Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Πατάτες «ακορντεόν» στον φούρνο | Απλές και νόστιμες συνταγές

Πατάτες «ακορντεόν» στον φούρνο | Απλές και νόστιμες συνταγές



ΥΛΙΚΑ 

12 περίπου µέτριες πατάτες (1600 γρ.)

125 γρ. βούτυρο ανάλατο

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, σπασµένη αλλά ολόκληρη

1 κουταλάκι φυλλαράκια θυµάρι

½ κουταλάκι δενδρολίβανο

½ φλ. ζωµό λαχανικών ή νερό

Αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές παρµεζάνα τριµµένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Κόβετε τις πατάτες σαν ακορντεόν. ∆ηλαδή σε λεπτές φετούλες αλλά να µην κόβετε την πατάτα µέχρι κάτω. Να µένει ενιαία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνετε αυτό, διαλέξτε αυτόν που σας βολεύει. Ένας τρόπος είναι να πάρετε 2 ξυλάκια για κινέζικο ή 2 κουτάλια ξύλινα και να τα τοποθετείτε παράλληλα µε λίγη απόσταση στον πάγκο σας. Θα τοποθετήσετε µια πατάτα ανάµεσα και θα την κόψετε. Τα ξυλάκια ή τα χερούλια από τα κουτάλια θα εµποδίσουν το µαχαίρι σας να κόψει µέχρι κάτω.

Άλλος τρόπος, αυτός που χρησιµοποιώ εγώ, είναι να βάλετε την πατάτα στην κούπα ενός ξύλινου κουταλιού. Θα κόβετε ενώ οι άκριες του κουταλιού θα εµποδίζουν το µαχαίρι σας να κόψει την πατάτα. 

Κόβετε φετούλες 2-3 χιλιοστών περίπου. Βάζετε τις πατάτες στο ταψί σας µε τις κοµµένες φετούλες προς τα πάνω. Σε µια µικρή κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε µέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο, το θυµάρι και το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να ζεσταθούν όλα µαζί για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνετε λίγο από το βούτυρο στην κοµµένη επιφάνεια της κάθε πατάτας. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και περιχύνετε γύρω γύρω το ζωµό ή το νερό. Μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο για 30 λεπτά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Οι φετούλες θα έχουν χωρίσει. Αλείφετε µε λίγο από το βούτυρο προσέχοντας να πάει στις σχισµές. Ψήνετε για άλλα 20 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία µε το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε άλλα 30-40 λεπτά µέχρι οι πατάτες να κοκκινίσουν. Κατά διαστήµατα µε ένα κουτάλι περιχύνετε τις πατατούλες µε το βούτυρο από το ταψί. 10 λεπτά πριν να τελειώσει το ψήσιµο πασπαλίστε µε την παρµεζάνα. Σερβίρετε σαν συνοδευτικό.

Γαλάτεια Παμπορίδη 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Κατηφόρα για τη Βαλένθια και πλέον ο εφιάλτης του υποβιβασμού σκιάζει το «Μεστάγια». Οι «Νυχτερίδες» πάνε από το κακό στο χειρότερο και η εντός...

Τεχνολογία

Η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το μέλλον να προδιαγράφεται ψηφιακά πιο λαμπρό...

Μαγαζίνο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» συνάντησε τον Snik στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο γνωστός τράπερ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα αρνητικά σχόλια του...

Πολιτική

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης (22/10) αποκάλυψε πώς θα πρέπει να παραμείνει σε αφωνία για τις...