Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Πάουελ: Δεν είναι εξασφαλισμένη η πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού – Οικονομικός Ταχυδρόμος


Δεν είναι εξασφαλισμένη η πρόοδος να φθάσει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ στο στόχο του 2%, τονίζει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη ομιλία του προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο επικεφαλής της Fed εξηγώντας ότι το επιτόκιο της πολιτικής είναι πιθανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμα σ΄ αυτό τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα προχωρήσουν στη μείωση αν δεν αισθανθούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά στην αποκλιμάκωση του.

Ο Πάουελ αναγνωρίζει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με έντονο ρυθμό. «Για το 2023 συνολικά,» είπε χαρακτηριστικά «το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1%, ενισχυμένο από τη σταθερή καταναλωτική ζήτηση και τη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς. Η δραστηριότητα στον τομέα της στέγασης ήταν υποτονική το περασμένο έτος, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων. Τα υψηλά επιτόκια φαίνεται επίσης να επιβάρυναν τις πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων.»

Fed: Οι traders δεν περιμένουν μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο – Συνεχίζουν να στοιχηματίζουν εναντίον της

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας είπε ότι «παραμένει σχετικά στενή, αλλά οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλύτερη ισορροπία.»

Πληθωρισμός και επιτόκια

Όσον αφορά τον πληθωρισμό εξήγησε ότι έχει μεν υποχωρήσει σημαντικά το 2023 αλλά παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

Επανέλαβε ότι τα μέλη της Επιτροπής θα αξιολογούν «προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων» και διατηρούν την επιφυλακτικότητα να μην προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%.

«Η πολύ γρήγορη ή υπερβολική μείωση της περιοριστικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή της προόδου που έχουμε δει στον πληθωρισμό και τελικά να απαιτήσει ακόμη πιο αυστηρή πολιτική για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%» λέει ο Πάουελ. «Ταυτόχρονα, η μείωση του περιορισμού της πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση»

Επανέλαβε την προσήλωση «στη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%  και στη διατήρηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό καλά αγκυρωμένες. Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα».

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

Ο γενικός πληθωρισμός των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το μέτρο στο οποίο στοχεύει η Fed, αυξήθηκε κατά 2,4% ετησίως τον Ιανουάριο, από 2,6% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο ρυθμός σε μηνιαία βάση αυξήθηκε ελαφρώς, προκαλώντας ανησυχία ότι η επιβράδυνση των πιέσεων στις τιμές θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει. Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 2,8%.

Οι αγορές περιόρισαν τις προσδοκίες τους για τις μειώσεις των επιτοκίων.  Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τρεις ή τέσσερις κινήσεις κατά  25 μονάδες  βάσης αρχής γενομένης από το καλοκαίρι.Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών...

Πολιτική

Διαδέχονται η μια την άλλη οι αποκαλύψεις για την…απόβαση των Αλβανών στο Γαλάτσι λόγω της έλευσης του Έντι Ράμα Νέα ντοκουμέντα για την…απόβαση Αλβανών...

Αυτοκίνητο

Του Γιώργου Παλληκάρη Τί κι αν ο καιρός ήταν μουντός και γεμάτος σκόνη; Αμέσως όλα θύμισαν καλοκαίρι και το κλίμα έφτιαξε μόλις αντικρίσαμε στη...

Συνταγές

Οι κριτές του βρετανικού MasterChef σοκαρίστηκαν με το πιάτο που τους έφερε διαγωνιζόμενος. Οι τηλεθεατές του MasterChef έμειναν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι αφού ένας διαγωνιζόμενος...