Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Ο Πάπας προκαλεί οργή λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να «σηκώσει λευκή σημαία»

Ο Πάπας προκαλεί οργή λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να «σηκώσει λευκή σημαία»


«Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Αυτή είναι η σημαία με την οποία ζούμε, πεθαίνουμε και κυριαρχούμε. Δεν θα σηκώσουμε ποτέ άλλες σημαίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου προκάλεσε η αναφορά του Πάπα Φρασκίσγκου σε υπαναχώρηση σχετικά με τον πόλεμο με την Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του  χθες, Σάββατο, στην ελβετική τηλεόραση, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι ισχυρότερος εκείνος που αναγνωρίζει την κατάσταση, σκέφτεται τον λαό, έχει το θάρρος να “σηκώσει λευκή σημαία”, να διαπραγματευτεί. Σήμερα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, με τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους».

Ερωτηθείς σχετικά με όσους, στην Ουκρανία, κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο «να υψωθεί λευκή σημαία», ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «Όταν βλέπεις (….) ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς» Μπορεί να νιώθεις ντροπή,…« αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο».

Η απάντηση

Η ουκρανική κυβέρνηση απάντησε οργισμένα και υποσχέθηκε να μην παραδοθεί ποτέ.

«Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Αυτή είναι η σημαία με την οποία ζούμε, πεθαίνουμε και κυριαρχούμε. Δεν θα σηκώσουμε ποτέ άλλες σημαίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή.

«Όταν πρόκειται για τη λευκή σημαία, γνωρίζουμε τη στρατηγική του Βατικανού κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του 20ου αιώνα. Καλώ να αποφεύγει να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και να στηρίξει την Ουκρανία και τον λαό της στη μάχη της για τη ζωή», συμπλήρωσε, αναφερόμενος προφανώς στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εντούτοις, εξέφρασε την ελπίδα ο Φραγκίσκος να βρει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS και προβλήθηκε χθες, ο πάπας Φραγκίσκος, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε να μην «ντραπεί να διαπραγματευτεί προτού η κατάσταση επιδεινωθεί».

«Πιστεύω πως οι πιο ισχυροί είναι εκείνοι που βλέπουν την κατάσταση, σκέφτονται τους ανθρώπους και έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν», επισήμανε.

Επικριτικά σχολίασαν τις δηλώσεις του ποντίφικα διάφοροι πολιτικοί και αναλυτές στην Ευρώπη.

Ο Λετονός πρόεδρος, Edgars Rinkēvičs, έγραψε στο X: «Η άποψή μου για το πρωινό της Κυριακής: Δεν πρέπει κανείς να συνθηκολογήσει μπροστά στο κακό. Πρέπει κανείς να το πολεμήσει και να το νικήσει, ώστε το κακό να σηκώσει τη λευκή σημαία και να συνθηκολογήσει».

Ο Ντένις Ράντκε, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, είπε ότι η λέξη «επαίσχυντη» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τα σχόλια του Πάπα. «Είναι ακατανόητο», τόνισε.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Radosław Sikorski, έγραψε στο X: «Τι θα λέγατε, για ισορροπία, να ενθαρρύνουμε τον Πούτιν να έχει το θάρρος να αποσύρει τον στρατό του από την Ουκρανία; Η ειρήνη θα επέλθει αμέσως χωρίς την ανάγκη διαπραγματεύσεων».

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Το καλοκαίρι τα σορτσάκια κυριαρχούν στο ντύσιμο μας. Τζιν ή tailored αποτελούν το κομμάτι που όλες έχουμε και φοράμε στο repeat.Επίσης το σορτσάκι ανήκει...

Συνταγές

Αυτή την Κυριακή στο CANTINA magazine που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ: 2 καλοκαιρινές εκδόσεις, 360 σελίδες, 400 φωτογραφίες.Με δύο πολύτιμες εκδόσεις κυκλοφορεί το Cantina...

Μusic

Label & copyright: Tea Tairovic & T Music, ℗ & © 2024. All rights reserved. Ulaznice za koncert “Neka gori Balkan” Štark Arena …...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Tesla δεν επρόκειτο πλέον να αποκαλύψει το ρομποταξί/Cybercab στις 8 Αυγούστου....