Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Συντάξεις: Αν έχετε τόση σύνταξη παίρνετε «χρυσά» αναδρομικά


Σημειώνεται ότι αναδρομικά προς πληρωμή για την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών από τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων περιμένουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι

Μεγάλη είδηση προέκυψε όσον αφορά στις συντάξεις, καθώς ορισμένοι συνταξιούχοι αν έχουν μια συγκεκριμένη σύνταξη, τότε αναμένεται να λάβουν χρυσά αναδρομικά.

Πιο συγκεκριμένα, αναδρομικά προς πληρωμή για την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών από τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων περιμένουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι.

Τέλος, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια (περίπου 380.000 συνταξιούχοι) θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν.

«Χρυσά» αναδρομικά

Τα αναδρομικά που εκκρεμούν προέρχονται κυρίως:

  • Από περικοπές 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις.
  • Από περικοπή των Δώρων.
  • Από καθυστερημένους επανυπολογισμούς συντάξεων γήρατος αλλά και χηρείας.
  • Από την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τα έτη 2017 και 2028 στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια (περίπου 380.000 συνταξιούχοι) θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν. Το πρόβλημα όμως αφορά άλλους 900.000 που δεν προσέφυγαν επειδή πίστεψαν ότι θα πάρουν πίσω κάτι από τις άδικες περικοπές και χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, από τη στιγμή που δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το θέμα των αναδρομικών δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται μία ακόμα απόφαση για τα Δώρα των επικουρικών συντάξεων που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου στις 17 Απριλίου.

Μετά την απόφαση η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα ξεκαθαρίσει αν θα αφήσει εκτός αναδρομικών τους συνταξιούχους χωρίς αγωγές ή αν θα καταβάλει ένα οριζόντιο ποσό (π.χ. 600-800 ευρώ) για την αποκατάσταση ενός μέρους των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές στις επικουρικές συντάξεις.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από τους συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η επιστροφή της ΕΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται αναδρομικά 2 ετών, ενώ όσοι προσέφυγαν πριν την έκδοση της απόφασης δικαιούνται αναδρομικά ως 5 έτη.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τα αναδρομικά στις συντάξεις μετά τη νέα απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την τύχη των Δώρων είναι:

  1. Να πληρωθούν με ένα εφάπαξ ποσό της τάξης των 600 ως 800 ευρώ οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν δικαστικά και όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες να περιμένουν τα αναδρομικά που θα τους βγάλουν τα δικαστήρια.
  2. Να πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και κανείς άλλος.
  3. Να επιστραφούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν περικοπές σε επικουρικές συντάξεις Δώρα επικουρικής – Δώρα κύριας σύνταξης και μειώσεις από την ΕΑΣ όσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Το σενάριο αυτό έχει κόστος 2,3 δισ. ευρώ και, αν αποφασιστεί, τότε η πληρωμή τους θα γίνει με δόσεις ίσως και σε 5 χρόνια.
  4. Να επιστραφούν αναδρομικά σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές όσον αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και να πληρωθούν αναδρομικά από την ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  5. Να επιστραφούν αναδρομικά μόνον σε όσους έχουν κάνει αγωγές για τις επικουρικές και, αν το ΑΕΔ αποφασίσει υπέρ των Δώρων, τότε να επιστραφούν τα Δώρα ενός 11μήνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.

Τι ακριβώς θα κρίνει το Ανώτατο Εδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά στις συντάξεις;

Τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Αρειο Πάγο ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων στις επικουρικές είναι αντισυνταγματική. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Τα αναδρομικά 11 μηνών για επικουρικές – δώρα

Πηγή: workenter.gr

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών...

Πολιτική

Διαδέχονται η μια την άλλη οι αποκαλύψεις για την…απόβαση των Αλβανών στο Γαλάτσι λόγω της έλευσης του Έντι Ράμα Νέα ντοκουμέντα για την…απόβαση Αλβανών...

Ροή ειδήσεων

Το χρηματιστηριακό ράλι που ξεκίνησε πριν έναν μήνα έχει «τραπεζική σφραγίδα». Τα καλά αποτελέσματα των τραπεζών, η ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές, οι αναβαθμίσεις από...

Αυτοκίνητο

Του Γιώργου Παλληκάρη Τί κι αν ο καιρός ήταν μουντός και γεμάτος σκόνη; Αμέσως όλα θύμισαν καλοκαίρι και το κλίμα έφτιαξε μόλις αντικρίσαμε στη...