Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Καύσωνας: Συμβουλές Προστασίας – SOS Για Ευπαθείς Ομάδες

Καύσωνας: Συμβουλές Προστασίας – SOS Για Ευπαθείς Ομάδες


Δύσκολες οι συνθήκες στην Αττική λόγω του παρατεταμένου καύσωνα / Βίντεο αρχείου Star

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και η πρόβλεψη για ένα παρατεταμένο και θερμό καλοκαίρι, προκαλούν αυξημένο άγχος για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων όπως οι καρδιοπαθείς. 

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Στους 42◦C ο υδράργυρος μέχρι την Παρασκευή

Ο παρατεταμένος καύσωνας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, με αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα μυοκαρδίου και ισχαιμικής αιτιολογίας καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Καρδιολογίας στην ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Καύσωνας 1987: Το «μαύρο» καλοκαίρι που άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς

Ωστόσο, οι πολίτες μπορούν να ακολουθήσουν πέντε πρακτικές συμβουλές, προκειμένου  να προστατευτούν, καθώς το καλοκαίρι σημειώνεται αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων, με τις νοσηλείες να αυξάνονται κατά 6-10% και τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου να διπλασιάζεται. 

«Οι επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο καρδιαγγειακό είναι δυσμενέστερες ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με υψηλή ή χαμηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα και με αυξημένα επίπεδα ρύπων (όζοντος, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων). Επίσης οι αυξημένες θερμοκρασίες όταν συνδυάζονται με περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου φαίνεται να σχετίζεται με δυσμενέστερες επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα», τόνισε ο κ. Σιάσος.

Ένας από τους βασικούς κανόνες προστασίας από τον καύσωνα είναι η μείωση παραμονής στον ήλιο τις ώρες 12:00 – 16:00 / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καύσωνας: Πέντε Πρακτικές Συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες 

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και μετακινήσεων σε ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12:00-16:00)

Είναι κρίσιμο να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη κατά τις ώρες με τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία. Η παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση με φυσικό αερισμό ή κλιματισμό, συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και της καταπόνησης της καρδιακής λειτουργίας.

2. Διατήρηση ενυδάτωσης

Καταναλώστε άφθονα υγρά, έως 1,5-2 λίτρα ημερησίως. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και την καφεΐνη, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να ελέγχουν τακτικά το σωματικό τους βάρος για να αποφύγουν πιθανή συστηματική συμφόρηση από την αυξημένη χορήγηση υγρών.

3. Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον καρδιολόγο

Επικοινωνήστε με τον καρδιολόγο σας για την πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας ή της συχνότητας χορήγησης των αντιυπερτασικών και διουρητικών φαρμάκων, ειδικά αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως αδυναμία, ζάλη ή υπόταση. Μείωση δοσολογίας μετά από καρδιολογική συμβουλή. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους είναι απαραίτητη.

4. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, υπερβολικής άσκησης και μεγάλων γευμάτων

Η βαριά σωματική εργασία, η υπερβολική άσκηση και τα μεγάλα γεύματα μπορούν να αυξήσουν την καταπόνηση της καρδιάς και να προκαλέσουν επιπλοκές. Προτιμήστε ελαφρές δραστηριότητες και αποφύγετε την έντονη άσκηση κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και αποφυγή μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

5. Κατάλληλος ρουχισμός και συχνά χλιαρά ντους

Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα για να βοηθήσετε το σώμα να διατηρήσει τη δροσιά του. Τα συχνά χλιαρά ντους βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τρόποι προστασίας από τον καύσωνα  από τον γενικό πληθυσμό

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον καύσωνα είναι η ενημέρωση και η εφαρμογή των παρακάτω οδηγιών: 

  • αποφύγετε την έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες (πχ εξωτερικοί χώροι ή ηλιοθεραπεία) και παραμείνετε σε μέρη δροσερά και κλιματιζόμενα 
  • αποφύγετε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός 
  • αναβάλλετε την εργασία ή την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους  
  • μειώστε τις άσκοπες μετακινήσεις για εργασία ή αναψυχή  
  • φορέστε άνετα, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρησιμοποιήστε καπέλο και γυαλιά ήλιου  
  • φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν την έξοδο από το σπίτι ή την εργασία και να πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων)
  • όσο βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. 
  • αποφύγετε το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα 
  • φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.
  • εάν αισθανθείτε την παραμικρή αδιαθεσία αναζητήστε άμεσα ένα κλιματιζόμενο χώρο πιείτε αρκετά υγρά και εάν είναι δυνατόν κάντε ένα χλιαρό ντους. Διαφορετικά τοποθετείστε υγρά επιθέματα στο κεφάλι και στο λαιμό. 
  • εάν πάσχετε από χρόνια καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα να είστε επιπλέον προσεκτικοί την περίοδο του καύσωνα και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του ιατρού σας. Συμβουλευτείτε τον για πιθανές επιπλέον ειδικές οδηγίες την περίοδο του καύσωνα 
  • προστατεύστε τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους μετακινώντας τους σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους. Φροντίστε να υπάρχει επίβλεψη τους όσο διαρκεί το φαινόμενο του καύσωνα. 
  • εάν γνωρίζετε ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι μόνοι τους σε γειτονικά διαμερίσματα ή οικίες μεριμνήστε ώστε να υπάρχει επικοινωνία και να τους έχουν παρασχεθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα. Με το ενδιαφέρον σας μπορεί να σώσετε μια ζωή!. 

     

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα μετά από τρελή πορεία ΙΧ σημειώθηκε στην Πάτρα τα ξημερώματα. Ήταν περίπου 02:00 το βράδυ όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που κινούνταν...

Αθλητικά

Ύστερα από 31 κληρώσεις χωρίς μεγάλο νικητή, το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει απόψε το αστρονομικό έπαθλο των 14,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζακ ποτ...

Μαγαζίνο

Καλεσμένη στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, «Χαμογέλα και πάλι» ήταν η Φαίη Σκορδά, η οποία αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως το καλοκαίρι που μας πέρασε,...

Ελλάδα

Σε κλίμα οδύνης στη Βέροια, οικογένεια και φίλοι τέλεσαν το μνημόσυνο του 19χρονου Γιάννη που βρήκε τραγικό θάνατο σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής,...