Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Συνταξιοδοτικό: Ποιοί θα δουν μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις

Συνταξιοδοτικό: Ποιοί θα δουν μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις


Υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης και μεγαλύτερη σύνταξη παίρνουν οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν στα Ταμεία τους εισφορές σύνταξης (εργαζομένου και εργοδότη) άνω του 20%.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι προέρχονται από Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, από παράλληλη ασφάλιση και με «βαρέα». Για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς και για κάθε έτος ασφάλισης με αυξημένο ασφάλιστρο, το ποσοστό αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξής τους ανεβαίνει με συντελεστή 0,075%.

Το μπόνους ανάλογα με τα έτη των επιπλέον εισφορών ξεπερνά και τα 600 ευρώ τον μήνα, ειδικά όταν πρόκειται για ασφαλισμένους που παίρνουν σύνταξη από ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών καταβάλλουν σχεδόν για το σύνολο του εργασιακού τους βίου εισφορές σύνταξης 35%, έναντι 20% που ισχύει για τους μισθωτούς, και για την επικουρική ασφάλιση 12% αντί 6%.

Οι νέοι συνταξιούχοι, μάλιστα (μετά τον νόμο 4387/2016), που συνταξιοδοτούνται από ΔΕΚΟ και τράπεζες παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις από τους παλαιούς, για τους οποίους η προσαύξηση σύνταξης από τις έξτρα εισφορές που κατέβαλαν δεν προβλέφθηκε στον νόμο 4387.

Κέρδος έχουν και οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία παράλληλα έως το 2016. Στην περίπτωση παράλληλης ασφάλισης, ο χρόνος που έχει διανυθεί σε δύο Ταμεία έως το 2016 υπολογίζεται είτε ως προσαύξηση σύνταξης.

Οι έξτρα εισφορές φέρνουν μεγάλη αύξηση στις συντάξεις

Αυξήσεις στις συντάξεις μέσω υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης δίνουν οι έξτρα εισφορές που καταβάλουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Το μπόνους ανάλογα με τα έτη των επιπλέον εισφορών ξεπερνά και τα 6οο ευρώ τον μήνα περισσότερους) είτε ως δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Η έξτρα εισφορά σύνταξης στην παράλληλη ασφάλιση είναι 20% και το κέρδος αυξάνεται όσο περισσότερα είναι τα χρόνια της παράλληλης ασφάλισης. Μπόνους από έξτρα εισφορές έχουν και οι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα τόσο στον ιδιωτικό τομέα (βαρέα ΙΚΑ) όσο και σε ειδικότητες βαρέων σε ΔΕΗ, OTE, ΟΣΕ, OTA. Το πρόσθετο ασφάλιστρο στα βαρέα είναι από 3,6% ως 7,1%.

Προσοχή: Με διάταξη νόμου το 2018 επήλθε μια σημαντική ανατροπή στους ασφαλισμένους με βαρέα στο ΙΚΑ, καθώς προβλέφθηκε ότι, αν αξιοποιήσουν τις διατάξεις βαρέων για να βγουν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στα 62 αντί 67, δεν θα πάρουν την προσαύξηση, ενώ, αν συνταξιοδοτηθούν στα 67, τότε θα πάρουν την προσαυξηση των βαρέων και η σύνταξη θα βγει μεγαλύτερη. Η ανατροπή αυτή ισχύει μόνον για τα βαρέα ΙΚΑ και όχι για τα βαρέα στους ΟΤΑ ή τα βαρέα για ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕκ,λπ.).

Συντάξεις: Παραδείγματα

Ασφαλισμένος με 35 έτη σε Ταμείο ΔΕΚΟ ή τράπεζας, εκ των οποίων για τα 20 έτη είχε έξτρα εισφορές 15%, θα πάρει σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης 59,81% λόγω της πριμοδότησης από τις επιπλέον εισφορές. Με συντάξιμο μισθό 2.661 ευρώ, η σύνταξη για το 2024 είναι 2.065 ευρώ μικτά, ενώ η κανονική σύνταξη (χωρίς τις έξτρα εισφορές) θα ήταν 1.419 ευρώ. Το κέρδος από τις επιπλέον εισφορές είναι 646 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη τον μήνα!

Ασφαλισμένος με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ έως το 2016, και με ΕΦΚΑ (με διπλές εισφορές) από το 2017, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2024, οπότε συμπληρώνει 40 χρόνια και γίνεται 62 ετών. Τα 32 από τα 40 χρόνια τα είχε με δύο Ταμεία έως το 2016 και τα άλλα 8 στον ΕΦΚΑ από το 2017 έως και το 2024. Θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη η οποία θα υπολογιστεί για 40 έτη ασφάλισης στο Ταμείο όπου έχει τις καλύτερες αποδοχές (π.χ. Δημόσιο) και προσαύξηση για την ασφάλιση στο δεύτερο Ταμείο (π.χ. ΤΣΑΥ) για 32 χρόνια εισφορών έως το 2016.

Αν ως ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ έχει συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που θα λάβει ανέρχεται σε 480 ευρώ. Αν επιλέξει τη δεύτερη ανταποδοτική, θα πάρει 303 ευρώ.

Ασφαλισμένος με βαρέα για 35 χρόνια και επασφάλιστρο 3,6% έχει κανονικό ποσοστό αναπλήρωσης 37,31 %. Λόγω των βαρέων, όμως, το τελικό ποσοστό θα αυξηθεί κατά 9,45% και θα διαμορφωθεί στο 46,76%. Αν έχει συντάξιμες αποδοχές 1 .800 ευρώ, η σύνταξη που θα πάρει (ανταποδοτική συν εθνική) θα ανέλθει σε 1 .267,85 ευρώ. Χωρίς βαρέα, η σύνταξη θα έβγαινε στα 1 .097,95 ευρώ. Το κέρδος από τις έξτρα εισφορές των βαρέων είναι 170 ευρώ.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Τα ονόματα αυτών που επιθυμούν να αναλάβουν τη θέση επιτρόπου αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες μέλη της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Το Yamaha Racing Heritage Club πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη Yamaha Racing Experience στην Χερέθ, συγκεντρώνοντας θρύλους αγώνων...

Συνταγές

Αυτή την Κυριακή στο CANTINA magazine που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ: 2 καλοκαιρινές εκδόσεις, 360 σελίδες, 400 φωτογραφίες.Με δύο πολύτιμες εκδόσεις κυκλοφορεί το Cantina...

Μusic

Label & copyright: Tea Tairovic & T Music, ℗ & © 2024. All rights reserved. Ulaznice za koncert “Neka gori Balkan” Štark Arena …...