Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Με μεγάλες καθυστερήσεις η ενσωμάτωση των AI λειτουργιών στις πλατφόρμες της Apple – Apple

Με μεγάλες καθυστερήσεις η ενσωμάτωση των AI λειτουργιών στις πλατφόρμες της Apple – Apple


Η υπηρεσία Apple Intelligence – η οποία δημιούργησε αίσθηση την περασμένη εβδομάδα όταν και παρουσιάστηκε στη WWDC, δεν θα είναι διαθέσιμη για να τη δοκιμάσουν οι προγραμματιστές μέχρι αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Παράλληλα, τα πλήρη χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν από την Apple την περασμένη εβδομάδα, δεν αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και μέχρι τα μέσα του 2025 όπως αναφέρει το Bloomberg

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι περισσότερες AI λειτουργίες που αποτελούν μέρος του Apple Intelligence, δεν θα αποτελέσουν μέρος των πρώτων beta και public εκδόσεων των iOS 18, iPadOS 18 και macOS Sequoia. Όταν το λογισμικό κυκλοφορήσει τελικά αυτό το φθινόπωρο, θα έχει την ένδειξη “Preview”, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι δεν είναι έτοιμο για μια πλήρη κυκλοφορία. Θα λειτουργεί μόνο σε ένα υποσύνολο συσκευών της Apple και θα υποστηρίζει μόνο τα αγγλικά (US English) ως γλώσσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι χρήστες ενδέχεται να χρειαστεί να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για να χρησιμοποιήσουν τις προσφερόμενες λειτουργίες.

Η κεντρική παρουσίαση στο Worldwide Developers Conference της περασμένης εβδομάδας δεν αντικατόπτριζε επίσης τα ακριβή χαρακτηριστικά που θα φτάσουν στους τελικούς χρήστες το φθινόπωρο. Αντ’ αυτού, η Apple έδωσε γνωστοποίησε έναν οδικό χάρτη για το τι έρχεται στα τέλη του 2024 και το πρώτο μισό του 2025. 

Η στρατηγική αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την Apple. Για χρόνια, η εταιρεία παρουσίαζε χαρακτηριστικά στο WWDC τα οποία θα έκαναν την εμφάνισή τους το φθινόπωρο -συνήθως το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, αλλά μερικές φορές η εταιρεία έπρεπε να καθυστερήσει την κυκλοφορία κάποιων σημαντικών λειτουργιών, η ανάπτυξη των οποίων είχε καθυστέρηση. Αυτή τη φορά, η Apple διαμηνύει στους χρήστες – μέσω της ιστοσελίδας της, των διαδικτυακών παρουσιάσεων στη WWDC αλλά και των ενημερώσεων σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, ότι οι νέες AI λειτουργίες της δεν θα ακολουθήσουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα, μια αναφορά που δεν υπήρξε κατά την κεντρική παρουσίαση της εταιρείας τις 10 Ιουνίου.

Ακόμη και αν οι οπαδοί της Apple ανυπομονούν να δοκιμάσουν τα νέα χαρακτηριστικά, η κλιμακωτή προσέγγιση έχει πολλά πιθανά οφέλη, αναφέρει το Bloomberg τα οποία είναι τα εξής:

  • Βγάζει λίγο την πίεση από τους developers αφού η εταιρεία μπορεί να τους αναθέσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και μόλις αυτά ολοκληρωθούν, τότε μόνο αυτοί να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με τα επόμενα. Η προσπάθεια να κυκλοφορήσουν πολλές νέες λειτουργίες ταυτόχρονα έχει βλάψει την Apple στο παρελθόν. Οι προγραμματιστές έχουν επίσης περισσότερο χρόνο για να υποστηρίξουν τις νέες δυνατότητες στις εφαρμογές τους.
  • Ξεκινώντας μόνο με τα αγγλικά (US English), η Apple έχει περισσότερο χρόνο για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της σε άλλες γλώσσες, κάτι που αποτελεί τεράστιο εγχείρημα. Η παγκόσμια διαθεσιμότητα όπως φαίνεται θα πάρει χρόνια, αλλά ο περισσότερος χρόνος ανάπτυξης σημαίνει ότι οι δυνατότητες είναι πιο πιθανό να λειτουργούν σωστά από την αρχή.
  • Η εταιρεία εξακολουθεί να αναπτύσσει την cloud υποδομή της – μια προσπάθεια που περιλαμβάνει τον εξοπλισμό servers με τσιπ επιπέδου Mac για τον χειρισμό των χαρακτηριστικών που περιλαμβάνει το Apple Intelligence. Η Apple δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την ταυτόχρονη χρήση των λειτουργιών από εκατομμύρια χρήστες που δοκιμάζουν τις νέες δυνατότητες ταυτόχρονα, με το κίνδυνο να καταρρεύσει το δίκτυό της. Ο συνεργάτης της Apple, η OpenAI, η οποία βασίζεται μάλιστα σε servers της Microsoft και του Azure cloud για να φιλοξενήσει το chatbot της, θα μπορέσει επίσης να διαχειριστεί καλύτερα το κύμα των χρηστών με μια πιο σταδιακή προσέγγιση.
  • Οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά τα chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI, μπορούν να δίνουν απαντήσεις οι οποίες δεν είναι σωστές και οι οποίες όπως έχει επικρατήσει, αποκαλούνται «ψευδαισθήσεις». Ξεκινώντας με μια μικρότερη βάση χρηστών, η Apple θα περιορίσει την πιθανή εξάπλωση της παραπληροφόρησης και θα επιτρέψει στην Apple και στους συνεργάτες της να κάνουν διορθώσεις πριν περισσότεροι άνθρωποι βιώσουν λανθασμένες απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική έκδοση του Apple Intelligence θα διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά. Θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ιεράρχηση των ειδοποιήσεων και θα δίνει μια γρήγορη ανακεφαλαίωση των ειδοποιήσεων και των γραπτών μηνυμάτων μέσω iMessage. Το λογισμικό θα μπορεί επίσης να συνοψίζει ιστοσελίδες, φωνητικές σημειώσεις, σημειώσεις από συναντήσεις αλλά και e-mail. Θα υπάρχουν παράλληλα νέα εργαλεία γραφής, δημιουργίας εικόνων και ακόμη και προσαρμοσμένα emoji που δημιουργούνται από μοντέλα GenAI και ονομάζονται Genmoji.

Αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν στην πρώτη beta έκδοση του iOS 18, το οποίο θα τροφοδοτεί τα συμβατά iPhone αλλά και το επερχόμενο iPhone 16. Στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση του iOS περιλαμβάνονται φωνητικές ηχογραφήσεις, δυνατότητα απομαγνητοφώνησης, αλλά και δυνατότητα για αυτόματους υπολογισμούς για πληκτρολογημένες μαθηματικές εξισώσεις.

Η Apple συνήθως κυκλοφορεί τη νέα έκδοση του iOS δημοσίως τον Σεπτέμβριο, περίπου την ίδια εποχή που τα νέα iPhone βγαίνουν στην αγορά. Όμωςεπειδή οι συσκευές πρέπει να κατασκευαστούν και να εξοπλιστούν με το λειτουργικό σύστημα εβδομάδες νωρίτερα, τα χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Είναι σαφές ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα είναι έτοιμα εγκαίρως. Αρκετοί υπάλληλοι που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του Apple Intelligence δήλωσαν στο Bloomberg, ότι ένα υποσύνολο της υπηρεσίας δεν θα κυκλοφορήσει μέχρι το επόμενο έτος.

Αυτό περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στην ψηφιακή βοηθό Siri της Apple, κάτι που αποτέλεσε μεγάλο μέρος της κεντρικής παρουσίασης στη WWDC.

Για το 2025 όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να περιμένουμε τις εξής λειτουργίες:

  • Η Siri θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει πράγματα στις συσκευές σας με βάση το πλαίσιο και να αναλαμβάνει δράση. Όπως έδειξε η Apple σε ένα ενδιαφέρον demo, ένα άτομο κάνει μια ερώτηση σχετικά με το πότε προσγειώνεται η πτήση της μητέρας της και η Siri το βρίσκει με βάση προηγούμενες συνομιλίες κειμένου και e-mail. Η Siri θα μπορούσε επίσης να βρει ένα podcast που έστειλε ο σύζυγος την προηγούμενη εβδομάδα ή να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα έγγραφο που έστειλε ο συνάδελφός σας με email νωρίτερα εκείνη την ημέρα – όλα αυτά μέσω φωνητικού διαλόγου.
  • Θα υπάρχει σημασιολογική αναζήτηση, η οποία βοηθά το Siri να κατανοήσει το πλαίσιο του περιεχομένου της συσκευής σας και των προσωπικών σας δεδομένων.
  • Το Siri θα μπορεί να ελέγχει με ακρίβεια τη συσκευή και τις εφαρμογές σας. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να ζητήσετε από τη Siri να εμφανίσει φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου φίλου που φοράει ένα κόκκινο σακάκι, και στη συνέχεια να πείτε στη Siri να επεξεργαστεί τη φωτογραφία και να την στείλει σε ένα email ή να την επισυνάψει σε ένα έγγραφο. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να ζητήσετε από τη Siri να συνοψίσει μια συνάντηση και στη συνέχεια να στείλετε αυτή τη σύνοψη με email σε έναν συνάδελφο.
  • Τέλος, υπάρχει η επίγνωση επί της οθόνης, που σημαίνει ότι η Siri μπορεί να καταλάβει τι κάνετε στη συσκευή σας οποιαδήποτε στιγμή και να αναλάβει δράση. Για παράδειγμα, αν στέλνετε μήνυμα με έναν φίλο σας σχετικά με τον LeBron James, θα μπορείτε να ρωτήσετε: “Πόσους πόντους πέτυχε χθες το βράδυ;” και να λάβετε την απάντηση.

