίκηση επενδύει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων άρδευσης. 

Η Εξτρεμαδούρα θα χρηματοδοτήσει 32 μελέτες για την κυκλική οικονομία

Η Κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα, μέσω της FUNDECYT-PCTEX, ανακοίνωσε την έναρξη μιας χρηματοδότησης έως 32 μελετών υλοποίησης στρατηγικών κυκλικής οικονομίας μέσω του διεθνούς έργου Up2Circ. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης ενθαρρύνοντας την υλοποίηση στρατηγικών που προάγουν την ανακύκλωση, την ανακύκλωση προϊόντων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.

Το αρχικό πρόγραμμα διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 1.230.000 ευρώ. Προορίζεται για μικρά έργα με χρηματοδότηση έως και 15.000 ευρώ και διάρκεια 6 μηνών, τα οποία θα εστιάζουν σε θέματα όπως η βελτίωση των κυκλικών αλυσίδων εφοδιασμού, η ανάπτυξη πλατφορμών κοινής χρήσης και η επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων.

Επιπλέον, θα χρηματοδοτηθούν και μεγαλύτερα έργα που θα περιλαμβάνουν δοκιμαστικές ενέργειες, όπου οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές  δραστηριότητες για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, εισάγοντας νέα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με έναν ευέλικτο και απλό τρόπο, διευκολύνοντας τις εταιρείες στο να συμμετάσχουν σε προγράμματα επενδύσεων για την προαγωγή της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

Αλεύρι ελιάς από τα απόβλητα ελαιολάδου

Μετά από μακροχρόνιες έρευνες και πειραματισμούς, η Phenolives ανέπτυξε μία διαδικασία για τη μετατροπή των αποβλήτων του ελαιολάδου σε αλεύρι ελιάς. Αυτό το αλεύρι ελιάς είναι χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε ίνες, έχει ευχάριστη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο και μαγείρεμα.

Η Phenolives στοχεύει στη δημιουργία νέων μεθόδων για τη διαχείριση των αποβλήτων του ελαιολάδου, ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Βοηθά τα εργοστάσια να αυξήσουν τη χρήση των πρώτων υλών τους από το 15% στο 100%, επαναχρησιμοποιώντας όλα τα υλικά τους, από το νερό μέχρι τα κουκούτσια και τον πολτό ελιάς.

Αυτή η πρωτοβουλία ξεκινά με το αλεύρι ελιάς και αποτελεί ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να προσφέρει καινοτόμες λύσεις. Οι παραγωγοί και οι κατασκευαστές της εταιρείας, κυρίως στην Ευρώπη, στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, με στόχο την επέκταση των προϊόντων τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η COAG Ένωση Αγροτών και Κτηνοτρόφων της Jaén για την έλλειψη νερού 

Παρά την ευεργετική επίδραση των πρόσφατων βροχών η COAG εκφράζει την  ανησυχία της για την επίπτωση της πέντε ετών ξηρασίας στην ελαιοκαλλιέργεια, προειδοποιώντας ότι ακόμα “δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για μεγάλες σοδειές.”

Σύμφωνα με την COAG, ο ελαιώνας χρειάζεται νερό κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων περιόδων: την ανθοφορία τον Απρίλιο και την ωρίμανση τον Σεπτέμβριο. Επομένως, οι πρόσφατες βροχές είναι ευεργετικές, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ελαιώνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ξηρασίας των προηγούμενων ετών.

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον παίκτη που τον απέκλεισε πρόωρα στο πρόσφατο US Open. Ο «Στεφ»...

Αθλητικά

Όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, η Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία ως τις 10 Ιουλίου του 2024 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ, είναι η νέα...

Ελλάδα

Εδώ και περίπου 10 χρόνια η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM έχει σταματήσει να παράγει τα γουόκι τόκι που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν την Τετάρτη στον Λίβανο σκοτώνοντας...