Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε επιτραπέζιες ελιές

«Πάμε Supermarket» – Σήμερα: Ψωνίζουμε επιτραπέζιες ελιές


Ο διασημότερος καρπός της μεσογείου, η ελιά. που κουβαλάει αιώνες ιστορίας και παράδοσης, έχει τεράστια γευστική ποικιλία για όλες τις συνταγές, όλα τα γούστα και τις περιστάσεις. Μαύρες ή πράσινες, άγουρες ή ώριμες, σε άλμη ή σε ελαιόλαδο, σε ροδέλες ή τσακιστές, με ή χωρίς κουκούτσι, με γεμίσεις από ξηρούς καρπούς, λαχανικά, τυριά σε ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς. Αυτή η τεράστια ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς, ήταν αρκετά σοβαρός λόγος για να επισκεφθούμε όλα τα supermarket και να αναζητήσουμε στους διαδρόμους και στα ψυγεία τις επιλογές που υπάρχουν.

Αλλά πρώτα λίγη ιστορία

Η τιμημένη ελιά, όπως τη χαρακτηρίζει ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, φύεται και καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Είναι ο καρπός που συνδέει πολιτισμικά όλες τις χώρες της μεσογείου και είναι το θεμέλιο της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, μαζί με το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Ελλάδα παράγει περίπου 355.000 τόνους ετησίως. Απασχολεί περισσότερους από 50.000 ελαιοπαραγωγούς και τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, διακίνηση και εξαγωγή της. Στην παγκόσμια κατάταξη είμαστε η 2η εξαγωγική χώρα επιτραπέζιας ελιάς, με το 90% της παραγωγής να ταξιδεύει σε περισσότερες από 100 χώρες. Έχουμε 10 ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς χαρακτηρισμένες με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και μία επιπλέον ποικιλία με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Πάνε με όλα και παντού

Οι ελιές είναι εξαιρετικά ευέλικτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στο τραπέζι μας, προσφέροντας γεύσεις και αρώματα που συνδυάζονται άψογα με διάφορες συνταγές. Σερβίρονται σκέτες ως συνοδευτικό ή σνακ σε ένα μπολ αρτυμένες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδικά και είναι τέλειο τσιπουρομεζεδάκι. Μαύρες ή πράσινες ελιές, προσδίδουν μια εύγεστη, αλμυρή και πικάντικη, πινελιά σε χωριάτικες ή πράσινες σαλάτες, ενώ νοστιμεύουν πολύ διάφορες πίτες και ζύμες σε συνταγές όπως ελιόψωμα, κριτσίνια ή τάρτες με κατσικίσιο τυρί.

Για μια γεύση που θυμίζει τη Μεσόγειο, στα ζυμαρικά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένες ελιές στις κόκκινες σάλτσες μαζί με σκόρδο, κάπαρη και βασιλικό. Για να πετύχουμε γεύσεις που μας θυμίζουν την ελληνική κουζίνα σε συνταγές όπως για παράδειγμα στην πίτσα, οι μαύρες ή πράσινες ελιές συνδυάζονται με φέτα και άλλα λευκά τυριά ή ψητά λαχανικά.

Επιπλέον, οι γεμιστές ελιές με αμύγδαλο, πιπεριά ή τυρί κρέμα αποτελούν εκλεπτυσμένα ορεκτικά για γιορτινά τραπέζια. Μπορούμε επίσης να τις χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες για κρέας ή ψάρι, φτιάχνοντας μια πάστα ελιάς που θα δώσει ένταση σε παραδοσιακά πιάτα.

Μια άλλη υπέροχη ιδέα είναι να τις προσθέσουμε σε λαδερά ή στιφάδο, όπως το χταπόδι στιφάδο, για να ισορροπήσουμε την υπερβολική γλύκα των κρεμμυδιών. Τέλος, οι ελιές μπορούν να γίνουν βάση για αλείμματα, συνδυασμένες με διάφορα μπαχαρικά και βότανα, λεμόνι και ελαιόλαδο για ένα γευστικό και εύκολο συνοδευτικό.

Πάμε supermarket και διαλέγουμε ελιές

1. Ελιές Καλαμών XENIA
Οι ελιές της με το brand ΧΕΝΙΑ μεταποιούνται στην Αμαλιάδα Ηλείας και συσκευάζονται σε συσκευασία pet. Ανήκουν στην ποικιλία Καλαμών, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι γι’ αυτό και αναγράφονται ως «γλυκοελιές». Στα συστατικά διαβάσαμε: Ελιές Καλαμών, νερό, αλάτι, ξίδι από οίνο, ρυθμιστής οξύτητας: γαλακτικό οξύ, συντηρητικά: βενζοϊκό νάτριο, σορβικό κάλιο.

2.Ελιές Καλαμών ALEA LACONICA
Αυτές οι ελιές Καλαμών είναι φιλεταρισμένες σε ροδέλες και είναι ιδανικές για σάντουιτς, πίτσα και σάλτσες. Μεταποιούνται στην περιοχή Λευκόχωμα Λακωνίας και στα συστατικά διαβάσαμε: Ελιές καλαμών, νερό, αλάτι, ξίδι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ποσοστό 1,5%, ρίγανη σε σκόνη.

