Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Οργανωτικό φιάσκο οι νομαρχιακές εκλογές -Στο 8-10% η συμμετοχή


Όλο και μεγαλύτερο βάθος αποκτούν τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ από τις αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου και με την οργανωτική δομή του κόμματος να υφίσταται βαρύ πλήγμα, με πάνω από 8 στους 10 που ψήφισαν τον Σεπτέμβριο για πρόεδρο να μην εμφανίζονται στις κομματικές οργανώσεις.

Με τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη να έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής -και όχι μόνο- έρευνας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει από τη μια την αγωνία των απλών μελών για τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την επιχειρηματική δράση του και από την άλλη να συγκρατήσει μια κατάσταση οργανωτικής κατάρρευσης και πλήρους απροθυμίας των εναπομεινάντων ενεργών μελών του κόμματος να στήσουν τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» στα πόδια του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο 10% η συμμετοχή στις οργανώσεις

Ο κ. Κασσελάκης επισκεπτόμενος τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος δηλώνοντας στα τοπικά στελέχη «πάμε καλά, μεγαλώνουμε», ωστόσο η εικόνα που έφτανε από όλες τις οργανώσεις πανελλαδικά ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων συντονιστικών επιτροπών στις Νομαρχιακές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) υπολογιζόταν στο 8%-10%.

Η συμμετοχή ήταν τόσο χαμηλή και το ενδιαφέρον για την εκλογή νέων οργάνων τόσο μειωμένο που σε περίπου 7 Νομαρχιακές, όπως σε Σάμος, Πέλλα, Καβάλα και Δράμα, δεν χρειάστηκε να στηθούν καν κάλπες, καθώς δεν συμπληρώθηκε ούτε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων, με αποτέλεσμα να πάνε σε συναινετικές διαδικασίες ορισμού των συντονιστικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και παραμονές των εκλογών ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές δεν μπορούσαν να πείσουν ακόμη και τα βασικά στελέχη της περιοχής τους να μπουν στις τοπικές οργανώσεις.

Κορυφαία στελέχη μετέφεραν επί μέρες μια εικόνα πλήρους απροθυμίας να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι η συμμετοχή στην Α’ Αθήνας που έφτασε μόλις στο 10% και στην Ανατολική Αττική, όπου από τα 10.000 μέλη έφτασαν στα τοπικά γραφεία μόλις 1.500.

Στη Βόρεια Αθήνα πήγε στην κάλπη μόλις το 8% (1.346 από τα 16.000 μέλη), με το Γαλάτσι να αποτελεί την πλέον ενδεικτική περίπτωση για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στην οργανωμένη βάση, καθώς από τους 1.400 εγγεγραμμένους, μόλις 51 πήγαν να ψηφίσουν.

Στα νότια προάστια όπως η Ηλιούπολη ψήφισαν μόλις 197 μέλη από τα 1.767, στη Νίκαια 175 από τα 1.361, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στα δυτικά προάστια, με το Αιγάλεω για παράδειγμα να έχει συμμετοχή μόλις στο 12% και στο Ίλιον από τους 2.400 να φτάνουν στις κάλπες μόλις οι 101.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχο το κλίμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την Ημαθία να καταγράφει καλή επίδοση τηρουμένων των συνθηκών, με 500 στα 1.700 μέλη να εμφανίζονται στην οργάνωση του κόμματος. Στην Πιερία, από τα 1.700 μέλη υπολογίζεται ότι περίπου 230 εμφανίστηκαν.

Στα Δωδεκάνησα, στους 600, είχαν προσμετρηθεί μέχρι το απόγευμα 195.

Γύρισαν την πλάτη

Η εικόνα αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με τον παλμό του Συνεδρίου και τα συνθήματα «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη» με το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας να επιβεβαιώνει όλους όσοι μίλησαν για έργο επι σκηνής.

