Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε Κοτομπουκιές

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε Κοτομπουκιές


Οι παναρισμένες κοτομπουκιές είναι η νούμερο ένα λύση για τα πάρτι μικρών και μεγάλων, είναι εύκολο φοιτητικό φαγητό αλλά και έξυπνη, σχεδόν λυτρωτική πρόταση για τους γονείς που αναζητούν ένα γρήγορο γεύμα, ειδικά για το βράδυ. Ταιριάζει πολύ με τοματίνια, ρόκα, αγγούρι και άλλα λαχανικά, σε αραβικές πίτες ή ψωμάκια για σάντουιτς, και σίγουρα το ιδανικό ταίρι είναι οι τηγανητές πατάτες με κέτσαπ.

Ο εφευρέτης που άλλαξε την καθημερινότητά μας

Οφείλουμε πολλά στον Αμερικανό εφευρέτη και καθηγητή του Πανεπιστημίου Cornell Robert Carl Baker. Το 1963, ανέπτυξε μια μέθοδο επεξεργασίας και παναρίσματος μικρών κομματιών κοτόπουλου, τα οποία μπορούσαν να μαγειρευτούν εύκολα και να διατηρήσουν την υγρασία τους. Ο Baker, λόγω της συμβολής του στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, είναι μέλος του αμερικανικού Hall of Fame για τα πουλερικά. ωστόσο, δεν πατεντάρισε ποτέ την ιδέα του και έτσι επέτρεψε σε διάφορες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν και να εξελίξουν τη συνταγή αυτή.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε τελικά στη μαζική παραγωγή κοτομπουκιών από εταιρείες fast food, με την McDonald’s να λανσάρει τα “Chicken McNuggets” το 1980, κάνοντάς τα παγκοσμίως δημοφιλή και καθιερώνοντάς τα ως βασικό στοιχείο του γρήγορου φαγητού.

 

Μαγειρεύονται με 5 διαφορετικούς τρόπους

Η μεγάλη τους επιτυχία οφείλεται αφενός στη νοστιμιά και την τραγανότητα αλλά και στην ευκολία στο μαγείρεμα. Ανάλογα με το πόσο τραγανές προτιμάτε τις κοτομπουκιές αλλά και γεύση θέλετε να έχουν, μπορείτε να εφαρμόσετε διαφορετικούς τρόπους.

Στον φούρνο

Μια από τις πιο δημοφιλείς και εύκολες επιλογές. Απλώς τοποθετήστε τις κοτομπουκιές σε προθερμασμένο φούρνο, ιδανικά στο αέρα, και ψήστε τις στους 180-200°C για περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο, μέχρι να ροδίσει το πανάρισμα. Η μέθοδος αυτή έχει λιγότερα λιπαρά από το τηγάνισμα.

Στο τηγάνι

Αν προτιμάτε τις κοτομπουκιές σας πολύ τραγανές, το τηγάνισμα είναι εξαιρετική επιλογή. Ζεστάνετε ελαιόλαδο ή κάποιο σπορέλαιο (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγανίστε τις μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, συνήθως για 4-5 λεπτά ανά πλευρά. Στη συνέχεια, τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα περιττά λιπαρά.

Στη φριτέζα αέρος (air fryer)

Για όσους θέλουν το αποτέλεσμα του τηγανίσματος με λιγότερο λάδι, η φριτέζα αέρα είναι εξαιρετική επιλογή. Μαγειρέψτε τις κοτομπουκιές στους 180°C για περίπου 15 λεπτά, ανακινώντας το καλάθι στα μισά του χρόνου. Έτσι, θα έχετε τραγανές και ελαφριές κοτομπουκιές.

Σε αντικολλητικό τηγάνι

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι, μπορείτε να τις σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Μαγειρέψτε τις σε μέτρια φωτιά, περίπου 6-8 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Στον φούρνο μικροκυμάτων

Αν επιλέξετε κατεψυγμένες και ήδη προψημένες κοτομπουκιές, μπορείτε να τις ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων για γρήγορο αποτέλεσμα. Προτιμήστε όμως αυτή τη μέθοδο για βιαστικές περιπτώσεις, καθώς η υφή μπορεί να μην είναι τόσο τραγανή όσο με άλλες μεθόδους.

Οι νωπές και κατεψυγμένες κοτομπουκιές που επιλέξαμε

Αυτή την εβδομάδα πήγαμε σε όλα τα σούπεμάρκετ, ανοίξαμε τα ψυγεία, διαβάσαμε τις συσκευασίες και μοιραζόμαστε μαζί σας όλα επιλέξαμε.

