Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Συντάξεις 2024: Αναδρομικά από “χρυσάφι” για χιλιάδες δικαιούχους – Αναλυτικοί πίνακες


Αναδρομικά από «χρυσάφι» αναμένεται να δουν χιλιάδες δικαιούχοι στις συντάξεις τους, με την προϋπόθεση να λαμβάνουν συγκεκριμένο ποσό συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, αναμένεται να λάβουν αναδρομικά προς πληρωμή για την αποκατάσταση των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και άδικες.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: “Σενάρια για νωρίτερη καταβολή συντάξεων Απριλίου

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, υπάρχει η πεποίθηση πως όσοι προσέφυγαν με αγωγές στα δικαστήρια, θα λάβουν το ποσό που διεκδικούν αναδρομικά.

Η παραπάνω εξέλιξη, ευνοεί περίπου 380.000 δικαιούχους.

Συντάξεις 2024: Από που προέρχονται τα αναδρομικά που εκκρεμούν

Τα αναδρομικά που εκκρεμούν προέρχονται κυρίως:

  • Από περικοπές 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις.
  • Από περικοπή των Δώρων.
  • Από καθυστερημένους επανυπολογισμούς συντάξεων γήρατος αλλά και χηρείας.
  • Από την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τα έτη 2017 και 2028 στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Συντάξεις 2024: Τι γίνεται με όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια – Πότε οι επίσημες αποφάσεις

Το πρόβλημα όμως αφορά άλλους 900.000 που δεν προσέφυγαν επειδή πίστεψαν ότι θα πάρουν πίσω κάτι από τις άδικες περικοπές και χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, από τη στιγμή που δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το θέμα των αναδρομικών δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται μία ακόμα απόφαση για τα Δώρα των επικουρικών συντάξεων που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου στις 17 Απριλίου.

syntakseis syntaksiouxoi

Μετά την απόφαση η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα ξεκαθαρίσει αν θα αφήσει εκτός αναδρομικών τους συνταξιούχους χωρίς αγωγές ή αν θα καταβάλει ένα οριζόντιο ποσό (π.χ. 600-800 ευρώ) για την αποκατάσταση ενός μέρους των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές στις επικουρικές συντάξεις.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από τους συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η επιστροφή της ΕΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται αναδρομικά 2 ετών, ενώ όσοι προσέφυγαν πριν την έκδοση της απόφασης δικαιούνται αναδρομικά ως 5 έτη.

Συντάξεις 2024: Τα σενάρια που εξετάζονται μετά την απόφαση Ειδικού Δικαστηρίου – Τι ισχύει με τα δώρα

Τα σενάρια που εξετάζονται για τα αναδρομικά στις συντάξεις μετά τη νέα απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την τύχη των Δώρων είναι:

  • Να πληρωθούν με ένα εφάπαξ ποσό της τάξης των 600 ως 800 ευρώ οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν δικαστικά και όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες να περιμένουν τα αναδρομικά που θα τους βγάλουν τα δικαστήρια.
  • Να πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και κανείς άλλος.
  • Να επιστραφούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν περικοπές σε επικουρικές συντάξεις Δώρα επικουρικής – Δώρα κύριας σύνταξης και μειώσεις από την ΕΑΣ όσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Το σενάριο αυτό έχει κόστος 2,3 δισ. ευρώ και, αν αποφασιστεί, τότε η πληρωμή τους θα γίνει με δόσεις ίσως και σε 5 χρόνια.
xrimata 3 1
  • Να επιστραφούν αναδρομικά σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές όσον αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και να πληρωθούν αναδρομικά από την ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Να επιστραφούν αναδρομικά μόνον σε όσους έχουν κάνει αγωγές για τις επικουρικές και, αν το ΑΕΔ αποφασίσει υπέρ των Δώρων, τότε να επιστραφούν τα Δώρα ενός 11μήνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.

Τι ισχύει με τα Δώρα

Τι ακριβώς θα κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά στις συντάξεις; Τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων στις επικουρικές είναι αντισυνταγματική.

Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Συντάξεις 2024: Αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά που αναμένεται να επιστραφούν

Δείτε τους παρακάτω πίνακες, με τα ποσά που προκύπτουν και αναμένεται να επιστραφούν στους συνταξιούχους. Κάποιοι θα πάρουν έως και 6.486 ευρώ, με την επιστροφή της ΕΑΣ:

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του, είπε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του briefing, απαντώντας σε...

Ελλάδα

Μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τους Πυροσβέστες που συνεχίζουν να μάχονται στα πύρινα μέτωπα σε Σουφλί Έβρου, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη και Κορινθία. Στη μάχη και...

Ροή ειδήσεων

Φωτιά ξέσπασε μετά το μεσημέρι στην περιοχή Στιμάγκα Κορινθίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση και επί του παρόντος δεν απειλείται κάποιος οικισμός, ωστόσο...

Ελλάδα

Όποιος τύχει να βρεθεί και να περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας αυτές τις μέρες θα νιώσει τα πάντα να “καίνε”, με τις ακραίες θερμοκρασίες...