Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Στο Ντύλαν του Βαγγέλη Βέη για μπακαλιάρο πλακί

Στο Ντύλαν του Βαγγέλη Βέη για μπακαλιάρο πλακί


Υπάρχουν εκεί έξω κάποια μικρά εστιατόρια που όσα τετραγωνικά τους λείπουν τόση γεύση έχουν να μας δώσουν. Ένα από αυτά εμφανίστηκε λίγο πριν φύγει το ‘23 και από τότε σαρώνει – η φήμη του προηγείται του ονόματός του.

Ο λόγος για το Ντύλαν, το πρώτο προσωπικό εγχείρημα του Βαγγέλη Βέη, το εστιατόριο που έστησε φτιάχνοντας μια μικρή μπάρα και βγάζοντας λίγα τραπέζια στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Παρακολουθώντας κανείς την πορεία του στις κουζίνες, το αναμενόμενο θα ήταν να ανοίξει ένα άλλου τύπου εστιατόριο, ένα με fine dining προσέγγιση, μια και έχει περάσει από αστεράτες μπριγάδες. Εκείνος όμως αποφάσισε να αφοσιωθεί σε κάτι πιο comfort και προσιτό.

«Τότε ήταν που κατάλαβα ότι για επτά χρόνια δεν είχα κάνει τίποτα, νόμιζα ότι ήξερα να μαγειρεύω, αλλά τελικά έμαθα εκεί»

Για να πάρω τα πράγματα από την αρχή, ήταν στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2000 όταν ο Βαγγέλης Βέης πρωτομπήκε σε κουζίνα, σε αυτή του σπιτιού του αρχικά. Κατά τη διάρκεια των μαζικών μαθητικών καταλήψεων της εποχής βρέθηκε στην ανάγκη να πρέπει να μαγειρέψει μόνος του το φαγητό του, έχοντας τη μητέρα του να τον συμβουλεύει στο ακουστικό. Παρότι οι πρώτες του μαγειρικές απόπειρες δεν στέφθηκαν με επιτυχία εκείνος απόφασισε να μην κάνει καν το μηχανογραφικό του για να ακολουθήσει τη Φαρμακευτική, παρά γράφτηκε απευθείας σε σχολή μαγειρικής.

Αφού πέρασε από πολλά και διαφόρων ειδών εστιατόρια, ήρθε για εκείνον η στιγμή να βρεθεί στην ομάδα του Hytra δίπλα στον μεγάλο Τάσο Μαντή. «Τότε ήταν που κατάλαβα ότι για επτά χρόνια δεν είχα κάνει τίποτα, νόμιζα ότι ήξερα να μαγειρεύω, αλλά τελικά έμαθα εκεί», όπως μου έχει πει. Και από εκεί και μετά συνέχισε να χτίζει το δυνατό του βιογραφικό σε κουζίνες που κερδίζουν βραβεία, σε αυτή του Hervé και έπειτα στου Soil.

Όμως, όλα αυτά τα χρόνια το όνειρό του ήταν να φτιάξει ένα μαγαζί που θα χωράει όλα κι όλα καμιά εικοσαριά άτομα τα οποία θα τρώνε τόσο κοντά ώστε να μπορούν να γίνουν παρέα. Και το υλοποίησε. Πήρε τις τεχνικές που έμαθε δίπλα σε κορυφαίους σεφ και έφτιαξε με τη σύντροφό του Βιργινία Χριστοφορίδη ένα μέρος ζεστό, που αν δεν σέρβιρε εξαιρετικό φαγητό θα μπορούσε να είναι ροκόμπαρο – η μουσική είναι η δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά τη μαγειρική.  Από τη μόλις δέκα μόλις θέσεων μπάρα του Ντύλαν τον παρακολουθούμε να στήνει τα πιάτα του λες και καθόμαστε στην κουζίνα ενός φίλου μας. Τώρα που ο καιρός έφτιαξε, οι τζαμαρίες του μικρού του εστιατορίου ανοίγουν και γίνονται ένα με το έξω, με την περαντζάδα του πιο όμορφου πεζόδρομου στην Κυψέλη.

Στο Ντύλαν τρώμε απλά αλλά καθόλου απλοϊκά, οι συνδυασμοί του είναι πρωτότυποι και η εποχικότητα παρούσα. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

 

Αν και έχει περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια μέσα σε fine dining κουζίνες, από τη δική του τα πιάτα βγαίνουν με comfort τρόπο και οι τεχνικές δεν επικοινωνούνται στο μενού, προτιμά να τις κρατάει για εκείνον. Στο Ντύλαν τρώμε απλά αλλά καθόλου απλοϊκά, οι συνδυασμοί του είναι πρωτότυποι και η εποχικότητα παρούσα. Αυτές τις μέρες, στο Around the table της Mastercard® , το γαστρονομικό event της Αθήνας που επιστρέφει ανανεωμένο για τρίτη χρονιά, από τις 27 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2024, το Ντύλαν είναι ανάμεσα στα 40 hot εστιατόρια της Αθήνας που έχουν διαμορφώσει μενού ειδικά για αυτό.

Εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα, τα μενού αυτά, κοστίζουν έως 40€ ανά άτομο, και είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για κατόχους καρτών Mastercard®. Τι θα δοκιμάσουμε λοιπόν από τον Βαγγέλη Βέη στο Around the table; Θα ξεκινήσουμε με μια διαφορετική σαλάτα μαρούλι, με αγγούρι και σέλερι σε ζύμωση, πίκλα σιναπόσπορο και φινόκιο μαζί με άγριο σκόρδο. Θα συνεχίσουμε με το χειροποίητο, προζυμένιο ψωμί του – από τα πιο ωραία που έχει γευτεί τελευταία – το οποίο συνοδεύει με το δικό του βούτυρο, με ντοματίνι, κάπαρη και ελιά. Έπειτα έρχεται το (χειροποίητο φυσικά) χοιρινό λουκάνικο με την καπνιστή σάλτσα ντομάτας που τόσο αυτή όσο και η πατατοσαλάτα που μπαίνουν στο πιάτο φτιάχνονται με μπόλικα μυρωδικά και πολλά λαχανικά – γιατί αυτά είναι που πρωταγωνιστούν σε όλο το μενού του Ντύλαν και εμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους όσον αφορά το μαγείρεμα, το κόψιμο και τις παρασκευές .

Και ακολουθεί το πιάτο που ξεχωρίζει ο σεφ από το μενού του Around the table, ο μπακαλιάρος. «Τον ξεχωρίζω γιατί ο κόσμος μας έκανε να δούμε το πιάτο αυτό πολύ διαφορετικά», θα μου πει ο σεφ. «Ενώ είναι από τα πιο απλά μας πιάτα, το feedback που έχουμε πάρει γι’ αυτό είναι πάρα πολύ καλό». Τον κάνει με μια σάλτσα σαν να είναι κοκκινιστός, όμως είναι πιο κοντά στη γεύση του πλακί, με μια μαγιονέζα και ένα λάδι από σχοινόπρασο ενώ το ψάρι γίνεται σωτέ. «Ακούγεται και φαίνεται λιτό, αλλά είναι πολύ νόστιμο. Όταν το πρωτοέφτιαξα δεν πίστευα ότι θα είναι τόσο δημοφιλές, μάλιστα, ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής, ήθελα να φτιάξω κάτι για το οποίο θα είμαι σίγουρος λίγο πριν ανοίξουμε τις πόρτες μας και σκεφτόμουν ότι με την πρώτη ευκαιρία θα το αντικαθιστούσα με κάτι άλλο. Πλέον δεν νομίζω ότι μου επιτρέπεται να το αλλάξω», θα πει και θα γελάσει.

Τον κάνει με μια σάλτσα σαν να είναι κοκκινιστός, όμως είναι πιο κοντά στη γεύση του πλακί, με μια μαγιονέζα και ένα λάδι από σχοινόπρασο ενώ το ψάρι γίνεται σωτέ. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

Γιατί θεωρεί τα γαστρονομικά event σαν το Around the table σημαντικά σαν για την Αθήνα; «Για εμάς που είμαστε ένα καινούργιο εστιατόριο δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να μας γνωρίσει, τον φέρνει κοντά σε νέες ιδέες και στο να δει το φαγητό λίγο διαφορετικά, σαν έναν τρόπο ψυχαγωγίας, σαν εμπειρία».

Στο πλαίσιο του Around the table, προσφέρονται 4 ξεχωριστές ανεκτίμητες γαστρονομικές εμπειρίες που είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στους κατόχους καρτών Mastercard®  – με μία από αυτές είναι στο Ντύλαν. Ο σεφ Βαγγέλης Βέης θα υποδεχτεί στην ανοιχτή κουζίνα του τους τυχερούς που θα προλάβουν να κλείσουν τη θέση τους, και θα μοιραστεί μαζί τους μυστικά και τεχνικές γύρω από την ελληνική γαστρονομία και την διαχείριση της πρώτης ύλης. Προτού δοκιμάσουν το ειδικά σχεδιασμένο wine menu, οι συμμετέχοντες θα μάθουν βήμα βήμα πώς να στήσουν από την αρχή τα δικά τους πιάτα σε ένα διασκεδαστικό masterclass.

Αυτές τις μέρες, στο Around the table της Mastercard, το γαστρονομικό event της Αθήνας που επιστρέφει ανανεωμένο για τρίτη χρονιά, από τις 27 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2024, το Ντύλαν είναι ανάμεσα στα 40 hot εστιατόρια της Αθήνας που έχουν διαμορφώσει μενού ειδικά για αυτό. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/ LiFO

 

Όσο για το πώς ο σεφ ορίζει την ελληνική κουζίνα, ο ίδιος δεν είναι δογματικός. «Αν δοκιμάσω κάποιο υλικό που δεν είναι ελληνικό αλλά μπορεί να μου δώσει τα στοιχεία που θέλω σε ένα πιάτο, αν ας πούμε μια σόγια με βοηθησει θα τη χρησιμοποιήσω. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, με ενδιαφέρει το φαγητό να είναι νόστιμο. Θεωρώ λοιπόν ότι ελληνική κουζίνα είναι το να μπορείς να βρεις τη γεύση των γεμιστών σε μια σάλτσα, τη γεύση της μαγειρίτσας σε ένα φρικασέ, είναι η φρέσκια μας πρώτη ύλη».

Κάντε τώρα την κράτησή σας σε ένα από τα 40 αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας μέσω του aroundthetable.gr

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...

Αθλητικά

Ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποίησε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι φίλαθλοί της να προμηθευτούν εισιτήριο για το εκτός έδρας ματς με...

Μovies

“μέχρι πέντε είναι δεσμός” Μπορεί ένας άνθρωπος να ικανοποιήσει όλες μας τις ανάγκες; Κι αν όχι, πόσοι χωράνε στην καρδιά μας; … source