Site icon Trenty

Κορυφαία ελληνικά κρασιά και αστεράτα πιάτα στο Παρίσι 

Κορυφαία ελληνικά κρασιά και αστεράτα πιάτα στο Παρίσι 


Ο θεσμός που προβάλλει τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα προωθώντας συστηματικά τις αξιόλογες προσπάθειες των οινοποιών μας στο εξωτερικό, και όχι μόνο, ανέδειξε για μία ακόμα φορά τα κρασιά της χώρας μας με τον πιο ξεχωριστό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 8/10 στο Παρίσι το 50 Great Greek Wines | Panorama in Paris, με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασε μια σειρά βραβευμένων κρασιών και από τις τρεις λίστες των 50 Great Greek Wines που έχουν διεξαχθεί έως τώρα, σε δύο εκδηλώσεις. Ένα masterclass για κορυφαίους επαγγελματίες της αγοράς του Παρισιού και ένα γευσιγνωστικό δείπνο στο οποίο επιλεγμένα κρασιά της λίστας σερβιρίστηκαν δίπλα στα εμβληματικά πιάτα του τριάστερου εστιατορίου Alleno του θρυλικού σεφ Γιανίκ Αλλενό.

Την παρουσίαση των 18 κρασιών που συμμετείχαν στο masterclass που πραγματοποιήθηκε στο Hôtel Fauchon έκανε ο ιδρυτής του 50 GGW και Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, με προσκεκλημένο τον Γάλλο Master of Wine Jeremy Cukierman (Υπεύθυνο Επικοινωνίας/Αειφορίας & Βιωσιμότητας του Ομίλου Artemis Domains). Το παρόν έδωσαν 30 κορυφαίοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους οινοχόοι απο κορυφαία δυάστερα και τριάστερα εστιατόρια (Plenitude, Hotel de Crillon, Maison Ruggieri, Le Taillevent, Parcelles, Le Petit Sommelier κ.α.). Μαζί τους βρέθηκαν επίσης οι wine directors του ομίλου Cheval Blanc και Anne Sophie Pic, δημοσιογράφοι οίνου και εισαγωγείς που έχουν ήδη παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.

Το ίδιο βράδυ, το VIP dinner στο τριάστερο Alléno Paris στο ιστορικό Pavillon Ledoyen έδωσε τη δυνατότητα στους σημαντικούς προσκεκλημένους να δοκιμάσουν το «Πανόραμα των 50 GGW» σε συνδυασμό με κορυφαίες δημιουργίες της γαλλικής γαστρονομίας. Μια κίνηση με σημειολογικό ενδιαφέρον που τοποθετεί το ελληνικό κρασί υψηλά στην συνείδηση των επαγγελματιών αναδεικνύοντας τη γαστρονομική του διάσταση. Aνάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν Master of Wine, Master Sommelier, Wine Directors ομίλων εστιατορίων, δημοσιογράφοι, και η Αcademy Chair της Γαλλίας για τα 50 Best Restaurants.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία, μια αγορά με τεράστια οινική κουλτούρα και παράδοση, δείχνει μια αυξανόμενη δυναμική γύρω από το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια. Η συνολική αξία των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στη Γαλλία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, ανέρχεται στα 6,6 εκ. ευρώ (ίση αξία με του Ηνωμένου Βασιλείου).

Τα κρασιά που παρουσιάστηκαν στο Masterclass ήταν τα παρακάτω:

1. Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2023, Επανομή

2. Οινοποιείο Moinoterra, Βηλάνα 2023, Κρήτη

3. Oenops Wines Βιδιανό 2022, Κρήτη

4. Οινοποιείο Αμαργιωτάκη, Θραψαθήρι 2022, Κρήτη

5. Οινοποιείο Δουλουφάκη, Άσπρος Λαγός 2023, Βιδιανό, Κρήτη

6. Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Θυμάρι Πετράς 2022, Ρομπόλα, Κεφαλονιά

7. Τηνιακοί Αμπελώνες, “Clos Stegasta” 2022, Ασύρτικο, Τήνος

8. Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, “34” 2022, Ασύρτικο, Σαντορίνη

9. Οινοποιείο Γαβαλά, “Ενάλια” 2022, Ασύρτικο, Σαντορίνη

10. Οινοποιείο Κεχρής, Δάκρυ του Πεύκου NV, Ασύρτικο, Μακεδονία

11. Οινοποιείο Μέγα Σπήλαιο, Mega Spileo Orange 2017, Ροδίτης/Μαλβάζια, Πελοπόννησος

12. Οινοποιείο Τρουπής, Hoof & Lur 2023, Μοσχοφίλερο, Πελοπόννησος

13. Κτήμα Ζαφειράκης, Λημνιώνα Νεαρά Κλήματα 2020, Τύρναβος, Θεσσαλία

14. Αμπελώνες Μακαρούνας, Γιαννούδι 2022, Κύπρος

15. Οινοποιείο Αθανασίου, Θρόνος 2023, Αγιωργίτικο, Νεμέα

16. Οινοποιείο Μητραβέλας, Κτήμα Ερυθρό 2022, Αγιωργίτικο, Νεμέα

17. Κτήμα Άλφα Ecosystem Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block “Barba Yannis” 2020, Αμύνταιο

18. Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Ράμνιστα 2020, Ξινόμαυρο, Νάουσα

 

Τα κρασιά που συνόδευσαν τις μοναδικές δημιουργίες του Σεφ Γιαννίκ Αλλενό ήταν:

1. Αμπελώνες Μακαρούνας, Σπουρτίκο 2023, Πάφος, Κύπρος

2. Οινοποιείο Τρουπής, Route Gris 2023, Μοσχοφίλερο, Πελοπόννησος

3. Κτήμα Άλφα, Ροζέ Single Vineyard Hedgehog 2023, Ξινόμαυρο, Αμύνταιο

4. Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2022, Επανομή

5. Oenops Wines Βιδιανό 2022, Κρήτη

6. Οινοποιείο Γαβαλά, Σαντορίνη Φυσική Ζύμωση 2023, Ασύρτικο, Σαντορίνη

7. Τηνιακοί Αμπελώνες, “Clos Stegasta” 2022, Ασύρτικο, Τήνος

8. Οινοποιείο Κεχρής, Δάκρυ του Πεύκου NV, Ασύρτικο, Μακεδονία

9. Κτήμα Ζαφειράκης, “TerraCotta” 2022, Λημνιώνα, Τύρναβος, Θεσσαλία

10. Τηνιακοί Αμπελώνες, “Clos Stegasta” 2020, Μαυροτράγανο, Τήνος

11. Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Μοσχάτο Κεφαλονιάς 2022, Κεφαλονιά

Το άρθρο της εβδομάδας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

Exit mobile version