Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι διάσημοι σεφ και τα περίτεχνα πιάτα για τους αθλητές του Ολυμπιακού Χωριού

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι διάσημοι σεφ και τα περίτεχνα πιάτα για τους αθλητές του Ολυμπιακού Χωριού


Ποιο είναι το γαστρονομικό τοπίο του Ολυμπιακού Χωριού στο Παρίσι;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, υπόσχονται να είναι όχι μόνο μια επίδειξη υψηλών αθλητικών επιδόσεων αλλά και μια γιορτή της γαστρονομικής ποικιλομορφίας και της γαλλικής γαστρονομίας. Το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο κάποτε στέγαζε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αργότερα ένα κινηματογραφικό στούντιο, διαθέτει τώρα ένα δίκτυο 6 εστιατορίων με στόχο την παροχή γευμάτων όλο το εικοσιτετράωρο στους αθλητές από όλο τον κόσμο.

Αυτή η εγκατάσταση εστίασης, την οποία διαχειρίζεται η Sodexo Live!, έχει ως στόχο να εξισορροπήσει την πολυπλοκότητα της σίτισης 15.000 αθλητών, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά πρότυπα που αναμένονται από τη γαλλική κουζίνα.

Στην καρδιά του Ολυμπιακού Χωριού βρίσκεται ένα συγκρότημα εστιατορίων 46.000 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί έως και 3.500 ανθρώπους ταυτόχρονα. Με πανύψηλα ταβάνια και μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν θέα στον Σηκουάνα, το συγκρότημα, όπως σχολιάζουν οι New York Times, αποπνέει μεγαλοπρέπεια.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαστρονομικής εμπειρίας του Ολυμπιακού Χωριού στο Παρίσι είναι η παρουσία τριών διάσημων Γάλλων σεφ, των Akrame Benallal, Amandine Chaignot και Alexandre Mazzia, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για περίτεχνα πιάτα όπως παγωτό μαϊντανό και τραγανές κροκέτες μανιταριών, φέρνοντας ένα κομμάτι κομψότητας βραβευμένης με αστέρι Michelin στα πιάτα των αθλητών. Στα τέλη Ιουνίου, μια εκδήλωση γευσιγνωσίας παρουσίασε μια σειρά από πιάτα, όπως πράσινο γκασπάτσο, ριζότο με σαφράν και κέικ φινανσιέ, αναδεικνύοντας τη γαστρονομική ποικιλομορφία που θα απολαύσουν οι αθλητές.

Ωστόσο, παρά αυτές τις γκουρμέ επιλογές, η υπηρεσία εστίασης του Ολυμπιακού Χωριού αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ο τεράστιος όγκος των γευμάτων -40.000 την ημέρα- απαιτεί σχολαστικό σχεδιασμό και εκτέλεση για την ικανοποίηση των διαφορετικών αθλητικών, πολιτιστικών και διατροφικών αναγκών των αγωνιζομένων. Για να διασφαλίσει την πολιτιστική ευαισθησία και την ποικιλία, η Sodexo Live! έφερε 20 σεφ από όλο τον κόσμο, με δύο από τα εστιατόρια να επικεντρώνονται στη γαλλική κουζίνα, δύο στην ασιατική, ένα στο halal -φαγητά που έχουν παραχθεί και αποθηκευτεί με τη χρήση μηχανημάτων, εξοπλισμού και σκευών που έχουν καθαριστεί σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο- και ένα που χαρακτηρίζεται ως «παγκόσμια» κουζίνα.


@aleahfinn Dining hall tour & review👀 #fyp #foryou #olympicdininghall #olympics #paris2024 #olympicvillage ♬ Watermelon Sugar but sped up – Leah &lt3

Οι διαμαρτυρίες της βρετανικής αποστολής

Ωστόσο, η εκτέλεση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι αθλητές, ιδίως της βρετανικής ομάδας, εξέφρασαν ανησυχίες τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα του φαγητού. Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι καταγγελίες για ελλείψεις τροφίμων και περιπτώσεις κρέατος που δεν ήταν αρκετά ψημένο οδήγησαν σε έκτακτα μέτρα, με δικούς τους σεφ να καταφθάνουν στο Παρίσι ενώ ανέθεσαν σε μια σχολή catering στο Clichy να τους ετοιμάζει γεύματα.

