Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

«Μπλόκο» σε κρητικό λάδι από Δανία και Ρουμανία – Μας γύρισαν πίσω νοθευμένο ελαιόλαδο!

«Μπλόκο» σε κρητικό λάδι από Δανία και Ρουμανία – Μας γύρισαν πίσω νοθευμένο ελαιόλαδο!


Μπλόκο σε μεγάλες ποσότητες κρητικού ελαιολάδου, που από τις αναλύσεις φάνηκε ότι ήταν νοθευμένο, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σε Ρουμανία και Δανία.

Μπλόκο σε μεγάλες ποσότητες κρητικού ελαιολάδου, που από τις αναλύσεις φάνηκε ότι ήταν νοθευμένο, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σε Ρουμανία και Δανία. Μάλιστα, αναλύσεις έδειξαν και ύπαρξη φυτοφαρμάκου πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται παράγοντες της αγοράς του κρητικού ελαιολάδου. 

Το γεγονός αυτό, καθώς και η ανίχνευση σε παρτίδα που έφτασε στη Δανία υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκου έχει πάρει μεγάλη έκταση. Το φορτίο με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσον αφορά στη Ρουμανία έφυγε από την Κρήτη, ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δε γνωρίζει εάν η νόθευση έγινε στην Κρήτη ή στη συνέχεια στην αγορά της Ρουμανίας, καθώς βρέθηκε στις αναλύσεις που έγιναν και το φυτοφάρμακο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν από δύο χρόνια φάρμακα από τρίτες χώρες φαίνεται να πωλούνταν μεταφερόμενα σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτων στην Κρήτη. Η ελιά εκείνη την περίοδο παρουσίαζε υπερβεντέμα σε αρκετές περιοχές. Όμως παράλληλα ελλόχευε ο κίνδυνος του δάκου, ο οποίος δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα πιστοποιημένα σκευάσματα της Ε.Ε. Έτσι κάποιοι παραγωγοί φαίνεται να μπήκαν στον πειρασμό, προκειμένου να μην τους καταστρέψει ο δάκος την παραγωγή, να τον αντιμετωπίσουν με τα σκευάσματα αυτά. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σκευάσματα φαίνεται να περιείχαν δραστική ουσία, της οποίας η χρήση είναι απαγορευμένη, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς καταλόγους. 

Το λάδι βέβαια στη συνέχεια εστάλη κανονικά για τυποποίηση-εμφιάλωση. Σε ανάλυση όμως που έγινε στην Αγγλία, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και η ποσότητα γύρισε πίσω. Όπως ήταν φυσικό, αρκετές περιοχές στην Κρήτη τέθηκαν σε συναγερμό. Άρχισε η λήψη δειγμάτων, τα οποία επίσης εστάλησαν για ανάλυση, οπότε και όπως διαπιστώθηκε, η συγκεκριμένη παρτίδα είχε όλη πρόβλημα λόγω της εν λόγω ουσίας, την οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, δε χρησιμοποίησε μόνο ένας παραγωγός, αλλά παραγωγοί σε αρκετά χωριά σε αγροτικές περιοχές του νησιού! 

Οι ποσότητες των λαδιών αυτών δεν ήταν δυνατόν να πωληθούν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία, που κάνουν εντατικούς ελέγχους και αναλύσεις. Έτσι προωθήθηκαν σε άλλες χώρες. Αποτέλεσμα ήταν οι εν λόγω ποσότητες του ελαιολάδου, προερχόμενες από την Κρήτη, να εντοπιστούν στη Ρουμανία και να κατασχεθούν από τις Αρχές της χώρας. 

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τρία βυτία, τα οποία μετέφεραν περίπου 90 τόνους ελαιολάδου, ενώ αμανάτι φαίνεται να έχουν μείνει άλλα 10 βυτία! 

Να σημειωθεί πως οι δανικές Αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) με ένδειξη κινδύνου για τους καταναλωτές, καθώς εντοπίστηκε ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο από τη Λακωνία με το απαγορευμένο φυτοφάρμακο πάνω από τα επιτρεπτά όρια, και το οποίο αποσύρθηκε από τα σούπερ-μάρκετ της χώρας. 

«Είναι θα έλεγα “έγκλημα” να υποβαθμίζεται η ποιότητά του, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτει, που το κάνουν να είναι περιζήτητο, από μεμονωμένες πρακτικές» 

«Έγκλημα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου» 

Να σημειωθεί πως αντίστοιχος συναγερμός είχε ηχήσει και πάλι φέτος κάπου εκεί στα τέλη Μαρτίου, όταν 24 στα 27 δείγματα ελαιολάδου, που πήρε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης από ελαιουργεία ολόκληρης της Κρήτης στη διάρκεια της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου, βρέθηκαν με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο σε 3, δηλαδή, δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα, γεγονός που σημαίνει πως η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου βρίσκεται σε κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές, για να το αποκτήσουν, το πληρώνουν “χρυσό”. 

Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία που έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες δειγματοληψίες της προηγούμενης χρονιάς, πάλι από τον ΣΕΔΗΚ και πάλι με τα αποτελέσματα να δείχνουν υπολειμματικότητα στα περισσότερα δείγματα ελαιολάδου, αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του φορέα στο Ρέθυμνο. Στη διάρκεια μάλιστα της συνέλευσης υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι παραγωγοί ψέκασαν είτε όταν δεν έπρεπε, είτε με ακατάλληλα σκευάσματα, επειδή φοβήθηκαν πως ο δάκος θα τους εξαφανίσει την παραγωγή. Και τόνισαν παράλληλα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα της δακοκτονίας, καθώς το έντομο κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικό. 

Παράλληλα είχε τονιστεί ότι ο φορέας θα παρακολουθεί στενά όλες τις παραγωγικές διαδικασίες και στήριξε τους παραγωγούς, προωθώντας σύγχρονες καλές πρακτικές καλλιέργειας της ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου. Παρενέβη ουσιαστικά με υπομνήματα και προτάσεις στο ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος με χρήση οικολογικών και φιλικών στη φύση σκευασμάτων. 

«Ως ΣΕΔΗΚ είχαμε αναδείξει και το προηγούμενο διάστημα την ανάγκη προστασίας της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου. Είναι θα έλεγα “έγκλημα” να υποβαθμίζεται η ποιότητά του, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτει, που το κάνουν να είναι περιζήτητο, από μεμονωμένες πρακτικές. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να επεκταθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η καταπολέμηση του δάκου με δολωματικούς ψεκασμούς.

Είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί η καταπολέμηση του δάκου και να αυξηθεί η ετοιμότητα και από την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά τα ποσά τα οποία δίδονται, αλλά και στον αριθμό των ψεκασμών που εκτελούνται. Θεωρώ, ωστόσο, πως κυρίαρχο ζήτημα θα ήταν ο πρώτος ψεκασμός να γίνεται έγκαιρα και να μην περιμένουμε να καταγραφούν οι πληθυσμοί του δάκου για να κυνηγάμε μετά την καταπολέμηση και την επέκτασή του», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. 
 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Οι καναδικές αρχές αναζητούν μια τολμηρή και απίθανη κλέφτρα αυτοκινήτων η οποία εμφανιζόταν ως πιθανός αγοραστής πολυτελών Ι.Χ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση...

Μαγαζίνο

ΚΑΡΤΑ ΙΕΡΕΙΑ Επανασύνδεση. Μήπως αναρωτιέσαι για το αν σε σκέπτεται το πρώην ταίρι σου; Το έδαφος στρώθηκε, το πρόσωπο που αγαπάς έρχεται ανανεωμένο και...