Πρόκειται για εικόνα απόρριψης του προέδρου και των επιλογών του σημειώνουν κορυφαία στελέχη για να προσθέσουν ότι αυτή την ώρα αναζητούνται τουλάχιστον 120.000 από τις 180.000 μέλη που πήγαν στις κάλπη το Σεπτέμβριο για να εκλέξουν πρόεδρο με πιο εμφατική την απουσία όπως σημειώνουν τα μέλη του 2ευρου που πήγαν αποκλειστικά για να στηρίξουν τον κ. Κασσελάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλειοψηφία ουσιαστικά γύρισε την πλάτη σημειώνουν πολλοί με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος στον τρόπο λειτουργίας και στις επιλογές της ηγεσίας τους τελευταίους τρεις τουλάχιστον μήνες.

Κακό σημάδι για τις ευρωεκλογές

Όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά για tην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με την αποσυσπείρωση αυτή που έχει συντελεστεί να μην προοιωνίζεται τίποτε θετικό για την ικανότητα του κόμματος να τρέξει καμπάνιες και να οργανώσει τη βάση για τις επερχόμενες κάλπες.

Άλλοι πάλι μιλούν για επιλογή της ηγεσίας να μην στηριχθούν αυτές οι κάλπες και επισημαίνουν την ηχηρή απουσία Κασσελάκη για την εκλογική αυτή διαδικασία αλλά και τη διπλή αποτυχία οι κάλπες αυτές να μετατεθούν χρονικά ήδη μια φορά προκειμένου να διεξαχθούν με ηλεκτρονική διαδικασία μέσω isyrza και ούτε τελικά αυτό να συμβαίνει.

Εξήγηση για αυτή την επιλογή αυτή του προέδρου να απαξιώσει τη διαδικασία δεν είναι εύκολο να δοθεί ωστόσο πολλοί αποδίδουν την απογοητευτική εικόνα στις επιλογές του σε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης που πήρε τη θέση του Γιώργου Βασιλειάδη ως γραμματέας οργανωτικού, την ώρα που πίσω από το νεαρό αυτό στέλεχος όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τους σκιώδεις γραμματείς Πάνο Ρήγα και Νίκο Σκορίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καράβια, αστακομακαρονάδες και δάνεια

Το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά λίγες ημέρες πριν ο κ. Κασσελάκης μπει στον στρατό και η μία εβδομάδα που έχει μπροστά του με το πλούσιο πρόγραμμα και τις δύο μεγάλες εκδηλώσεις για την ακρίβεια και την κεντρική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές δεν φαίνεται ικανή για την ώρα να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η πίεση του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται όλο και πιο ασφυκτική για τις εταιρείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την αμηχανία σε πολλές περιπτώσεις να είναι έκδηλη στην Κουμουνδούρου.

Από το περιβάλλον Κασσελάκη εκπέμπεται ψυχραιμία και τα δημοσιεύματα για τις επιχειρήσεις του αντιμετωπίζονται με στωικότητα.

Μπορεί να μη δίνονται απαντήσεις και αυτό να εντείνει την ανασφάλεια σε πολλά στελέχη που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο, παρ’ όλα αυτά όλοι γνωρίζουν ότι αυτές αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δοθούν από τη στιγμή που εκκρεμεί και μια εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία OSIOS και το προεδρικό δάνειο στη Left media.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επίσημες διαρροές και μάλιστα με ειρωνικό τόνο, προς απάντηση του  κυβερνητικού εκπροσώπου με τις αστακομακαρονάδες που τρώνε τα ανεπάγγελτα τζάκια, μάλλον ενέτειναν την αγωνία παρά καθησύχασαν τα στελέχη, τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής ρελάνς που κάνει ο κ. Κασσελάκης, θα είχε ενδιαφέρον αν θα επιλέξει εντός της εβδομάδας και πριν λείψει για άλλες δεκαπέντε ημέρες για το στρατιωτικό του να δώσει συνέντευξη σε κάποιο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του, είπε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του briefing, απαντώντας σε...

Ελλάδα

Μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τους Πυροσβέστες που συνεχίζουν να μάχονται στα πύρινα μέτωπα σε Σουφλί Έβρου, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη και Κορινθία. Στη μάχη και...

Ροή ειδήσεων

Φωτιά ξέσπασε μετά το μεσημέρι στην περιοχή Στιμάγκα Κορινθίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση και επί του παρόντος δεν απειλείται κάποιος οικισμός, ωστόσο...

Πολιτική

Το τηλεφώνημα από τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραψαν σήμερα πως δυο κορυφαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους...