Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Ποιός θέλει ένα νέο “μνημόνιο Κασσελάκη”;

Ποιός θέλει ένα νέο “μνημόνιο Κασσελάκη”;


Του Χάρη Θεοχάρη 

Σε 40 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο περίπου το μισό, εντελώς αχρείαστο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας εκείνο το καλοκαίρι του 2015, ανέρχεται ο “λογαριασμός” της… γενναιοδωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες προτάσεις του κ. Κασσελάκη για την οικονομία. Τα χρόνια περνούν, η Ελλάδα έχει αλλάξει εντυπωσιάζοντας την παγκόσμια κοινότητα με την ανάκαμψη και την επιστροφή της στην ανάκαμψη, στον ΣΥΡΙΖΑ όμως αλλάζουν μόνο τα πρόσωπα και ποτέ η νοοτροπία. Η νοοτροπία της επιπολαιότητας και του άκρατου λαϊκισμού, η επιμονή στη στρατηγική της κούφιας δημιουργίας εντυπώσεων με ανεδαφικές, υπερφίαλες και, κυρίως, μη κοστολογημένες προτάσεις. Επειδή όμως, όσο και εάν προσπαθεί να τον αποκρύπτει ο ίδιος, πάντα υπάρχει λογαριασμός για τα θαύματα που υπόσχεται ο εκάστοτε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς στην Κυβέρνηση τον υπολογίσαμε ως το τελευταίο ευρώ. Είναι ένας λογαριασμός ύψους 40 δισ. ευρώ που, αν μπορούσε και χωρίς δεύτερη σκέψη, ο κ. Κασσελάκης θα φόρτωνε στον ελληνικό λαό. Θα προσπαθήσω εδώ, εν συντομία, να αναδείξω ορισμένα κραυγαλέα πλην θεμελιώδη λάθη στα οικονομικά μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις ιδιαιτέρως σοβαρές συνέπειές τους.

Κατά την πάγια τακτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά και παρακάμπτει τις επιπτώσεις των επιλογών του, μετακυλίοντας στο ακέραιο τα βάρη των δικών του σφαλμάτων στους Έλληνες φορολογούμενους. Αγνοεί επίσης βασικές αρχές της οικονομίας και, κάτι ακόμη πιο ασυγχώρητο, αγνοεί το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπικά δεν γνωρίζω, ούτε μπορώ να φανταστώ πού βρήκε ο κ. Κασσελάκης τα νούμερα τα οποία παραθέτει. Γνωρίζω πολύ καλά όμως ότι εμείς, ως Κυβέρνηση που δεν έχουμε την πολυτέλεια του κ. Κασσελάκη να βαφτίζουμε ανεφάρμοστες ουτοπίες σαν ιδανικές λύσεις, βασιζόμαστε στα πλέον αξιόπιστα στοιχεία του Προϋπολογισμού και σε απολύτως τεκμηριωμένα μεγέθη από την ΕΛΣΤΑΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους δικούς μας υπολογισμούς, οι χίμαιρες του κ. Κασσελάκη θα κοστίσουν στους Έλληνες πολίτες επιπλέον 40 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Υπολογίζουμε σε 16 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος των βασικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής τους. Σε αυτά θα προστίθενται 8 δισ. ευρώ το χρόνο την επόμενη τριετία, ανεβάζοντας τη συνολική ζημιά στα 40 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κασσελάκης, πάντως, δεν μπήκε στον κόπο να μοιραστεί με το κοινό το πώς και πού θα βρει αυτά τα 40 δισ. ευρώ. Επ’ αυτού επισημαίνω το εξής οξύμωρο: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα καλύψει την “τρύπα” των 40 δισ. ευρώ που θα προκαλέσει με τα μέτρα του, με μια εισπρακτική εκστρατεία που, όπως ευελπιστεί ο κ. Κασσελάκης, θα αποφέρει 3,6 δισ. ευρώ. Και μόνο ο ίδιος ξέρει το πώς αυτή η εφ’ άπαξ εισφορά θα καλύψει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Περνώντας στους συγκεκριμένους επιμέρους τομείς, πχ τα ανώτατα όρια (πλαφόν) που εισηγείται ο κ. Κασσελάκης για τα κέρδη σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας (εισαγωγείς, παραγωγοί, εγχώριοι βιομήχανοι, αποθήκες λιανεμπορίου κ.ο.κ), αντίκειται στην νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά. Το χειρότερο όμως είναι ότι με το πλαφόν ΣΥΡΙΖΑ, θα προκληθεί άμεσα μαζική απομάκρυνση επιχειρηματιών και επενδυτών, με αποτέλεσμα τις ελλείψεις βασικών αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οσο για τον μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα που ευαγγελίζεται ο κ. Κασσελάκης, θα προκαλέσει αμέσως έλλειμμα εσόδων στον Προϋπολογισμό της χώρας ύψους 2,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα και μόνο έτος. Εκτός αυτών όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την καθημερινή μάχη που δίνει κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας με ασφυκτικούς ελέγχους και δρακόντεια πρόστιμα, στην πραγματικότητα έχει προχωρήσει πολύ πιο μπροστά από τις προχειρογραμμένες -πλην βαρύγδουπες- ονειροφαντασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, τα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας έχουν προ πολλού υπαχθεί στο συντελεστή 6% του ΦΠΑ, όπως ο καθένας μπορεί να διαβάσει στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο. Εντούτοις, φαίνεται πως το γεγονός ότι μια εξαγγελία του αποτελεί ήδη μέρος της καθημερινής πραγματικότητας για εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές, αποτελεί μια λεπτομέρεια με την οποίαν απαξίωσε να ασχοληθεί ο κ. Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε επίσης στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Μας είπε πως τα υπολογίζει σε 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023. Περιέργως όμως, ο κ. Κασσελάκης αποσιώπησε το γεγονός ότι αυτά τα υπερκέρδη έχουν ήδη παρακρατηθεί υπέρ του ελληνικού δημοσίου, μέσω του εγκεκριμένου μηχανισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Κασσελάκης προτίμησε την δημιουργική λογιστική αλα Γιάνης Βαρουφάκης, εκθέτοντας τον εαυτό του για ακόμη μία φορά. Διότι, αναφερόμενος φερ’ ειπείν στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών με 1,6 δισ. ευρώ, προτίθεται να διαπράξει ένα ολέθριο σφάλμα, όπως συνέβη στην Ιταλία. Στην οποίαν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της έκτακτης εισφοράς στο τραπεζικό σύστημα, η αξιοπιστία της ιταλικής εθνικής οικονομίας κατακρημνίσθηκε στις διεθνείς χρηματαγορές. Οι εμπνευστές της φαεινής αυτής ιδέας, ταπεινωμένοι και τιμωρημένοι από την πραγματικότητα, εξαναγκάστηκαν σε άμεση ανάκληση της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών. 

