Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Ο Αμερικανός εγκληματίας πολέμου στο Βιετνάμ Γουίλιαμ Κάλε πέθανε στα 80 του χρόνια

Ο Αμερικανός εγκληματίας πολέμου στο Βιετνάμ Γουίλιαμ Κάλε πέθανε στα 80 του χρόνια


Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ, άλλοτε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ο μοναδικός που καταδικάστηκε για τη διαβόητη σφαγή αμάχων στο Μι Λάι, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, πέθανε πρόσφατα, στα 80 του χρόνια, ανέφερε ο αμερικανικός Τύπος χθες Δευτέρα.

Πέθανε την 28η Απριλίου στην Γκέινσβιλ, στην πολιτεία Φλόριντα, όμως το γεγονός δεν έγινε γνωστό παρά έπειτα από πρόσφατη έρευνα σε δημόσια ληξιαρχικά αρχεία, εξηγείται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Τη 16η Μαρτίου 1968, εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ (1955-1975), ο Γουίλιαμ Κάλεϊ, τότε υπολοχαγός του στρατού των ΗΠΑ, διέταξε τους άνδρες του να σκοτώσουν χωρικούς στο Μι Λάι, εξαιτίας λαθεμένων πληροφοριών της κατασκοπείας, σύμφωνα με τις οποίες αντάρτες Βιετκόνγκ κρύβονταν ανάμεσα σε αμάχους.

Παρότι δεν βρέθηκε καμιά απόδειξη για την παρουσία εχθρικών μαχητών από τους Αμερικανούς, χωρικοί βασανίστηκαν, βιάστηκαν, σφαγιάστηκαν κατά εκατοντάδες.

Ο απολογισμός -παραμένει αμφισβητούμενος ως ακόμη και σήμερα- εκτιμάται από αμερικανικές πηγές πως ήταν 347 και από βιετναμικές πως έφθασε τους 504 άμαχους νεκρούς.

Επρόκειτο κατά πλειονότητα για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ ήταν ο μοναδικός αμερικανός στρατιωτικός που καταδικάστηκε, το 1971, για το έγκλημα αυτό, το οποίο συγκαλυπτόταν για πάνω από έναν χρόνο από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, παρουσιαζόταν ως «νίκη» στον πόλεμο από τον στρατηγό Γουίλιαμ Γουέστμορλαντ.

Κατέθεσε στο στρατοδικείο πως απλώς υπάκουσε τις διαταγές ανωτέρων του.

Είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε άλλους δώδεκα στρατιωτικούς για εγκλήματα που σχετίζονταν με τη σφαγή -συμπεριλαμβανομένης της συγκάλυψής της-, αλλά απαλλάχθηκαν.

Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ καταδικάστηκε για τις δολοφονίες 22 αμάχων και του επιβλήθηκαν ισόβια κάθειρξη και καταναγκαστικά έργα. Η ποινή του όμως μεταβλήθηκε μόλις μερικές ημέρες αργότερα, με απόφαση του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από τρία χρόνια κατ’ οίκον κράτησης.

Ζήτησε συγγνώμη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κολόμπους το 2009.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Μαγαζίνο

Σε κάθε σχέση εμφανίζονται ζητήματα που απαιτούν λύση, ειδικά όταν αυτά σχετίζονται με τον ύπνο, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα κρίσιμος για την υγεία μας....

Τεχνολογία

Περίπου 30 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η γιγάντια αμερικανική Meta (Facebook και Instagram), αλλά και ερευνητές και Ενώσεις, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «αποσαφηνίσει»...