Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Να βρεθεί επειγόντως «διπλωματική λύση» στον Λίβανο, ζητά ο Μπλίνκεν

Να βρεθεί επειγόντως «διπλωματική λύση» στον Λίβανο, ζητά ο Μπλίνκεν


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θεωρεί ότι «είναι πραγματικά επείγον» ζήτημα η εξεύρεση «διπλωματικής λύσης» στην σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ζητώντας παράλληλα την «προστασία των αμάχων», χωρίς να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

«Έχουμε την αίσθηση ότι είναι πραγματικά επείγουσα η επίτευξη διπλωματικής λύσης και η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν πραγματικές συνθήκες ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμ Μικάτι στο Λονδίνο αναφερόμενος στις εκκλήσεις για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο μεταξύ θέλουμε να εξασφαλισθεί η προστασία των αμάχων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά», είπε. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε περιοχές όπως η Βηρυτός θα καταβάλλονται αληθινές προσπάθειες για να διασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι είναι σώοι και ασφαλείς και ότι οι άμαχοι δεν θα βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά».

Η απόφαση 1701 υιοθετήθηκε το 2006 και τερμάτισε έναν προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ. Προβλέπει την κατάπαυση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο πλευρές και ορίζει ότι μόνο ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι μπορούν να είναι ανεπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο στην ζώνη των συνόρων με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στην Βρετανία όπου συναντάται με ηγέτες αραβικών χωρών έπειτα από την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή τις προηγούμενες ημέρες, την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ, ένα γεγονός για το οποίο η Ουάσινγκτον επιμένει να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην εξέλιξη της σύγκρουσης και αφορμή για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δεν έκανε μία δήλωση στον Τύπο μετά την συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν.

Χθες, κατά την διάρκεια της διάσκεψης για τον Λίβανο στο Παρίσι είχε δηλώσει ότι το μονοπώλιο των όπλων πρέπει να επανέλθει στο κράτος και τον στρατό του Λιβάνου, την ώρα που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, βαριά οπλισμένη από το Ιράν, συγκρούονται σε ανοικτό πόλεμο στον νότιο Λίβανο.

«Το σημαντικότερο σήμερα είναι (…) μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο λιβανέζος πρωθυπουργός του Λιβάνου κατά την διάρκεια στης διάσκεψης. «Στην συνέχεια, η εφαρμογή της απόφασης 1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία ορίζει ότι μόνο οι Κυανόκρανοι και ο στρατός του Λιβάνου θα πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες που ορίζουν ότι «τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του λιβανικού στρατού και του λιβανικού κράτους», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος συναντήθηκε χωριστά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καταστήσει σαφές ότι θα εφαρμόσει την απόφαση 1701. «Η επίθεση κατά του Λιβάνου πρέπει να σταματήσει αμέσως. Τίποτε δεν δικαιολογεί την συνέχισή της», είπε.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

«O Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Οικονομία

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, προκειμένου η Αθήνα να προετοιμαστεί καλύτερα για να προστατευτεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. Αν χρησιμοποιείτε συσκευές της apple ή κάποιον φυλλομετρητή (browser) ή έχετε κάποιο πρόσθετο που...