Επιπλέον, πρόβλημα με τα μερίσματα είναι πως έχουν μεγάλη ελαστικότητα καθώς είναι πολύ εύκολο οι επιχειρήσεις να κρατήσουν τα μερίσματα και να μην τα διανείμουν. Όταν μειώθηκε ο φόρος μερισμάτων στο μισό, τετραπλασιάστηκαν τα μερίσματα και έτσι  διπλασιάστηκε ο φόρος που εισπράτει το Δημόσιο. Μπορούμε να καταλάβουμε από αυτή την εμπειρία πως το αντίθετο θα συμβεί με την πρόταση Κασσελάκη. Αντί για 1,8 δις που αναμένει θα έχουμε μείωση εσόδων και ανάγκη για περαιτέρω μέτρα!

Αντίστοιχα κενά υπάρχουν σε κάθε πρόταση του κ. Κασσελάκη για την ελληνική οικονομία. Από την εντελώς αυθαίρετη, ξεκάθαρα δημαγωγική εξαγγελία περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών, έως το αγροτικό πετρέλαιο -για το οποίο, σημειωτέον, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη νομοθετήσει την επιστροφή του ΕΦΚ στους δικαιούχους. Συμπερασματικά, από μία άποψη και μόνο ήταν χρήσιμες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Σαν μια υπενθύμιση -και μάλιστα με παραστατικά, πειστικά παραδείγματα- της επιπολαιότητας με την οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις μεγαλοστομίες τύπου “θα παρακαλάνε να μας δανείσουν”, “εμείς θα χτυπάμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν” κ.λπ. Η ίδια και απαράλλαχτη άγνοια του ευρωπαϊκού πλαισίου, η ίδια προχειρότητα και ανευθυνότητα εξακολουθούν να διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του για την οικονομία. Επάξιος κληρονόμος του προκατόχου του, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στηρίζει το σχέδιό του για τη δήθεν ευημερία των Ελλήνων πολιτών στο παλιό καλό “λεφτόδεντρο”. Παρόλ’ αυτά, το κατά πόσον οι Έλληνες πολίτες είναι διατεθειμένοι να περιμένουν, μαζί με τον κ. Κασσελάκη και τους συνεργάτες του, να καρπίσει το συγκεκριμένο φυτό και ως δια μαγείας να γεμίσουν με χρήμα τα δημόσια ταμεία χωρίς φορολογικά έσοδα, αποτυπώνεται, εκτός των άλλων, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Που επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα ότι ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει και γυρίζει την πλάτη στους δήθεν θαυματοποιούς, επιλέγοντας να εμπιστευτεί τη σύνεση και τη σοβαρότητα που εκπροσωπεί ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης είναι υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Αυτοκίνητο

του Δημήτρη Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Υπάρχουν πολλά να συμβούν στη γραμμή εκκίνησης καθώς το paddock του MotoGP επιστρέφει στο υπέροχο Misano World Circuit...

Μαγαζίνο

Σε κάθε σχέση εμφανίζονται ζητήματα που απαιτούν λύση, ειδικά όταν αυτά σχετίζονται με τον ύπνο, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα κρίσιμος για την υγεία μας....