Ο Andy Anson, διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης, μιλώντας στους Times υποστήριξη ότι το φαγητό στο χωριό «δεν είναι επαρκές» και ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό. «Δεν υπάρχουν σε ποσότητα ορισμένα τρόφιμα: αυγά, κοτόπουλο, κάποιοι υδατάνθρακες, και στη συνέχεια υπάρχει η ποιότητα του φαγητού, με ωμό κρέας να σερβίρεται στους αθλητές. Πρέπει να το βελτιώσουν δραματικά τις επόμενες ημέρες».

Η Sodexo Live! αναγνώρισε την υψηλή ζήτηση και διαβεβαίωσε ότι οι ποσότητες θα αυξηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών.

Εξισορρόπηση απόδοσης και γαστρονομίας

Ο διπλός στόχος της προώθησης της γαλλικής κουζίνας και της ταυτόχρονης κάλυψης των διατροφικών απαιτήσεων των αθλητών έχει ένα λεπτό σημείο εξισορρόπησης. Η Shawn Hueglin, ανώτερη αθλητική διαιτολόγος της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, τόνισε ότι ενώ η προβολή της τοπικής κουζίνας είναι σημαντική, δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των αναγκών των αθλητών. Η πρόκληση της εξυπηρέτησης χιλιάδων αθλητών από κάθε σημείο του πλανήτη, με διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις και απαιτήσεις, που θα πρέπει να ενισχύουν τις αποδόσεις τους, υπογραμμίζει την πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Sodexo Live!

Βιωσιμότητα και γαλλικά προϊόντα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έδωσαν επίσης μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα. Το 1/4 όλων των συστατικών των γευμάτων προέρχεται από μια ακτίνα 250 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι και το 20% των τροφίμων είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Όλα τα κρέατα, το γάλα και τα αυγά που σερβίρονται προέρχονται επίσης από γάλλους παραγωγούς, ενώ ένα σημαντικό μέρος του μενού είναι φυτικής προέλευσης με αρκετές χορτοφαγικές επιλογές. Η δέσμευση των Γάλλων για βιωσιμότητα επεκτείνεται και στη διαχείριση των περισσευμάτων (food waste), όπως αναφέρει ο Guardian, τα οποία θα αναδιανεμηθούν σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ τα κατακάθια του καφέ θα επαναχρησιμοποιηθούν για λίπανση.

@jenniferlehane Things in the Olympic Village that just make sense 🤌🤌🤌 #olympics #olympicvillage #teamireland #paris2024 ♬ Che La Luna – Louis Prima

Οι προτάσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των αθλητών

Ο πρώην χρυσός ολυμπιονίκης Brice Guyart έχει συμβάλει καθοριστικά στην παροχή συμβουλών σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της εμπειρίας των αθλητών στην εστίαση. Οι συστάσεις του περιλαμβάνουν μικρότερα μεγέθη μερίδων ως μέθοδο πρόληψης της υπερκατανάλωσης και τη διατήρηση μιας μέτριας θερμοκρασίας στους χώρους της τραπεζαρίας, καθώς στους Αγώνες του Σίδνεϊ και της Αθήνας, όπως σχολιάζει ο ίδιος στους Times, οι αθλητές έπρεπε να φορούν μπουφάν στις καφετέριες των Ολυμπιακών Χωριών.

@tinarahimii_ Replying to @BellaLuna Dining Hall Tour at the Olympic Village! #olympics #olympicvillage #halalfood ♬ original sound – Tina Rahimi

«Θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να μυρίσουν την μπαγκέτα καθώς μπαίνουν», δήλωσε ο Guillaume Thomas, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα επικοινωνίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τονίζοντας την επιλογή της διοργανώτριας αρχής να στηθεί στην είσοδο του Ολυμπιακού Χωριού μία boulangerie, ένα γαλλικό αρτοποιείο, που θα παράγει καθημερινά περισσότερες από 2.000 μπαγκέτες, κρουασάν και άλλα εδέσματα, και θα προσφέρει ακόμη και μαθήματα ζαχαροπλαστικής για τους αθλητές που επιθυμούν δημιουργικές στιγμές ανάπαυλας από τους αγώνες.

 



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον παίκτη που τον απέκλεισε πρόωρα στο πρόσφατο US Open. Ο «Στεφ»...

Μαγαζίνο

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την παράσταση «Brokeback Mountain» στην οποία θα πρωταγωνιστήσει τον Οκτώβριο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Το «Brokeback Mountain»...

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...

Μαγαζίνο

Ο Πέτρος Ξεκούκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» και μεταξύ άλλων μίλησε για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος είναι ομοφοβικός. Αρχικά, ο...