Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Κυριάκο, έτσι δεν πάμε πουθενά


Του Κώστα Στούπα 

Κυριάκο, έτσι δεν πάμε πουθενά

Νεαρός που επέστρεψε στην Ελλάδα από το εξωτερικό πριν 4-5 χρόνια βρήκε εργασία σε μια εταιρεία. Εργάζεται με μπλοκάκι σαν ελεύθερος επαγγελματίας αλλά με βάση το άρθρο 39 όπου η εταιρεία του προσφέρει ό,τι προσφέρει και στους μισθωτούς, καταβάλλοντας και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Προ τετραετίας αντελήφθη πως στον ΕΦΚΑ δεν εμφανίζεται να είναι ασφαλισμένος. Πρώτα απευθύνθηκε στην εταιρεία η οποία του έδωσε τις βεβαιώσεις πως καταβάλει τις εισφορές.

Αφού μάταια προσπάθησε να λύσει το θέμα τηλεφωνικά, αναγκάστηκε να πάρει άδεια από τη δουλειά και μετά μια-δυο επισκέψεις, προσκομίζοντας όλες τις αποδείξεις καταβολής των εισφορών, με κάποιο τρόπο εμφανίστηκε στο σύστημα πως είναι ασφαλισμένος.

Πίστεψε πως το θέμα είχε λυθεί. Πριν από ένα μήνα που χρειάστηκε να κάνει κάποιες εξετάσεις, εμφανιζόταν πάλι πως είναι ανασφάλιστος. Παράλληλα κατάλαβε γιατί δεν του πιστωνόταν στον τραπεζικό λογαριασμό η επιστροφή φόρου από το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό συνέβαινε γιατί εμφανιζόταν πως χρωστάει.

Έκλεισε πάλι ραντεβού και αφού δεν έβρισκε άκρη στο γκισέ, με την νοοτροπία κάντε μια αίτηση και θα το εξετάσουμε. Πήγε στη  διευθύντρια η οποία φάνηκε πρόθυμη να βοηθήσει και από τη συμπεριφορά της υπέθεσε πως δεν πρέπει να είναι στο μόνιμο προσωπικό.

Η πρώτη υπάλληλος που φώναξε η διευθύντρια δεν εμφανιζόταν. Χρειάστηκε να την φωνάξει τρεις-τέσσερις φορές για να εμφανιστεί, απειλώντας θεούς και δαίμονες πως δεν την αφήνουν να κάνει τη δουλειά της.

Όταν επιτέλους ευαρεστήθηκε να ακούσει περί τίνος πρόκειται για να δώσει κάποια λύση, άρχισε πάλι να ωρύεται πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί το σύστημα έχει πέσει, δεν έχει πρόσβαση και να αραδιάζει τις συνηθισμένες δικαιολογίες και υπεκφυγές.

Στον δεύτερο υπάλληλο που οδήγησε τον νεαρό η ίδια η διευθύντρια, γιατί δεν τον δεχόταν, αρνήθηκε να ασχοληθεί με το θέμα. Ισχυρίστηκε πως σε 15 μέρες πρέπει να παραδώσει στον Τσακλόγλου κάποιες καταστάσεις και ασχολείται μ’ αυτό.

Ο νεαρός μου περιέγραψε πως υπάλληλος του οποίου το γραφείο θύμιζε χαρακτηριστική φωτογραφία του ελληνικού δημοσίου με ατάκτως σκορπισμένα αρχεία, αποπήρε τη διευθύντρια με τρόπο που κάποιος δεν μιλάει ούτε στον τελευταίο υπάλληλο.

Η διευθύντρια έκανε κάποια τηλεφωνήματα και από την επόμενη μέρα ο ΕΦΚΑ εμφάνισε το νεαρό  πως είναι ασφαλισμένος.