 

1. Πίνδος, Nuggets Κοτόπουλου
Οι κοτομπουκιές της βιομηχανίας Πίνδος, είναι έτοιμες για σερβίρισμα αρκεί να περάσουν από τον φούρνο για 10 λεπτά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα απλώσετε όπως είναι κατεψυγμένα σε ένα ταψί ή πυρέξ και να τα γυρίσετε μια φορά. Εναλλακτικά, στο τηγάνι ή την φριτέζα ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αφότου αφαιρέσετε το νάιλον κάλυμμα. Τοποθετείτε το προϊόν, είτε με το δισκάκι του είτε σε ένα άλλο κατάλληλο σκεύος, στον φούρνο μικροκυμάτων και ψήνεται για 1-2 λεπτά, ώστε η εσωτερική του θερμοκρασία προϊόντος να φτάσει τους 75⁰C. Στα συστατικά διαβάσαμε: φιλέτο στήθος κοτόπουλου 63%, νερό, πανάρισμα 11% (άμυλο αραβόσιτου, αλεύρι σίτου, γαλέτα παναρίσματος, πρωτεΐνη σόγιας, μαγιά, αλάτι, κουρκουμάς), λίπος κοτόπουλου, σταθεροποιητής (τροποποιημένο άμυλο, κιτρικό νάτριο, όξινο φωσφορικό άμυλο, ίνα μπιζελιού), ηλιέλαιο, μπαχαρικά, δεξτρόζη.

2. Νιτσιάκος μπουκιές από φιλέτο
Η ελληνική βιομηχανία Νιτσιάκος προτείνει μπουκιές από ατόφιο φιλέτο κοτόπουλου. Στα συστατικά αναφέρει: φιλέτο στήθος κοτόπουλου 68%, πανάρισμα (αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά, γαλακτωματοποιητής: κόμμι γκουάρ, χρωστικές (αννάτο, κουρκουμίνη, εκχύλισμα πάπρικας), νερό, ηλιέλαιο, άμυλο (πατάτας, καλαμποκιού), φυτικές ίνες (μπαμπού, μπιζελιού), ορός γάλακτος, πρωτεΐνη γάλακτος (καζεϊνικά άλατα), φοινικέλαιο, αλάτι, σάκχαρα, μπαχαρικά, εκχυλίσματα μπαχαρικών και βοτάνων. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας πρέπει να διατηρηθεί στη συντήρηση και να καταναλωθεί εντός 48 ωρών. Προτείνεται να ψηθούν σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180οC.

3. Αγγελάκης Nuggets
Οι παναρισμένες μπουκιές κοτόπουλου παράγονται από ατόφιο φιλέτο. Θέλουν ψήσιμο στο φούρνο για 20-22 λεπτά ή βαθύ τηγάνισμα για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Στα συστατικά διαβάσαμε: Κρέας κοτόπουλου φιλέτο στήθος 68%, αλεύρι σίτου, νερό, φυτική πρωτεΐνη σόγιας, σταθεροποιητής: τροποποιημένο άμυλο, αλάτι, αυγό σε σκόνη, φυτική ίνα σίτου, πρωτεΐνη γάλακτος, μπαχαρικά, επιτραπέζια σκόνη μουστάρδας, ηλιέλαιο, αρωματικές ύλες, δεξτρόζη, διογκωτικό: διφωσφορικό νάτριο, ανθρακικό νάτριο, μαγιά, εκχύλισμα μαγιάς, χρωστική ουσία: αννάτο, κουρκουμάς,

4. Creta Farms Εν Ελλάδι
Οι Κοτομπουκιές «Νοστιμιές» Εν Ελλάδι της Creta είναι έτοιμες, ψημένες και προέρχονται από παναρισμένα φιλέτα κοτόπουλου. Στο πανάρισμα έχει προστεθεί 1% εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς συντηρητικά και χρειάζονται μόνο ζέσταμα, χωρίς να τις ξεπαγώσετε.
Μπορείτε να τις τηγανίσετε σε λάδι, με μέτρια φωτιά, για περίπου 3- 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Να ζεστάνετε το λάδι στη φριτέζα (165°C) και εδώ να τις τηγανίσετε για περίπου 3-4 λεπτά. Να τις ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για περίπου 10’. Θυμηθείτε μόνο να γυρίσετε τις κοτομπουκιές μια φορά στον μισό χρόνο, ώστε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Στα συστατικά διαβάσαμε: φιλέτο στήθος κοτόπουλου (70%), πανάρισμα (20%) που αποτελείται από: φρυγανιά (αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά, χρωστικές ουσίες: αννάτο νορμπιξίνη / κουρκουμίνη), άμυλο αραβοσίτου και σίτου, αλάτι, γαλακτωματοποιητής: κόμμι γκουάρ] εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (1%), αλάτι, ζάχαρη, πυκνωτικό μέσο: καραγενάνη, σταθεροποιητής: τριφωσφορικά άλατα, αρωματικές ύλες, ηλιέλαιο.

