Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη ενάντια στον μαζικό τουρισμό

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη ενάντια στον μαζικό τουρισμό


Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε όλο το ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης και σε όλα τα δημοφιλή σημεία για τους τουρίστες, κρατώντας πανό που έγραφαν ότι «Ο τουρισμός σκοτώνει την πόλη» ή «Οι τουρίστες πρέπει να πάνε σπίτι τους».

«Η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «Μειώστε τον τουρισμό τώρα» ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Καταλονίας το Σάββατο, καταγγέλλοντας τις βλαβερές συνέπειες του μαζικού τουρισμού για την πόλη και για τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές στην πορεία του Σαββάτου συμμετείχαν περίπου 20.000 άνθρωποι (η αστυνομία ρίχνει τον αριθμό αυτό σε περίπου 3.000…), πραγματοποιώντας διαμαρτυρία ανάλογη με αυτές που γίνονται από τον Μάιο σε πολλές τουριστικές περιοχές της Ισπανίας, όπως τα Κανάρια Νησιά, η Μάλαγα και η Βαλένθια.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε όλο το ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης και σε όλα τα δημοφιλή σημεία για τους τουρίστες, κρατώντας πανό που έγραφαν ότι «Ο τουρισμός σκοτώνει την πόλη» ή «Οι τουρίστες πρέπει να πάνε σπίτι τους». Διαδήλωση έγινε και στη Χιρόνα.

Ο τουρισμός στην καταλανική πρωτεύουσα αυξάνεται εκθετικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2019, 17,3 εκατομμύρια επισκέπτες που διανυκτέρευαν στην πόλη και άλλα 10,5 εκατομμύρια έξω από αυτήν, αλλά την επισκέπτονται στη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες και η αναπτυσσόμενη διαρκώς τουριστική βιομηχανία έχουν αλλάξει το τοπίο της Βαρκελώνης, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, λόγω της συμβίωσης των κατοίκων με τους τουρίστες και το φαινόμενο «εξευγενισμού» της πόλης (gentrification), αλλά και τις ελλείψεις κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους.

Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και τουριστών

Κατά τη διάρκεια της πορείας υπήρξαν στιγμές έντασης όταν διαδηλωτές επέπληξαν τους τουρίστες που έβγαζαν φωτογραφίες ή απλώς έπιναν ένα ποτό στις βεράντες των εστιατορίων. Επίσης, οι διαδηλωτές «σφράγισαν» ορισμένα ξενοδοχεία και εστιατόρια και «ψέκασαν» τους τουρίστες με πιστόλια νερού, προκαλώντας μικροεπεισόδια.

«Είμαι τουρίστας, γιατί κινούνται εναντίον μου;» ρώτησε ένας επισκέπτης που βρέθηκε μπροστά στη διαδήλωση. Ένα ζευγάρι επισκεπτών δεν μπόρεσε να μπει σε εστιατόριο, όταν ομάδα διαδηλωτών τους έκλεισε τον δρόμο με ταινία. «Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στη Βαρκελώνη, μας αρέσει. Κανείς δεν μας είχε πει ότι υπάρχει αυτή η δυσφορία», είπαν.

Οι άλλες διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις ενάντια στον μαζικό τουρισμό έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

  • Στην Πάλμα (Μαγιόρκα), των 423.350 κατοίκων διαδήλωσαν περίπου 10.000 άνθρωποι στις 25 Μαΐου.
  • Στη Μάλαγα στις 29 Ιουνίου διαμαρτυρήθηκαν περίπου 15.000 σε πληθυσμό άνω των 531.000 ατόμων. 
  • Στις 20 Απριλίου συνολικά στα Κανάρια Νησιά διαδήλωσαν 57.000 κάτοικοι σε συνολικό πληθυσμό 2,2 εκατ. κατοίκων.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...

Οικονομία

Σε 1.466 χιλιόμετρα ανήλθε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ), το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού...

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....