Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Ρώσοι βουλευτές επιδιώκουν να ακυρώσουν τη σοβιετική μεταφορά της Κριμαίας στην Ουκρανία

Ρώσοι βουλευτές επιδιώκουν να ακυρώσουν τη σοβιετική μεταφορά της Κριμαίας στην Ουκρανία


Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν στην Κρατική Δούμα σχέδιο νόμου που θα ξαναγράψει ένα κεφάλαιο της ιστορίας ακυρώνοντας τη σοβιετική απόφαση του 1954 να μεταφέρει την Κριμαία από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νομικής βάσης για να υποστηρίξει η Ρωσία ότι η Κριμαία, η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας την οποία ισχυρίζεται ότι προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα μέρος της Ουκρανίας εξ αρχής.

Το σχέδιο, που υποβλήθηκε από έναν βουλευτή από κάθε ένα από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, περιγράφει την παράδοση του 1954 ως αυθαίρετη και παράνομη, επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα και οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να μεταφέρουν εδάφη από μια δημοκρατία σε μια άλλη χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Δεν ανακοινώθηκε πότε θα συζητηθεί από τους νουλευτές το ζήτημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταγγείλει την παράδοση της Κριμαίας το 1954 υπό τον τότε σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ ως παραβίαση των νομικών κανόνων που ίσχυαν τότε.

Οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας μαζί με την υπόλοιπη Ουκρανία σε δημοψήφισμα όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία και η Ουκρανία αναγνώρισαν στη συνέχεια τα σύνορα η μία της άλλης. Όμως η Μόσχα κατέλαβε τον στρατιωτικό έλεγχο της Κριμαίας το 2014 και την προσάρτησε μετά από ένα δημοψήφισμα που η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις κήρυξαν παράνομο.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε την Κριμαία ως ορμητήριο για την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε έχει διακηρύξει την προσάρτηση τεσσάρων άλλων ουκρανικών επαρχιών. Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει συχνές επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία και έχει ορκιστεί να ανακαταλάβει όλο το κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Συνταγές

Αυτή την Κυριακή στο CANTINA magazine που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ: 2 καλοκαιρινές εκδόσεις, 360 σελίδες, 400 φωτογραφίες.Με δύο πολύτιμες εκδόσεις κυκλοφορεί το Cantina...

Μusic

Label & copyright: Tea Tairovic & T Music, ℗ & © 2024. All rights reserved. Ulaznice za koncert “Neka gori Balkan” Štark Arena …...

Μαγαζίνο

Με μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στους κήπους...

Συνταγές

Μουσική : Ελένη Μπελιμπασάκη Στίχοι : Γιάννης Ξηρομερίτης Ερμηνεία : Σπύρος Ταλαδιανός Studio : Earth sound studio Video … source