5. Ifantis με γεύση Barbeque
Οι κοτομπουκιές που προτείνει η βιομηχανία Ifantis προέρχονται από από τρυφερό φιλέτο κατόπουλου και είναι εμπλουτισμένα με γεύση Barbeque. Είναι έτοιμες, ψημένες, παναρισμένες και θέλουν μόνο ζέσταμα. Σε προθερμασμένο air fryer στους 200°C, για 6 λεπτά την κάθε πλευρά. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C – 220°C, για 10 λεπτά. Σε φριτέζα στους 180°C για 3 λεπτά. Σε τηγάνι στους 180°C, για 2 λεπτά την κάθε πλευρά.
Στα συστατικά αναφέρει φιλέτο κοτόπουλου (προέλευσης Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε.) 70%, υλικά παναρίσματος (αλεύρι σίτου, άμυλο αραβοσίτου, φυτική πρωτεΐνη σόγιας, φυτικά λιπαρά σόγιας, μαγιά, χρωστικές: κουρκουμίνη, αννάτο), νερό, γάλα, αλάτι, ηλιέλαιο, σάλτσα γεύσης BBQ που παρασκευάζεται με ζάχαρη, μπαχαρικά, ντομάτα σκόνη, αλάτι, άρτυμα καπνιστών τροφίμων, εκχύλισμα μαγιάς, ίνες ψύλλιου και μαλτοδεξτρίνη.

6. Meat House πανέ και προψημένες
Οι κοτομπουκιές που παρασκευάζει η Ελληνική εταιρεία Meat House είναι παναρισμένες και προψημένες. Καταναλώνονται έπειτα από αναθέρμανση, χωρίς απόψυξη. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά. Σε ζεστό λάδι και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τακτικά. Μετά την αναθέρμανση, συστήνεται να τοποθετήσετε τις κοτομπουκιές για λίγα λεπτά σε απορροφητικό χαρτί. Στα συστατικά περιέχει: φιλέτο στήθος κοτόπουλου 70%, πανάρισμα 20% [αλεύρι σίτου, άμυλο αραβοσίτου, αλάτι, μαγιά, φυτική πρωτεΐνη σόγιας, σογιάλευρο, αυγό σε σκόνη, διογκωτικά αρτοποιίας (δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο, ανθρακικά άλατα του νατρίου), χρωστικές ουσίες (αννάτο, κουρκουμίνη)], δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, ηλιέλαιο, νερό, φυτική πρωτεΐνη σόγιας, άμυλο πατάτας, αλάτι, φυτικές ίνες σίτου, πρωτεΐνες γάλακτος, μπαχαρικά (περιέχουν σινάπι), αρωματικές ύλες, εκχύλισμα μαγιάς, ρυθμιστές οξύτητας: κιτρικά άλατα νατρίου, ανθρακικά άλατα νατρίου.

7. Megas Yeeros Γεμιστές
Οι κοτομπουκιές της βιομηχανίας Megas Yeeros ξεχωρίζουν γιατί είναι γεμιστές με άλειμμα Philadelphia. Στα συστατικά αναφέρει: φιλέτο κοτόπουλο (Ε.Ε.) 70%, νερό, αλάτι, αποξηραμένα λαχανικά (πάπρικα κόκκινη, κρεμμύδι, σκόρδο, τομάτα), βότανα & μπαχαρικά σε ποικίλη αναλογία (μαϊντανός, πιπέρι μαύρο, ρίγανη, τσίλι), δεξτρόζη, άρτυμα με άρωμα κοτόπουλο, (ζωμός, φυτική πρωτεΐνη, αλάτι, ηλιέλαιο), σιρόπι γλυκόζης, άρτυμα καπνιστών τροφίμων, εκχύλισμα πάπρικας, εκχύλισμα μαγιάς, φυτικές ίνες αρακά, φυτικές ίνες σίτου, άμυλο πατάτας, ψίλλιουμ. Πανάρισμα: Φρυγανιά (αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά, κουρκουμάς), χρωστική Ε100 -κουρκουμίνη, αλεύρι σίτου, άμυλο σίτου, αλάτι, φυτικές ίνες αρακά. Στη γέμιση (23,5%) περιέχει: γάλα αγελάδος, κρέμα γάλακτος αγελάδος, πρωτεΐνη γάλακτος, αλάτι 0,75%, οξυγαλακτική καλλιέργεια βακτηρίων.

