Ο βιολόγος Ηλίας Στρακίνης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ερπετών και διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη δημοσίευσή του “Επικίνδυνα φίδια και αράχνες της Ελλάδας: Αναγνώριση- Κίνδυνος- Συμπεριφορά- Πρώτες Βοήθειες- Πρόληψη. Πρόληψη” (Αναγνώριση- Κίνδυνος- Συμπεριφορά- Πρώτες Βοήθειες – Πρόληψη), αναφέρει ότι το δηλητήριο των ελληνικών δηλητηριωδών φιδιών είναι κυρίως κυτταρολυτικό και όχι νευροτοξικό, οπότε χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσει κανείς στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες. Κυρίως νευροτοξικά φίδια όπως η κόμπρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα herpetofauna.gr, η μόνη περίπτωση στην οποία διατρέχουμε βραχυπρόθεσμο κίνδυνο είναι η αναφυλακτική αντίδραση (αλλεργικό σοκ). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο είναι αλλεργικό σε τσιμπήματα δηλητηρίου, όπως μέλισσες, σκορπιοί ή αράχνες, ή όταν τρώει ορισμένες τροφές ή εισπνέει γύρη. Οι αλλεργικές αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με ειδικά φάρμακα που δεν σχετίζονται άμεσα με τη δηλητηρίαση.
Εάν ένα άτομο κρεμαστεί στο λαιμό ή στο κεφάλι, είναι εξαιρετικά επείγον να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς ο σχηματισμός πρηξίματος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αεραγωγών. Ωστόσο, η πιθανότητα να συμβεί κρέμασμα σε αυτές τις περιοχές είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλή.
Τι να κάνετε σε περίπτωση δαγκώματος:
Ο κύριος τρόπος δράσης σε περίπτωση δαγκώματος είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μεταβείτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να σας χορηγηθεί αντίδοτο.
Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το σημείο του δαγκώματος του φιδιού όσο το δυνατόν πιο ακίνητο και να αφαιρέσετε οποιοδήποτε ύφασμα ή άλλο υλικό που περιορίζει το σημείο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρεμβαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και ενέχει κίνδυνο θρόμβων στο αίμα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η εξάπλωση του δηλητηρίου γίνεται κυρίως μέσω του λεμφικού συστήματος, οπότε οι σφιχτοί επίδεσμοι που σταματούν τη ροή του αίματος είναι άχρηστοι.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το δάγκωμα μπορεί να μην είναι θανατηφόρο, αλλά μπορεί να αφήσει μόνιμες ουλές στο σημείο του δαγκώματος του δηλητηριώδους φιδιού ή να χρειαστεί ακρωτηριασμός ενός άκρου. Το δάγκωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο δαγκωμένο άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν και η νόσος θεραπεύεται με την κατάλληλη θεραπεία.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!