Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Ο S&P 500 “δοκιμάζει” νέα ιστορικά υψηλά με καύσιμα… Nvidia, αλλά ο πληθωρισμός καραδοκεί

Ο S&P 500 “δοκιμάζει” νέα ιστορικά υψηλά με καύσιμα… Nvidia, αλλά ο πληθωρισμός καραδοκεί


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.00

Nέα ιστορικά υψηλά προσπαθεί να δοκιμάσει την Πέμπτη ο S&P 500, καθώς η Wall Street “ζυγίζει” τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia, εταιρείας που αποτελεί σημαντικό “βαρόμετρο” για την αγορά, με την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, ωστόσο, να “συγκρατεί” τις ανοδικές τάσεις της αγοράς και να “πλήττει” τον Dow Jones.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά  254,41 μονάδες ή 0,64%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 1,71 μονάδες ή 0,03%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται επίσης σε τροχιά νέου ιστορικού υψηλού, με άνοδο 84,62 μονάδων ή 0,51%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη PMI της S&P Global, σκαρφάλωσε τον Μάιο σε υψηλό διετίας, ωστόσο οι τιμές εισροών στις επιχειρήσεις έδειξαν ανοδικές τάσεις, γεγονός που εντείνει τους φόβους των επενδυτών για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και άρα για παραμονή της Fed στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων για μακρύτερη περίοδο.

Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) και σημαντικός “παίκτης” στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, κινείται ανοδικά κατά 7%, με τη μετοχή της να κινείται έτσι πάνω από τα 1.000 δολάρια, αφού δημοσίευσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα α’ τριμήνου και ανακοίνωσε split της μετοχής της, σε αναλογία 10 νέων προς 1 παλαιά.

Το guidance για το β’ τρίμηνο της Nvidia, που “βλέπει” έσοδα 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπέρασε επίσης τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα της LSEG για 26,61 δισεκατομμύρια δολάρια – σημάδι ότι η εταιρεία δεν βλέπει τη δυναμική της να επιβραδύνεται. Στο πεδίο των κερδών, πο αναλυτές αναμένουν κέρδη 5,95$ ανά μετοχή.

Τα αποτελέσματα της Nvidia ήταν ένα κομβικό σημείο για τη Wall Street, καθώς οι traders ανέμεναν σημάδια ότι ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δεν εξασθενεί. Με κεφαλαιοποίηση 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Nvidia έχει επίσης σημαντική επιρροή στον ευρύ S&P 500.

“Ακόμη και παρά τις τεράστιες προσδοκίες, η εταιρεία για άλλη μια φορά τα κατάφερε”, δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στον Όμιλο Carson. “Τα πάντα σημαντικά έσοδα των κέντρων δεδομένων ήταν ισχυρά, ενώ τα προβλεπόμενα μελλοντικά έσοδα ήταν επίσης εντυπωσιακά. Ο πήχης ήταν ψηλά και κατάφερε να τον υπερκεράσει για άλλη μια φορά”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 4 κινούνται με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Microsoft, Walmart, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, Boeing, Salesforce.

Πτωτικές τάσεις στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Με πτωτικές τάσεις κινήθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, όπου η αγορά εργασίας έδειξε ξανά ότι παραμένει περιορισμένη παρά το εξαιρετικά υψηλό κόστος δανεισμού της Fed.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν 215.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός μειωμένος τόσο από τα 223.000 της περασμένης εβδομάδας αλλά και από τα 220.000 που περίμενε η μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Ακόμα και έτσι πάντως, λόγω των αυξητικών τάσεων που είχαν προηγηθεί ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ανέβηκε ελαφρώς στα 219.750 επιδόματα από τα 218.000.

Τέλος, ο αριθμός των αιτήσεων για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων, ένα καλό μέτρο του ρυθμού των προσλήψεων, αυξήθηκε στα 1,794 εκατ. από τα 1,786 εκατ.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια τον Μάιο, ωστόσο οι κατασκευαστές ανέφεραν άνοδο των τιμών για μια σειρά εισροών, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός αγαθών θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Η S&P Global ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τις ΗΠΑ, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εκτινάχθηκε στις 54,4 μονάδες αυτόν τον μήνα. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 και ακολούθησε την οριστική αποτύπωση 51,3 μονάδων τον Απρίλιο.

Μια ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση στον ιδιωτικό τομέα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος στο 51,1. Η αύξηση οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, με τον PMI υπηρεσιών να σημειώνει άνοδο στις 54,8 μονάδες, από 51,3 τον Απρίλιο. Ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 50,9 μονάδες από 50,0 τον περασμένο μήνα.

Το άλμα στη δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στα μισά του β’ τριμήνου.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) την προετοιμασία του ενόψει του αυριανού (29/9, 21:30) μεγάλου αγώνα με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena»...

Κόσμος

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του επί 32 χρόνια ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί η...

Μαγαζίνο

Συγγενείς, φίλοι και πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό κόσμο είπαν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μόρτζο το πρωί του Σαββάτου 28/9. Ο σπουδαίος ηθοποιός έφυγε...

Κόσμος

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα έχει προκαλέσει οργή στο Ιράν, με τον Αλί Χαμενεΐ να προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει πικρά για την...