Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: «Γαλάζιο» βέρτιγκο με αντιφατικές δηλώσεις και μπλέξιμο γραμμών

Συμφωνία των Πρεσπών: «Γαλάζιο» βέρτιγκο με αντιφατικές δηλώσεις και μπλέξιμο γραμμών


Άλλα λένε Γεραπετρίτης-Μαρινάκης, άλλα η Μπακογιάννη • Παναγιωτόπουλος: Ύστατο όπλο η καταγγελία •  Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τα πρωτόκολλα προς ψήφιση στη Βουλή, εν μέσω προκλητικής αφωνίας από Μητσοτάκη

Τις ψηφοθηρικές μεθόδους που ακολούθησε και το 2019 απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών επιχειρεί να εφαρμόσει ξανά η κυβέρνηση, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με ένα σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής και αναζητώντας ευήκοα ακροδεξιά ότα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βέβαια, παρότι εξαντλεί τις αυταρχικές δηλώσεις απέναντι στο κίνημα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και τους φοιτητές, δεν έχει πει κουβέντα για το ζήτημα αυτές τις ημέρες, αφήνοντας υπουργούς και κεντρικά στελέχη να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα»

Αντιφατικές δηλώσεις Γεραπετρίτη – Μπακογιάννη

Την ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τυχόν νέα παραβίαση της συμφωνίας από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, στο εσωτερικό κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να εκφράζονται αντιφατικές απόψεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας με δημοσιογράφους σήμερα, δεν βρήκε κανένα κυβερνητικό λάθος στο ζήτημα της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας και έσπευσε να υποστηρίξει ότι τα πρωτόκολλα δεν κυρώνονται για λόγους… συμμόρφωσης της γειτονικής χώρας.

Σε διαφορετική γραμμή Γεραπετρίτης – Μπακογιάννη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών» θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αφού πρώτα η χώρα μας πεισθεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γείτονας χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της» είπε μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να προσθέσει «το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς που δεν έχουν έρθει τα μνημόνια συνδέεται με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε πειστεί ότι έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την πλευρά της γείτονας χώρας. Διότι δεν είναι μόνον το θέμα του ονόματος, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Εμείς λέμε ότι θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε, εμμέσως πλην σαφώς, στις χθεσινές της δηλώσεις επαναλαμβάνοντας ότι τα πρωτόκολλα θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί ήδη, ωστόσο, έσπευσε να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην γραμμή που εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες λέγοντας «θα έρθουν στη Βουλή αλλά πρώτα να δούμε ποια είναι η συμπεριφορά της γείτονας χώρας. Κοντός ψαλμός, θα φανεί η συμπεριφορά τους, προς τα πού το πάνε. Αν αμφισβητήσουν αυτοί τη συνθήκη των Πρεσπών, τινάζεται στον αέρα όλο».

Πιστός στο αφήγημα ότι η Ν.Δ. είχε δίκιο και τότε και τώρα και παρά την κριτική για τυχοδιωκτική στρατηγική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε σε σημερινή του συνέντευξη ότι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιώνεται. 

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η Ν.Δ. δεν έχει αλλάξει την άποψή της για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έσπευσε να ψέξει την αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «σκεφτείτε να φτάναμε στο σημείο η άλλη πλευρά, η άλλη χώρα, η Βόρεια Μακεδονία να μην έχει κάνει ούτε τα βασικά, ούτε δηλαδή να έχει διανύσει τα πρώτα μέτρα μιας διαδρομής, που είναι να λένε τη χώρα τους όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και εμείς να είχαμε τελειώσει, να είχαμε διανύσει όλα τα χιλιόμετρα, έχοντας κυρώσει και τα μνημόνια. Θα ήταν σε καλύτερη θέση η χώρα μας; Θα είχε λιγότερα διαπραγματευτικά όπλα σε αυτή τη συζήτηση; Προφανώς και όχι. Άρα, οι βιαστικοί -να το πω έτσι ευγενικά-, οι επισπεύδοντες δεν δικαιώνονται. Άρα, δικαιώνεται η στρατηγική Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα».

Στη γραμμή Άδωνη και ο Παναγιωτόπουλος

Σήμερα, πάντως, ήρθαν στη δημόσια σφαίρα και δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, επισημαίνει τα όσα ανέφερε και ο Άδωνης Γεωργιάδης περί καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε (Action 24) ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε ως όπλο πίεσης είτε ως πραγματικό».

Τα λόγια του πρώην υπουργού στηλίτευση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, κάνοντας λόγο για «σοκαριστική δήλωση, διότι επί της ουσίας παραδέχεται και ομολογεί την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών». 

Στη βουλή το επόμενο ματς;

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να κρατήσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα και να αυξήσει την πίεση προς το Μαξίμου, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ανακοινώνει την κατάθεση πρότασης νόμου για κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας.

«Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή σήμερα τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών».

«Αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων/ Όμως η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας» αναφέρει ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Συνταγές

Αυτή την Κυριακή στο CANTINA magazine που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ: 2 καλοκαιρινές εκδόσεις, 360 σελίδες, 400 φωτογραφίες.Με δύο πολύτιμες εκδόσεις κυκλοφορεί το Cantina...

Μusic

Label & copyright: Tea Tairovic & T Music, ℗ & © 2024. All rights reserved. Ulaznice za koncert “Neka gori Balkan” Štark Arena …...

Μαγαζίνο

Με μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στους κήπους...

Συνταγές

Μουσική : Ελένη Μπελιμπασάκη Στίχοι : Γιάννης Ξηρομερίτης Ερμηνεία : Σπύρος Ταλαδιανός Studio : Earth sound studio Video … source