8. Amica Natura βιολογικές κοτομπουκιές
Αυτές οι κοτομπουκιές έχουν πιστοποιηση βιολογικής παραγωγής και εισάγονται από τη γειτονική Ιταλία. Στα συστατικά αναφέρει: στήθος κοτόπουλου 63,5%, νερό, πανάρισμα 13% (αλεύρι μαλακού σιταριού τύπου 0, μαγιά μπίρας, αλάτι, πάπρικα, κουρκουμάς, αραχιδέλαιο, αλεύρι μαλακού σιταριού τύπου 0. άμυλο σιταριού, ιωδιούχο αλάτι, άμυλο ταπιόκας, εκχύλισμα δεντρολίβανου. Ψήνονται σε αντικολλητικό τηγάνι, με χαμηλή θερμοκρασία σε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή σε πλάκα ψησίματος (φούρνο ή ακόμα και τοστιέρα) με υψηλή θερμοκρασία για 4 5- λεπτά από κάθε πλευρά.

9. Mimikos Nuggets Νωπό
Οι κοτομπουκιές Mimikos είναι νωπές και έτοιμες για χρήση. Συα συστατικά διαβάσαμε: 58,8% κρέας από φιλέτο στήθους κοτόπουλου, νερό, πανάρισμα (αλεύρι σίτου), μαγιά, εκχύλισμα από πάπρικα, άμυλο, σταθεροποιητής: δισφωσφορικά άλατα και τριφωσφορικά άλατα, ενισχυτικό γεύσης: όξινο γλουταμινικό νάτριο, φυτικά έλαια (φοινικέλαιο και ηλιέλαιο σε μεταβαλλόμενες αναλογίες), καρυκεύματα, δεξτρόζη. Στις οδηγίες προετοιμασίας αναφέρει: προθερμαίνετε το φούρνο στις 200οC, τοποθετείστε το περιεχόμενο σε ταψάκι και ψήστε για περίπου 10 λεπτά. Εναλλακτικά, στο τηγάνι ή στη φριτέζα αφότου ζεσταθεί το λάδι. Για να παραμείνουν τα nuggets τραγανά πριν τα σερβίρετε, αφήστε τα για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

10. Αμβροσιάδης Κοτομπουκιές Premium
Τα κοτόπουλα εκτρέφονται στον Όλυμπο από τις Φάρμες Αμβροσιάδη, αποκλειστικά με θρεπτικές φυτικές ζωοτροφές τις οποίες παράγει η εταιρία στο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών της. Στα συστατικά διαβάσαμε: Κρέας κοτόπουλου αποστεωμένο, κραμβέλαιο, αλάτι, μπαχαρικά, φοινικέλαιο, ζάχαρη, μίγμα οξίνισης, ρυθμιστές οξύτητας: οξικό και κιτρικό νάτριο, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ, άμυλο πατάτας, εκχύλισμα ζύμης, σιρόπι γλυκόζης, φυσικές αρωματικές ύλες.

 

Το άρθρο της εβδομάδας


Η κουλτούρα του «μαζί» επί το Ergon

CUCINA CARUSO

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ελληνικό πρόγραμμα κουπονιών («voucher») ύψους 80 εκατ. ευρώ, για τη διάδοση της χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών («Σχέδιο Voucher Gigabit») ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως προέβλεψε το NBC News, καθώς το κόμμα του Τραμπ αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Ουάσινγκτον. Ο...

ΜΑΓΑΖΙΝΟ

Όση αγωνία είχε το ματς μέσα στο παρκέ, τόση ομορφιά «στόλιζε» τις κερκίδες του ΣΕΦ. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης του αγώνα, συνέλαβε μια καλλονή αρκετές...

ΕΛΛΑΔΑ

«Μία στα 100.000 χρόνια είναι η πιθανότητα αστοχίας του συστήματος στο μετρό Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας της THEMA, Κάρλο Μπιάνκο, με...