Η μεγαλύτερη περιπέτεια όμως ξεκινά τώρα, γιατί κάποιες από τις οφειλές που από λάθος του ΕΦΚΑ εμφανίζονταν ανεξόφλητες έχουν πάει στο ΚΕΑΟ. Τώρα θα πρέπει τις βεβαιώσεις 3-4 ετών της εταιρείας πως έχει καταβάλει τις εισφορές, να τις πάει στο ΚΕΑΟ και να στήνεται στις ουρές προκειμένου να τον απαλλάξουν.

Ακούγοντας την ιστορία με έλουσε κρύος ιδρώτας για το ραντεβού που έχω κλείσει ο ίδιος, γιατί από φέτος δεν εμφανίζεται στη μερίδα η εισφορά που πρέπει να καταβάλω κάθε μήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τηλεφωνικά μου είπαν να απευθυνθώ στο τοπικό γραφείο που είναι το ίδιο με του νεαρού.

Παρόμοιες ιστορίες μου έχουν έρθει δεκάδες στην αλληλογραφία τον τελευταίο καιρό.

Η παραπάνω περιπέτεια αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν διαβάσει κάποιος αυτές τις μέρες για ειδικό bonus που θα καταβληθεί στους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε “ευαίσθητες” υπηρεσίες και κατάφεραν να πετύχουν τους υψηλούς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.

Η κυβέρνηση μάς πληροφορεί πως δεν πρόκειται για το παλιό κίνητρο απόδοσης, το οποίο ήταν οριζόντιο, χωρίς κριτήρια και χρησιμοποιούνταν απλώς για να ανεβαίνει το συνολικό ύψος των αποδοχών.

Υποθέτω, πως οι υπάλληλοι της ιστορίας μας που τα “είχαν κρεμάσει” σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες υποχρεώσεις της υπηρεσίας τους, γιατί  δήθεν έτρεχαν εντολές άνωθεν, θα πιάσουν τον στόχο και θα ανταμειφθούν.

Έχουμε ξαναγράψει σ’ αυτή τη στήλη πως ο ΕΦΚΑ παραμένει μια από τις μεγάλες μαύρες τρύπες του ελληνικού δημοσίου. Φιλότιμη η προσπάθεια του Χατζηδάκη να “βραχυκυκλώσει” το σύστημα για να επιταχύνει την έκδοση των συντάξεων αλλά επιδερμικό. Ο ΕΦΚΑ παραμένει μεταξύ των μεγάλων ασθενών που δεν θεραπεύονται. Η κατάσταση είναι ανίατη…

Για τον νεαρό, την περιπέτεια του οποίου περιγράφω σήμερα είχα γράψει και προ τετραετίας. Η ταλαιπωρία του με τον ΕΦΚΑ συνεχίζεται.

Βλέπε: Κυριάκο, πάρτε κεφάλια, πριν σας πάρουν μέτρα

Τέσσερα χρόνια μετά το πρόβλημα παραμένει. Κυριάκο, έτσι δεν πάμε πουθενά.

Αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν ριζικά μέτρα και εκ του μηδενός επανασύσταση με κόσμο που θα προσληφθεί με άλλα κριτήρια και δεν θα είναι μόνιμος ώστε να αγνοεί του διευθυντές.

kostas.stoupas@capital.gr

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Ο λόγος που η Δύση δεν μπορεί να «τελειώσει» την οικονομία της Ρωσίας – Newsbeast play Τα προβλήματα και τα εμπόδια που μπορεί να...

Μαγαζίνο

Στις 23 Μαΐου του 2024 η Αφροδίτη θα συναντηθεί σε όψη συνόδου με τον Δία στις 29° 20’ του Ταύρου. Αυτή η σύνοδος θα...

Οικονομία

ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ– ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ!- «Τζόγος» με τα κεφάλαια που προορίζονται για επικουρικές...

Αθλητικά

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΛΗΣ 21.05.2024 | 00:08 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 EUROKINISSI SPORTS Εξηγήσεις ζήτησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός από την ΕΠΟ, αναφορικά με τη διαχείριση των...