Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Μπισκότα με καραμέλα και σοκολάτα

Μπισκότα με καραμέλα και σοκολάτα



Συστατικά
#Για τη βάση#
1 φλ. αλεύρι Φαρίνα
¼ φλ. αμύγδαλα, ωμά, χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
¼ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
125γρ. βούτυρο ανάλατο
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
#Για την καραμέλα#
1 κονσέρβα (397γρ.) γάλα ζαχαρούχο
¼ φλ. μαύρη ζάχαρη
125γρ. βούτυρο ανάλατο
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
½ κουταλάκι αλάτι θαλασσινό
#Για την επικάλυψη#
200γρ. μαύρη σοκολάτα με άρωμα πορτοκάλι
1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
1 κουταλιά ηλιέλαιο

Βήματα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C στον αέρα. Βουτυρώνετε τη βάση και τα τοιχώματα ενός τετράγωνου ταψιού για μπράουνις 22 Χ 22 εκατοστών. Καλύπτετε τη βάση με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που θα καλύπτει και τα 2 τοιχώματα. Βουτυρώνετε τη βάση του χαρτιού αυτού και βάζετε σταυρωτά άλλο ένα κομμάτι χαρτί του ιδίου μεγέθους με το προηγούμενο που θα καλύπτει τη βάση και τα άλλα δυο τοιχώματα. Αφήνετε λίγο χαρτί να εξέχει από τα πλάγια. Αυτό το χαρτί θα σας βοηθήσει αργότερα να αφαιρέσετε το γλυκό από το ταψί.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε τη βανίλια, το βούτυρο και το ξύσμα και ρυζιάζετε μέχρι όλο το βούτυρο να είναι καλά κατανεμημένο. Το μίγμα δεν θα σχηματίσει ζύμη, αλλά όταν το πατήσετε με τα δάκτυλά σας θα ενώνεται.

Βάζετε το μίγμα στο ταψί και το πατάτε με τα χέρια σας να ενωθεί και να καλύψει τη βάση και λίγο από τα τοιχώματα. Μεταφέρετε το ταψί στον φούρνο. Ψήνετε για 20 λεπτά.

#Φτιάχνετε την καραμέλα# Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μίγμα να αρχίσει να γίνεται πιο παχύρρευστο, 5 περίπου λεπτά (βλ. σημειωση). Περιχύνετε το μίγμα πάνω στο μπισκότο (το μπισκότο θα είναι μαλακό έτσι περιχύνετε πάνω σε μια σπάτουλα) και επιστρέφετε το ταψί στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Η καραμέλα θα σκουρύνει και θα έχει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Αφήνετε την καραμέλα να κρυώσει εντελώς.

#Για τη επικάλυψη# Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτετε το βούτυρο και το λάδι. Ανακατεύετε να αναμιχτούν και η σοκολάτα να γυαλίσει. Περιχύνετε τη σοκολάτα στην καραμέλα. Περιστρέφετε το ταψί ώστε η σοκολάτα να κυλήσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια της καραμέλας. Αφήνετε το γλυκό να σταθεί μέχρι η σοκολάτα να στερεοποιηθεί. Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού το βγάζετε από το ταψί και το μεταφέρετε σε επιφάνεια κοπής. Κόβετε σε τετράγωνα ή μπάρες ή ότι άλλο σχήμα θέλετε. Σερβίρετε με καφέ, τσάι ή όποτε να ‘ναι.

#Σημείωση# Αν δεν σας πειράζει το ανακάτεμα, μπορείτε να τελειώσετε την καραμέλα στην εστία αντί να τη μεταφέρετε στο φούρνο. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να σκουρύνει λίγο και να πήξει.

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

του Δημήτρη Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ #TheRematch – Με το 1-2 για τους δύο πρώτους στη μάχη του Tίτλου του MotoGP 2024, τον Marc...

Κόσμος

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα αναγνώρισε σήμερα «τη δυσπιστία» και «την οργή» των ψηφοφόρων, μία ημέρα μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του...

Κόσμος

Έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες το Netflix, όταν έκανε γνωστό ότι 19 ταινίες σχετικές με την Παλαιστίνη, που ήταν διαθέσιμες υπό...

Συνταγές

Προσθήκη στα αγαπημένα Η απόλυτη γαστρονομική τάση της τελευταίας δεκαετίας εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και αφομοιώνεται στην κυπριακή γαστρονομική σκηνή σε διαφορετικές παραλλαγές, με αδιαπραγμάτευση προϋπόθεση...