Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Ομάδα Εργασίας κατά του «αόρατου» εγκλήματος θα συστήσει η Σοφία Βούλτεψη

Ομάδα Εργασίας κατά του «αόρατου» εγκλήματος θα συστήσει η Σοφία Βούλτεψη


Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων σήμερα και τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης παραμένουν ανησυχητικά. Το 2022 περισσότερα από 10.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων καταγράφηκαν στην ΕΕ, 41% περισσότερα από το 2021, ενώ την ίδια ώρα ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων αυτού του «αόρατου» εγκλήματος δεν εντοπίζεται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση των θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης πλησιάζοντας σε αριθμό τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα, σχεδόν το 99% των θυμάτων είναι πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή ένας ιδιαίτερα ευάλωτος πληθυσμός που εξελίσσεται σε αντικείμενο κάθε μορφής εκμετάλλευσης – σεξουαλική, εργασιακή, εξαναγκαστική εγκληματικότητα, αφαίρεση οργάνων, αλλά και τον προσπορισμό κέρδους από τον εξαναγκαστικό γάμο, την εξαναγκαστική επαιτεία, την παρένθετη μητρότητα και την παράνομη υιοθεσία.







police_1

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ συχνά στο πρόσωπο ενός θύματος συγκεντρώνονται περισσότερες από μία μορφές εκμετάλλευσης», δήλωσε σχετικά η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρώην Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Αντιμετώπιση του Τράφικινγκ της Βουλής των Ελλήνων Σοφία Βούλτεψη. «Γι’ αυτό και στο υπουργείο μας οι δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων διαπερνούν οριζόντια όλα τα προγράμματά μας. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που χρειάζονται εργαζομένους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Συντονίστρια των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης Αρχιπύραρχος Δρ. Καλλιόπη Σαΐνη έχει συνδυάσει διαφορετικές μορφές εμπορίας ανθρώπων στην μεγάλη και με διεθνές αποτύπωμα Άσκηση «Μέδουσα», ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στην εξασφάλιση του προγράμματος «Ειδική Δράση-Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Προσωπικού και Συνεδρίες Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για την Υποστήριξη των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων με Στόχο την Επανένταξή τους».

Οι πρόσφατες υποθέσεις εργασιακής εκμετάλλευσης πολιτών τρίτων χωρών που διασώθηκαν με την συντονισμένη παρέμβαση της αστυνομίας και του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, αλλά και τη συμβολή εταίρων, όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Α21 και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανέδειξαν με την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να εντοπίζονται έγκαιρα τα θύματα και να προστατεύονται.







voultepsi_sykspepsi

Σε αυτό το πλαίσιο η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης διοργάνωσε κλειστή στρογγυλή τράπεζα με στόχο, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ηρακλής Μοσκώφ, «να εντοπιστούν τα κενά και οι προκλήσεις στον συντονισμό των φορέων και να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές που θα συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την προστασία των θυμάτων».

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), την Εισαγγελία, την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) ως φορέα διαχείρισης του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς, τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης της ΓΓΕΠΘΠ, την Α21, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και εμπειρογνώμονες σε θέματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για τον προπομπό μιας Ειδικής Ομάδας Εργασίας που θα συστήσει η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Βούλτεψη και που θα έχει ως αποστολή να συμβάλει στον εντοπισμό συστημικών παθογενειών και στην παγίωση καλών πρακτικών και την συνολική αναβάθμιση της απόκρισης της Πολιτείας σε σχέση με την δίωξη του εγκλήματος και την προστασία των θυμάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Στην Ευελπίδων η Όλγα Κεφαλογιάννη για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Μάτσα – «Είμαι εδώ για τα παιδιά μου»

Μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο στο Gazi Live, πάρτι στα social media





Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαμβάνει η χώρα μας ως προς την οικονομική ελευθερία, παρά την οριακή άνοδο 2 θέσεων που σημείωσε φέτος,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Τον Αύγουστο του 2021, η Stellantis δήλωσε ότι η Alfa Romeo θα γίνει αμιγώς ηλεκτρική στις περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας...

Οικονομία

Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που διολισθαίνει η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία, η Airbus, ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά της να περικόψει έως και 2.500 θέσεις...

Οικονομία

Περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό στον πλανήτη θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όμως ο κόσμος βρίσκεται ακόμα «μακριά...