Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Τιχανόφσκαγια: Οι τύχες της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας είναι αλληλένδετες

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Τιχανόφσκαγια: Οι τύχες της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας είναι αλληλένδετες


“Χωρίς την ανεξάρτητη ελεύθερη Λευκορωσία, η Ρωσία θα αποτελεί διαρκή απειλή για την Ουκρανία, αλλά και για τους Ευρωπαίους γείτονές μας, μην υποτιμάτε λοιπόν τη στρατηγική σημασία της Λευκορωσίας, είμαστε στρατηγικά σημαντικοί”, τόνισε η εξόριστη ηγέτις της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (Sviatlana Tsikhanouskaya), μιλώντας στο 9ο Φόρουμ των Δελφών.

“Οι τύχες της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας είναι αλληλένδετες. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες εχθρικές ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Η Ρωσία δε βλέπει ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Λευκορωσία ως ανεξάρτητα κράτη. Και ο Πούτιν μαζί με τον Λουκασένκο θέλουν να σύρουν τις χώρες μας πίσω στη Σοβιετική Ένωση, στο παρελθόν, δεν μπορούν να φανταστούν ότι η Ουκρανία ή η Λευκορωσία, αποφασίζουν μόνες πώς θα κινηθούν”, είπε η κ. Τιχανόφσκαγια σημειώνοντας ότι απέναντι στην σύμπλευση Πούτιν- Λουκασένκο ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να δείξει ότι είναι ενωμένος και ότι διαθέτει τα “εργαλεία” για να τους αντιμετωπίσει.

“Βλέπουμε πως οι τύραννοι, οι δικτάτορες συνεργάζονται εύκολα, κάνουν συμμαχίες, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον και […] όταν διαπιστώνουν απουσία πολιτικής βούλησης, την εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Αν πέρασαν μία κόκκινη γραμμή και δεν είδαν κάποια αντίδραση ή έντονη αντίδραση, σκέφτονται πως ο δημοκρατικός κόσμος είναι πολύ αδύναμος. Και σκέφτονται ότι την επομένη μέρα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο τολμηροί, να χτυπήσουν για παράδειγμα τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δείξετε στους δικτάτορες την τόλμη σας”, υπογράμμισε η πολιτικός.Η κ. Τιχανόφσκαγια χαρακτήρισε “τσίρκο” τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Λευκορωσία τον περασμένο Φεβρουάριο με τη συμμετοχή μονάχα των κομμάτων που υποστηρίζουν τις πολιτικές του Λουκασένκο. “Είναι σαν πολιτική έρημος μια χώρα όπου όλα τα ΜΜΕ έχουν καταστραφεί, όλες οι ΜΚΟ εκκαθαρίζονται, οι αρχηγοί των κομμάτων είναι όλοι στη φυλακή ή στην εξορία”, σημείωσε προσθέτοντας ότι η ίδια εδώ και έναν χρόνο δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για τον σύζυγο της, ο οποίος συνελήφθη με κατηγορίες για διατάραξη της ειρήνης και εκτίει ποινή κάθειρξης.

“Ο Λουκασένκο δεν έκανε εκλογές, έβγαλε εκείνους οι οποίοι θα του είναι εξαιρετικά πιστοί και που το μόνο τους καθήκον θα είναι απλώς να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, όταν τους χρειάζεται.Αγωνιζόμαστε ήδη για τέταρτη χρονιά για δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα μας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Λευκορώσοι που ζουν τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, εξακολουθούν να παλεύουν παρά το ότι, όπως είπε, καθημερινά συλλαμβάνονται 15-20 άτομα και πολλές χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονται συχνά στις πιο σκληρές συνθήκες και κάποιοι πεθαίνουν εκεί. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε “στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας και για τις δημοκρατικές αλλαγές στη Λευκορωσία”.

Σχετικά με τις εκλογές του 2020, το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα που προκάλεσε το κύμα μαζικών διαδηλώσεων και το Συμβούλιο Συντονισμού της Αντιπολίτευσης που ίδρυσε η κ. Τιχανόφσκαγια είπε: “Το 2020 πιστεύαμε πραγματικά ότι θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον Λουκασένκο. Εκείνη τη στιγμή, δεν ξέραμε ότι ο Πούτιν είχε ήδη κρυφά σχέδια, να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για εισβολή στην Ουκρανία. Και χρειαζόταν τον Λουκασένκο ως σύμμαχο. Δεν τα ξέραμε όλα αυτά, υποτιμήσαμε κάποια πράγματα. Και όταν συνειδητοποίησα ότι ο αγώνας μας δεν θα είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος, αποφάσισα να ξεκινήσω εναλλακτικούς θεσμούς εξουσίας μόνο και μόνο για να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχει μια άλλη Λευκορωσία, ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν πραγματικά τη λευκορωσική κοινωνία […] Το Συμβούλιο Συντονισμού είναι μια πλατφόρμα όπου άνθρωποι, πρωτοβουλίες, οργανισμοί μπορούν να διαλεχθούν και να μάθουν πώς λειτουργεί πραγματικά η δημοκρατία. […]Όλοι μπορούν να βρουν θέση σε αυτό το σύστημα και είναι επίσης κατανοητό σύστημα για τους Δημοκρατικούς εταίρους μας, για τους συμμάχους μας, που αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των δομών και επικοινωνούν, συντονίζουν τις ενέργειές τους μαζί μας”.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ψήφισμα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε πριν μία εβδομάδα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και μέσω του οποίου, μεταξύ άλλων, συστήνεται ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί στη Λευκορωσία από το 2020, η ηγέτις της λευκορωσικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως “είναι ένα αρκετά μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αναγνώριση του τι συμβαίνει, επειδή βλέπουμε πολλά γεγονότα να συμβαίνουν στον κόσμο και μερικές φορές ανθρωπιστικές καταστάσεις να ξεχνιούνται” και “αυτό το ψήφισμα είναι για να κατανοήσει ο κόσμος ότι άνθρωποι σκοτώνονται, άνθρωποι βασανίζονται μέσα στη χώρα μας, για τις πολιτικές τους απόψεις ή για την υποστήριξη των Ουκρανών στον πόλεμο”.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Παρατείνονται οι αναστολές φορολογικών οφειλών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως τέλος του τρέχοντος έτους για την περίμετρο των δικαιούχων που ίσχυσαν έως...

Αθλητικά

Ένα τυχερό δελτίο βρέθηκε στην 1η κατηγορία (5+1) κατά τη χθεσινή διαλογή της 2812ης κλήρωσης του ΤΖΟΚΕΡ που κερδίζει το ποσό των €18.694.681,21. Το...

Αυτοκίνητο

Για το 2025 η Kawasaki θα έχει διαθέσιμη μια νέα εξελιγμένη έκδοση της μεγάλης Versys με κύρια αλλαγή την αύξηση του κυβισμού και παράλληλα...

Μαγαζίνο

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (28/9) πρώην playmate που κρυβόταν μαζί με τα παιδιά της σε Airbnb στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα...