Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ροή ειδήσεων

Οπισθοδρόμηση στη ζώνη των 1.410 μονάδων με διευρυμένο…

Οπισθοδρόμηση στη ζώνη των 1.410 μονάδων με διευρυμένο…


του Μάνου Χαχλαδάκη

Σε κλοιό πωλήσεων έχει βρεθεί πλέον η αγορά της Αθήνας με τον ΓΔ να υποχωρεί στην περιοχή των 1.410 μονάδων και την Τράπεζα Πειραιώς που μονοπωλεί και σήμερα τον τζίρο για πρώτη φορά κάτω από την τιμή του placement.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.413 μονάδες με απώλειες 0,92% και υψηλό τζίρο στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 14,5 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της πτώσης με -1% στις 1.218 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στις 3.424 μονάδες με το -0,98%, όπως και η μεσαία του FTSE που υποχωρεί κατά 1,2% στις 2.405 μονάδες.

Μετά την περασμένη εβδομάδα, που είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα αλλά κυρίως ενδοσυνεδριακά και είδε τον ΓΔ να ολοκληρώνει σε θετικό έδαφος έστω και με οριακά κέρδη, οι επενδυτές σήμερα δείχνουν διαθέσεις κατοχύρωσης θέσεων, ενώ διατηρείται εξαιρετικά έντονο το ενδιαφέρον για την Πειραιώς αλλά πλέον για πρώτη φορά σε τιμές κάτω εκείνης του placement.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τεράστια υπερκάλυψη με την τιμή διάθεσης να κλειδώνει στο άνω εύρος που είχε τεθεί (4 ευρώ) ενώ οι τίτλοι κατέληξαν σε ποιοτικά κεφάλαια με long χαρακτήρα.

Στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς συνεχίζει να ηγείται του τζίρου έχοντας κάνει σχεδόν τα μισά της συνεδρίασης στα 21 εκατ. ευρώ αλλά υποχωρεί κατά 1,9% στα 3,97 ευρώ.

Μαζί της συμπαρασύρει υπόλοιπες τράπεζες, με την Eurobank στο -1,4% και την Alpha στο -2%, ενώ η Εθνική διαχειρίζεται καλύτερα τις πιέσεις περιορίζοντας τις απώλειες στο -0,1% ενόψει των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει αύριο το πρωί.

Χαρακτηριστικό πάντως της γενικότερης εικόνας στην αγορά είναι ότι στον 25άρη πλέον μόνο μόλις 3 τίτλοι είναι θετικοί, της Coca Cola, της Βιοχάλκο και την Cenergy αλλά και αυτοί με οριακά κέρδη έως 0,3%.

Πέρα από τις τράπεζας πιέσεις στο ταμπλό ασκεί η διόρθωση που κάνουν οι μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ μετά το μίνι ράλι που έκαναν την περασμένη εβδομάδα, με την μητρική ΓΕΚ στο -1,5% και την Ενεργειακή στο -1,85%.

Με απώλειες άνω του 2% είναι οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ, ενώ περισσότερο του 1% υποχωρούν οι Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Λάμδα και ΟΠΑΠ.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με μόλις 3 τίτλους να κινούνται θετικά, τις Ολυμπιακή Τεχνική, Dimand και ΕΥΑΠΣ αλλά η τελευταία με ανεπαίσθητο τζίρο, ενώ τα ΕΧΑΕ και η Intracom σημειώνουν απώλειες άνω του 2%.

Η κυριαρχία των πωλητών αποτυπώνεται και στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό, με 90 μετοχές να κινούνται πτωτικά έναντι μόλις 26 πτωτικών.

Σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά παραμένει long όσο κλείνει πάνω από τις 1.396 μονάδες ενώ για 7η συναπτή εβδομάδα κλείνει έστω με οριακά κέρδη. Η ζώνη στήριξης σε κάθε περίπτωση είναι στο επίπεδο των 1.386 – 1.396 μονάδων, ενώ στην διάρκεια της εβδομάδας καταγράφηκε νέο υψηλό 13 ετών στις 1.437 μονάδες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλη η ζώνη των 1.380 – 1.460 μονάδων είναι ένα επίπεδο που μπορεί να ταλαιπωρήσει την αγορά μιας και είναι ορόσημο των τελευταίων 26 ετών.

Πτωτικές τάσεις διεθνώς

Επιφυλακτικό είναι το ξεκίνημα της εβδομάδας και στις αγορές παγκοσμίως, με την τεχνολογία να ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκό ταμπλό στον απόηχο της ισχυρής βουτιάς της Nvidia 5,5% την Παρασκευή.

Ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -0,55%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,3%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,5% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,56% με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά περισσότερο του 1,2%.

Ελαφρώς πτωτικές τάσεις δείχνουν και τα futures της Wall Street, με απώλειες έως 0,24% (Dow) και για τους τρεις δείκτες. 

Νωρίτερα σήμερα, στην Ασία ο δείκτης “πρωταθλητής” του 2024 Nikkei στην Ιαπωνία οπισθοδρόμησε με -2,1% αφότου η οικονομία της χώρας απέφυγε την ύφεση ανοίγοντας το δρόμο στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να αυξήσει τα επιτόκια της.

Στην αγορά ομολόγων οι αγοραστές δείχνουν να έχουν ένα μικρό προβάδισμα με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,08% και του 2ετούς στο 4,494%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του να υποχωρεί στο 3,136%.

Τέλος, στο πιο “καυτό” επενδυτικό asset της τρέχουσας περιόδου, το bitcoin ξεπέρασε σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του και τα 71.000 δολάρια με νέα κέρδη άνω του 2% και το μέγεθος του ράλι που πραγματοποιεί εντός 2024 να ξεπερνά πλέον το 70%.
 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Συνταγές

Μουσική : Ελένη Μπελιμπασάκη Στίχοι : Γιάννης Ξηρομερίτης Ερμηνεία : Σπύρος Ταλαδιανός Studio : Earth sound studio Video … source

Κόσμος

Τα ονόματα αυτών που επιθυμούν να αναλάβουν τη θέση επιτρόπου αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες μέλη της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Το Yamaha Racing Heritage Club πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη Yamaha Racing Experience στην Χερέθ, συγκεντρώνοντας θρύλους αγώνων...

Συνταγές

Αυτή την Κυριακή στο CANTINA magazine που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ: 2 καλοκαιρινές εκδόσεις, 360 σελίδες, 400 φωτογραφίες.Με δύο πολύτιμες εκδόσεις κυκλοφορεί το Cantina...