3. Μαυροελιές LELIA
Οι μαυροελιές LELIA είναι ποικιλίας Αμφίσσης και συσκευάζονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μεταποιούνται στην περιοχή Καλοχώρι Αυλίδας στην Ευβοίας και στα συστατικά αναφέρει: Eλιές μαύρες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ποσοστό 9,1%, ξίδι, αλάτι και φυσική αρωματική ύλη ρίγανης.

4. Ελιές Πράσινες GAEA
Οι πράσινες ελιές GAEA συλλέγονται και μεταποιούνται στην ιδανική ωρίμανσή τους και στη συνέχεια αφαιρείται το κουκούτσι. Έχουν μαριναριστεί για αρκετές ημέρες σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μαζί με ρίγανη, σκόρδο, κόλιανδρο και ξύσμα λεμονιού. Μεταποιούνται στο Αγρίνιο και συσκευάζονται σε σακουλάκι. Στα συστατικά αναφέρει: ελιές πράσινες εκπυρηνωμένες σε ποσοστό 93%, θαλασσινό αλάτι και χυμό λεμονιού 2%.

5. Ελιές Πράσινες ΤΟ ΔΟΛΙΑΝΙΤΙΚΟ
Όπως μαρτυράει το όνομα, αυτές οι ελιές προέρχονται από την περιοχή Δολιανά της Αρκαδίας. Παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο, είναι μέγεθος γίγας και έχουν εμπλουτιστεί με πιπεριές Φλωρίνης.

6. Ελιές Πράσινες ΕΔΕΜ
Αυτές οι πράσινες ελιές με το brand ΕΔΕΜ είναι γεμιστές με ολόκληρο αμύγδαλο και διατηρούνται σε άλμη. Συσκευάζονται στην Παιανία Αττικής και στα συστατικά διαβάσαμε: Ελιές πράσινες σε ποσοστό 48%, νερό, αμύγδαλο 7%, αλάτι, ρυθμιστές οξύτητας: γαλακτικό και κιτρικό οξύ.

7. Ελιές Πράσινες KABASSI
Οι πράσινες ελιές παράγονται και συσκευάζονται για την εταιρεία Καμπάση στη Θεσσαλονίκη. Η Λέγονται Olives To Go, θα τις βρείτε στα ψυγεία και όχι στα ράφια, ενώ μετά το άνοιγμα πρέπει να καταναλωθούν εντός 7 ημερών. Στα συστατικά διαβάσαμε: ελιές πράσινες εκπυρηνωμένες με πάστα κόκκινης πιπεριάς σε ποσοστό 95%, ηλιέλαιο, αλάτι, νερό, μείγματα μπαχαρικών 3%: ρίγανη, μαϊντανό, θυμάρι, μπούκοβο, κρεμμύδι αποξηραμένο, ντομάτα αποξηραμένη σε ποικίλη αναλογία, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, γαλακτικό οξύ.

8. Ελιές Θρούμπες ΠΟΠ Θάσου Kavala Coop
Οι Θρούμπες Θάσου υφίστανται φυσική εκπίκρανση πάνω στο δέντρο πριν τη συγκομιδή τους γι’ αυτό παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση λιπιδίων, υδατανθράκων και διαιτητικών ινών σε σχέση με άλλους τύπους ελιάς. Μεταποιούνται με φυσικό τρόπο και χωρίς προσθήκη χημικών συντηρητικών από Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας.

9. Βιολογικές ελιές πράσινες ΑΡΚΑΔΙΑ
Αυτές οι πράσινες ελιές είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας, προέρχονται από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, συσκευάζονται σε vacuum και διατηρούνται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όταν ανοίξει η συσκευασία, θα πρέπει να μεταφερθεί το περιεχόμενο σε ένα βάζο ή μπολ με καπάκι και να διατηρηθεί στο ψυγείο ή σε ντουλάπι με προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

10. Sifonios Super lux ελιές Καλαμών
Αυτές οι ελιές Καλαμών με τη ρετρό συσκευασία διατηρούνται σε ελαιόλαδο με ξίδι και άλμη, χωρίς πρόσθετα χημικά συντηρητικά, για λογαριασμό της εταιρείας Σιφωνιός που εδρεύει στον Πειραιά.

Το άρθρο της εβδομάδας


rolakia_lemoni

ΘΕΜΑΤΑ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Trenty

Τα Abarth ηλεκτρικά αυτοκίνητα σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την εμβληματική ιταλική μάρκα, που επαναστατεί στην παράδοση με 75 χρόνια ιστορίας.Ο CEO της Abarth,...

Trenty

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα.Καθώς οι καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο ακραίες,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη διαγραφή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσαν την Κυριακή (17.11) τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας και των συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών. Ως αιτία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Από τις αρχές του 2024 και έπειτα, το κλίμα στην Alfa Romeo δείχνει πιο αισιόδοξο από πριν, λόγω κυρίως της καινούργιας Junior, η οποία...