Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Μύθος ή αλήθεια: Τελικά, είναι ανθυγιεινό το ηλιέλαιο;

Μύθος ή αλήθεια: Τελικά, είναι ανθυγιεινό το ηλιέλαιο;



Το ηλιέλαιο δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινό, αλλά η επίδρασή του στην υγεία εξαρτάται από το πώς και πόσο χρησιμοποιείται. Ας δούμε τα βασικά:

Πλεονεκτήματα του ηλιέλαιου:

  1. Πλούσιο σε πολυακόρεστα λίπη: Το ηλιέλαιο περιέχει υψηλά επίπεδα λινελαϊκού οξέος (ω-6 λιπαρά), τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
  2. Πηγή βιταμίνης Ε: Το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.
  3. Χωρίς χοληστερόλη: Όπως όλα τα φυτικά έλαια, δεν περιέχει χοληστερόλη, κάτι που το κάνει καλή επιλογή για όσους προσέχουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Προβλήματα:

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6: Αν και τα ω-6 είναι απαραίτητα, όταν η διατροφή μας έχει υπερβολικά ω-6 και ανεπαρκή ω-3, αυτό μπορεί να προάγει φλεγμονές στον οργανισμό και να συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
  2. Υψηλές θερμοκρασίες: Το ηλιέλαιο, όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. στο τηγάνισμα), μπορεί να παράγει επιβλαβείς ενώσεις όπως οι τοξικές αλδεΰδες, οι οποίες συνδέονται με προβλήματα υγείας.
  3. Επεξεργασμένο ηλιέλαιο: Το εξευγενισμένο ηλιέλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως είναι συχνά επεξεργασμένο και έχει χάσει πολλά από τα ωφέλιμα θρεπτικά του συστατικά.

Συμπέρασμα:

Το ηλιέλαιο μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής αν χρησιμοποιείται με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές πηγές λιπαρών, όπως τα ω-3 λιπαρά από λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο ή ελαιόλαδο. Για μαγείρεμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, είναι καλή επιλογή, αλλά για τηγάνισμα, είναι καλύτερο να προτιμήσεις λάδια με υψηλότερο σημείο καπνίσματος, όπως το ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Ύστερα από 31 κληρώσεις χωρίς μεγάλο νικητή, το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει απόψε το αστρονομικό έπαθλο των 14,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζακ ποτ...

Ελλάδα

Σε κλίμα οδύνης στη Βέροια, οικογένεια και φίλοι τέλεσαν το μνημόσυνο του 19χρονου Γιάννη που βρήκε τραγικό θάνατο σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής,...

Πολιτική

Στην Αθήνα φαίνεται πως επέστρεψε χθες το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την περιοδεία του στην Άρτα. Όπως φαίνεται στα πλάνα που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο πρώην...

Μαγαζίνο

Το υπερπολυτελές σπίτι στη Χαβάη όπου ο Justin Bieber έκανε τις διακοπές του το 2015 πουλήθηκε για 6,25 εκατομμύρια δολάρια μετά από δύο χρόνια...