Η έκδοση της Siri που θα κυκλοφορήσει φέτος με το iOS 18 θα έχει πάντως κάποιες σημαντικές αλλαγές, αρχικά με ένα νέο πιο όμορφο περιβάλλον εργασίας ενώ θα μπορεί να διεξάγει μια πιο φυσική συνομιλία. Η Siri θα καταλαβαίνει επίσης καλύτερα τους χρήστες – ακόμη και όταν αυτοί δεν απευθύνονται με σωστό γραμματικό τρόπο, ενώ θα έχει μεγαλύτερη γνώση των προϊόντων της Apple. Υπάρχει ακόμα μια βελτιωμένη επιλογή Type to Siri για την εισαγωγή ερωτημάτων με κείμενο αντί να τα εκφωνείτε.

Όπως και οι μεγάλες βελτιώσεις της Siri, η υποστήριξη του Apple Intelligence για πρόσθετες γλώσσες και περιοχές δεν θα έρθει μέχρι το 2025. Η πολυσυζητημένη ενσωμάτωση με το ChatGPT μπορεί επίσης να μην υπάρχει στην αρχική έκδοση, αν και θα πρέπει να είναι έτοιμη αργότερα το 2024, με βάση ότι αναφέρει στο marketing υλικό της η Apple.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία επιδιώκει να ολοκληρώσει περισσότερες συνεργασίες με εταιρείες που κατασκευάζουν AI chatbots. Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι η Apple εξετάζει συμφωνίες με την Google και την Anthropic της Alphabet και του Claude αντίστοιχα για τις ΗΠΑ ενώ θα μπορούσε να στραφεί σε συνεργάτες όπως η Baidu Inc. και η Alibaba Group Holding Ltd. στην Κίνα.

Κάποιες άλλες αξιοσημείωτες δυνατότητες είναι πιθανό να μην κυκλοφορήσουν μέχρι αργότερα το 2024, μετά την αρχική κυκλοφορία του iOS 18:

  • Ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά της εφαρμογής Mail, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σχεδιασμού που μπορεί να ομαδοποιεί τα email σας σε κατηγορίες όπως newsletters, ανακοινώσεις και αγορές.
  • Το Swift Assist, ένας νέος σύντροφος προγραμματισμού για το Xcode (το λογισμικό της Apple για την ανάπτυξη εφαρμογών για τις πλατφόρμες της) που χρησιμοποιεί μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένα στο cloud. Βοηθά τους χρήσρτες να γράφουν κώδικα, να απαντούν σε ερωτήσεις προγραμματισμού και να θέτουν σε εφαρμογή πλαίσια ανάπτυξης. 

Η Apple έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν έχουν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα είναι έτοιμα για τις πρώτες εκδόσεις των iOS 18, iPadOS 18, visionOS 2 και macOS Sequoia.

Αυτό περιλαμβάνει:

  • Χαρακτηριστικά στην εφαρμογή Home που υποστηρίζουν τον έλεγχο ρομποτικών ηλεκτρικών σκουπών και την παρακολούθηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι.
  •  Ένα νέο εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να σέρνουν και να αποθέτουν αρχεία μεταξύ των συσκευών της Apple.
  • Τη δυνατότητα επεξεργασίας χωρικών βίντεο (spatial video) στο Final Cut Pro, των τρισδιάστατων ταινιών που προβάλλονται στο Vision Pro. 
  • Μια διευρυμένη λειτουργία Mac Virtual Display για το Vision Pro που επιτρέπει πανοραμικά desktops. 
  • Η δυνατότητα προβολής πέντε ταυτόχρονων ζωντανών αθλητικών stream στην εφαρμογή Apple TV στο Vision Pro.

Ο ιστότοπος και η παρουσίαση της Apple στην εναρκτήρια ομιλία κατηγοριοποιεί αυτές τις λειτουργίες ως επερχόμενες “αργότερα φέτος”, υπονοώντας ότι πιθανότατα θα φτάσουν στις ενημερώσεις .1 ή .2 των λειτουργικών της συστημάτων. Η εταιρεία συνήθως κυκλοφορεί αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις στο λογισμικό της τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, οπότε ίσως δούμε τις λειτουργίες αυτές να καταφθάνουν τότε.  



  • Haha


    1

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Τεχνολογία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την αγορά των σύγχρονων drones Switchblade από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου...

Οικονομία

Ο κρίσιμος ρόλος των υποδομών και των μεταφορών για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, για τις τοπικές οικονομίες, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του...