Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Ουκρανία: Οι Ρώσοι νόμιζαν πως κατέστρεψαν S-300, αλλά ήταν 2 ή 3 συστοιχίες Patriot


Δύο αμερικανικά συστήματα Patriot ήταν μεταξύ του υλικού των ουκρανικών στρατευμάτων που καταστράφηκε από ένα χτύπημα του ρωσικού πυραύλου Iskander στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (σ.σ. Προσαρτήθηκε με δημοψήφισμα εν μέσω πολέμου στη Ρωσία), δήλωσε πηγή ασφαλείας στο Sputnik το Σάββατο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το χτύπημα του Iskander νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι το χτύπημα κατέστρεψε ένα πυραυλικό σύστημα S-300 των ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ στο Ντόνετσκ. Το Sputnik απέκτησε αργότερα υλικό που υποδηλώνει ότι υπήρχαν τρία πυραυλικά συστήματα που καταστράφηκαν από το χτύπημα του Iskander.

«Μια ανάλυση ελέγχου διαπίστωσε ότι στο βίντεο που καταγράφηκε δεν ήταν μόνο το S-300, όπως είχε δηλωθεί προηγουμένως, αλλά δύο από τα τρία οχήματα που καταστράφηκαν [από το χτύπημα] ήταν τα πυραυλικά συστήματα Patriot», δήλωσε η πηγή. Χωρις να υπάρχει γνώση των πηγών του Sputnik έταιρες πηγές επεξηγούν το ίδιο πράγμα.

Οι πύραυλοι του συστήματος Iskander χρησιμοποιούνται για πολλούς διαφορετικούς στόχους

Το τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας με βεληνεκές βολής έως και 500 χιλιόμετρα. Η κεφαλή του πυραύλου μπορεί να καταστρέψει σχεδόν οποιονδήποτε στόχο: εχθρικές θέσεις διοίκησης, στήλες εξοπλισμού ή αεράμυνα. Ταυτόχρονα οι Ουκρανοί δεν ελπίζουν στους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Το Iskander μπορεί να οπλιστεί τόσο με βαλλιστικά όσο και με φτερωτά βλήματα, τα οποία δημιουργούν ψευδείς ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς πλησιάζουν τον στόχο και γίνεται σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστοεί από τα συστήματα αεράμυνας. Τα βλήματα cruise μπορούν να πετούν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και υπό προϋποθέσεις να «κρυφτούν» από το ανάγλυφο του εδάφους.

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας της Raytheon την περασμένη άνοιξη, αλλά αυτά δυσκολεύτηκαν να αναχαιτίσουν τα ρωσικά βλήματα και έγιναν και τα ίδια στόχος.

Οι πύραυλοι Iskander μπορούν να εκτοξευθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Οι Iskander δεν έχουν αναχαιτιστεί από την Ουκρανική αεράμυνα

Τον Ιανουάριο, ένας σύμβουλος της Διοίκησης Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραδέχθηκε ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας δεν κατάφερε ποτέ στην πραγματικότητα να αναχαιτίσει ούτε έναν από τους περίπου 300 πυραύλους της σειράς Kh-22 που είχαν εκτοξεύσει ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία από το 2022.

Τον Μάιο του 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του είχαν καταστρέψει έναν σταθμευμένο στο Κίεβο Patriot με έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ένα επιτυχές χτύπημα σε έναν άλλο Patriot δύο εβδομάδες αργότερα.

Τον Απρίλιο του 2022, η Ρωσία έστειλε διπλωματικό σημείωμα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε φορτίο περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για ρωσικά πλήγματα.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών...

Πολιτική

Διαδέχονται η μια την άλλη οι αποκαλύψεις για την…απόβαση των Αλβανών στο Γαλάτσι λόγω της έλευσης του Έντι Ράμα Νέα ντοκουμέντα για την…απόβαση Αλβανών...

Ροή ειδήσεων

Το χρηματιστηριακό ράλι που ξεκίνησε πριν έναν μήνα έχει «τραπεζική σφραγίδα». Τα καλά αποτελέσματα των τραπεζών, η ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές, οι αναβαθμίσεις από...

Αυτοκίνητο

Του Γιώργου Παλληκάρη Τί κι αν ο καιρός ήταν μουντός και γεμάτος σκόνη; Αμέσως όλα θύμισαν καλοκαίρι και το κλίμα έφτιαξε μόλις αντικρίσαμε στη...