Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στον οργανισμό Special Olympics απονεμήθηκε το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Στον οργανισμό Special Olympics απονεμήθηκε το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»


Στον οργανισμό Special Olympics που δραστηριοποιείται μέσω του αθλητισμού για την συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Στην τελετή που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεοφανώ στο μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη, παρέλαβαν το βραβείο ο πρόεδρος του Οργανισμού Τίμοθι Σράιβερ και η διευθύνουσα σύμβουλος Μέρι Ντέιβις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον στόχο των Special Olympics να επανεφεύρουν την Ευρώπη, που απαιτεί θάρρος ανάλογο με αυτό των αθλητών με νοητική αναπηρία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Σράιβερ.

Υπογράμμισε ότι για τα 200 εκατ. των ανθρώπων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, οι αξίες της Ευρώπης έμειναν λόγια κενά. Όπως είπε, η ιστορία τους σχετίστηκε με σκληρότητα, έχουν νοιώσει την απόρριψη, ακόμα και σήμερα νοιώθουν ότι  δεν έχουν αξία. «Κοιτάμε την ιστορία και βλέπουμε τι χάθηκε, τα χαμόγελα των παιδιών, την αγάπη των αδελφών, την ελπίδα γονιών να νοιώσουν υπερηφάνεια για το παιδί τους. Κάθε φορά που ένα παιδί με νοητική αναπηρία έχανε την αξιοπρέπεια του, όλοι οι άνθρωποι χάναμε την αξιοπρέπεια μας», συμπλήρωσε.

Μίλησε για την μητέρα του Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, που μαζί με πολλές θαρραλέες μητέρες εθελόντριες έβαλαν τα θεμέλια των Special Olympics το 1968. Παρόλο που ήταν μέλος της οικογένειας των Κένεντι οι πολιτικοί δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε, αλλά τελικά αυτό που ξεκίνησε από λίγες οικογένειες  έγινε, όπως είπε ο κ. Σράιβερ,  τεράστιο κύμα χαράς και πλέον το κίνημα  οργανώνει πάνω από 50.000 αγώνες τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κάθε αγώνας είναι πρόσκληση στους συμμετέχοντες να δουν από κοντά το μεγαλείο της ανθρωπότητας. Ανοίξτε την τηλεόραση και θα δείτε το χειρότερο που συμβαίνει στην ανθρωπότητα. Κάθε στιγμή που γονείς μπορούν να νοιώσουν περήφανοι για  τα παιδιά τους, που οι εθελοντές βλέπουν τα παιδιά να ξεπερνούν τους φόβους τους, κάθε στιγμή, ανακαλύπτουμε ότι ο καθένας μας έχει την ικανότητα για μεγαλεία», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι η δράση των Special Olympics  δεν περιορίζεται στους παγκόσμιους αγώνες, αλλά προωθούν στα σχολεία τον μεικτό αθλητισμό και άλλες δράσεις για την ενσυναίσθηση και τη διαφορετικότητα, εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες υγείας κατά των διακρίσεων και έχουν παρουσία και στα στρατόπεδα προσφύγων.

Τόνισε ότι τα οφέλη από τη δράση των Special Olympics δεν είναι μόνο ανθρωπιστικά, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως ο  αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία σε μια χώρα έχει ως συνέπεια τη  μείωση του ΑΕΠ, από  3 έως 7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σράιβερ σημείωσε ότι τα Special Olympics δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά κίνημα,  «στο οποίο προσπαθούμε να καταργήσουμε το στίγμα, την περιθωριοποίηση». « Θέλουμε τα σχολεία της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου να διδάξουν συμπερίληψη, τα συστήματα υγείας, να προσαρμοστούν στις ανάγκες ατόμων με νοητική αναπηρία, οι πολιτικοί μας να έχουν μεταξύ των αξιών τους την συμπερίληψη και την σύμπνοια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το «υπέροχο», όπως το χαρακτήρισε,  βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»  εγκαινιάζει νέα εποχή ευθύνης και δέσμευσης, στην οποία οι αθλητές των Special Olympics θα στέκονται δίπλα στην βυζαντινή αυτοκράτειρα  Θεοφανώ που γεφύρωσε Ανατολή και Δύση, όχι μόνο ως σπουδαίοι αθλητές και πρότυπα στα σχολεία, αλλά και «ως εκπληκτικοί ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τα δεινά του σύγχρονου κόσμου και να επουλώσουν τις διαφορές που μας χωρίζουν».

Ευχαρίστησε τους αθλητές τους οποίους και κάλεσε να συνεχίσουν να αφήνουν  το πνεύμα τους να λάμψει. «Κανείς δεν κερδίζει αν δεν κερδίσουμε όλοι, αθλητές να είστε γενναίοι, τολμηροί, να είστε νικητές, ώστε όλος ο κόσμος να σας δει, αλλά δείξτε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει να είναι κάποιος ελεύθερος», κατέληξε.

Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο αθλητής μπάσκετ των Special Olympics Άγης Διακόπουλος. «Tα Special Olympics έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Αθλούμαστε, διαγωνιζόμαστε,  ξεπερνάμε τα όρια μας, συμμετέχουμε σε δράσεις, μας γεμίζει χαρά αυτοπεποίθηση», τόνισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Σράιβερ για όσα κάνει για τους αθλητές από όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σράιβερ, τον κάλεσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να μιλήσει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα λάμψει.

Αντίδοτο στα δεινά της εποχής μας χαρακτήρισε τον ενθουσιασμό και την αδελφοσύνη των αθλητών των Special Olympics ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Όπως επισήμανε, οι αξίες των Special Olympics είναι αντίθετες με τις αξίες του πολέμου, που διεξάγεται σε δύο μέτωπα, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Με την απονομή του βραβείου, συμπλήρωσε, το Ίδρυμα θέλει να δείξει πόσο προσηλωμένα είναι τα Special Olympics  στην ανθρωπότητα την εποχή της απανθρωποποίησης που ζούμε. «H προσοχή που λαμβάνει ο κάθε αθλητής των Special Olympics έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παντελή έλλειψη σημασίας που αποδίδεται σε κάθε άτομο στις δύο εμπόλεμες ζώνες», τόνισε.

«Κάθε άνθρωπος μετράει, αυτό πρέπει να είναι το θεμέλιο του πολιτισμού μας, πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό κάθε μέρα, δεν πρέπει να χαθεί από τη γη», υπογράμμισε, ενώ επισήμανε την ανάγκη να δώσουμε στην παγκοσμιοποίηση βαθύτερη και υψηλότερη διάσταση. «Μόνο η ενσάρκωση των αξιών στους ανθρώπους είναι αξιόπιστη και αυθεντική. Η καλύτερη απάντηση στον κυνισμό είναι οι άνθρωποι που εργάζονται ο ένας για τον άλλον , στην καθημερινή τους ζωή», σημείωσε.

Την πεποίθηση ότι «εάν θέλουμε να είμαστε πολιτισμένη ανθρωπότητα οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ισότιμη θέση σε όλους τους συνανθρώπους μας» εξέφρασε  ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας.

Αναφέρθηκε στον συμβολισμό της απονομής του βραβείου στη Ροτόντα, έναν τόπο « που ανήκει στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα στην ανθρωπότητα, μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς».  «Εδώ συναντώνται πολιτισμοί, θρησκείες, όπως συμβαίνει στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι η εμβέλεια του βραβείου και του Ιδρύματος «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» ξεπερνά τα όρια της Θεσσαλονίκης  και της Ελλάδας. Πρόσθεσε, δε ότι το Ίδρυμα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα του Βυζαντίου και των σύγχρονων χρόνων συνεχίζει να βαδίζει  πάνω στις αξίες του αρχαίου πνεύματος.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, Σταύρος Ανδρεάδης τόνισε ότι στόχος μέσα από τις βραβεύσεις είναι «να ανατρέξουμε στις κοινές ρίζες της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, να προβάλλουμε τις αξίες που μας δείχνουν τον δρόμο για καλύτερη παγκόσμια κοινωνία  συνεργασίας και αλληλοκατανόησης».

Ειδικότερα για τη φετινή βράβευση των Special Olympics, στην οικογένεια των οποίων ανήκουν 4 εκατ. αθλητές από 170 χώρες, επισήμανε ότι το βαθύτερο νόημα της είναι η γενναιότητα της προσπάθειας.  «Με την απονομή αγκαλιάζουμε την δύναμη, όχι την αναπηρία, την χαρά της ζωής, όχι τις αντιξοότητες, την δική σας επιμονή σε έναν κόσμο  αποδοχής και γιορτής για όλους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης (22/10) αποκάλυψε πώς θα πρέπει να παραμείνει σε αφωνία για τις...

Οικονομία

Τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κριθαράκι, ντοματοχυμός, πυρηνέλαιο, μαργαρίνη αλλά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, μαλακτικά, σαμπουάν, όπως επίσης και προϊόντα καθαρισμού σπιτιού όπως χλωρίνες περιλαμβάνει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike MOTUL FIM 2024 ολοκληρώθηκε συναρπαστικά στην Τελετή Απονομής Βραβείων, που φιλοξενήθηκε στο διάσημο Museos de la Atalaya στη...

Συνταγές

Το φυσικό ιχθυοτροφείο που δημιούργησε θρύλους και παραδόσεις, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι ένας σημαντικός ψαρότοπος, με βαθιές ρίζες στην τοπική κληρονομιά και...