Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

«Κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει ρύθμιση για όσους εμφανίζονται ανασφάλιστοι με ρυθμισμένες οφειλές»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αθήνα, 08 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90.1 FM

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 FM στην εκπομπή «Εκείνη και Εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα για την απασχόληση συνταξιούχων, την ασφαλιστική ικανότητα, τις τριετίες και τον Κατώτατο Μισθό.

Πλατφόρμα εργαζόμενων συνταξιούχων
Μέχρι πριν από τρεις μέρες είχαν καταγραφεί περίπου 27.000 άτομα στη νέα πλατφόρμα συνταξιούχων. Με το προηγούμενο καθεστώς γινόταν περικοπή στη σύνταξή του εργαζόμενου συνταξιούχου της τάξης του 30% δηλαδή, για παράδειγμα, σε μια σύνταξη των 800 ευρώ η περικοπή έφτανε τα 240 ευρώ το μήνα.
Με το καινούριο σύστημα η παρακράτηση ισούται με το 10% των εισοδημάτων από μισθωτή απασχόληση ή ένα συγκεκριμένο ποσό στην περίπτωση της αυτοαπασχόλησης. Για να συνεχίσω με το προηγούμενο παράδειγμα, αν ο μισθός του εργαζόμενου συνταξιούχου είναι 1000 ευρώ, η περικοπή θα είναι ίση με 100 ευρώ. Δηλαδή, ο συνταξιούχος του παραδείγματος θα έχει όφελος 140 ευρώ μηνιαίως. Ελπίζουμε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας θα ενθαρρύνουμε συνταξιούχους οι οποίοι το επιθυμούν και μπορούν να συμμετάσχουν και πάλι στην αγορά εργασίας.

Τριετίες

Σχετικά με τις τριετίες ο κος. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι σταμάτησαν το 2012 και ξαναξεκίνησαν τώρα. Για παράδειγμα αν τότε κάποιος είχε 1,5 τριετία το 2012, χρειάζεται να δουλέψει ακόμα ένα χρόνο και έξι μήνες από την αρχή της φετινής χρονιάς, για να κατοχυρώσει την δεύτερη τριετία του. Σε κάθε περίπτωση έχουν βγει διευκρινιστικές οδηγίες και σε περίπτωση παραβάσεων υπάρχει πάντα και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Κατώτατος Μισθός
Έχει θεσμοθετηθεί μια διαδικασία, που ισχύει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι καταθέτουν τεκμηριωμένες απόψεις, στη συνέχεια υπάρχει συνεργασία με επιστημονικούς φορείς οι οποίοι υποβάλουν ένα πόρισμα στην Υπουργό Εργασίας και η Υπουργός Εργασίας, η κυρία Μιχαηλίδου, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση. Πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα είναι 8 το πρώτο νούμερο του νέου κατώτατου μισθού και αναμένουμε να δούμε πόσο θα φτάσει.

Συνταξιούχοι με οφειλές

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πληρωμή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μια εθελοντική διαδικασία. Διαφορετικά, δεν μπορούν να πληρωθούν συντάξεις. Έχουμε αυξήσει το όριο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για την καταβολή σύνταξης προκειμένου να δώσουμε διευκόλυνση σε όσους έχουν οφειλές κάτω των 30.000.  Το μέτρο αυτό αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και όχι μισθωτούς, στους οποίους καταβάλλεται κανονικά η σύνταξη, ασχέτως εάν ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές.
Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν έχουμε αυξήσει το όριο χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ με έναν μηχανισμό μεγαλύτερης παρακράτησης μέχρι να φτάσει η οφειλή στις 20.000 ευρώ και στη συνέχεια ακολουθείται η κανονική διαδικασία ρύθμισης σε 60 δόσεις.

Για όσους έχουν ρυθμισμένα χρέη και εμφανίζονται ανασφάλιστοι στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ
Πράγματι φαίνεται να υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα. Πολλοί έχουν εκκαθαρίσει τις οφειλές τους αλλά πιθανόν να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσό απλήρωτο και αυτός ήταν ο λόγος που τους εμφάνιζε σαν να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα ο ΕΦΚΑ. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μία ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που έχουμε για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό ακόμα και αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα
Αν κάποιος αυτή τη στιγμή ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις οφειλές του, αυτό θα εμφανιστεί στην καρτέλα του στον ΕΦΚΑ από τον επόμενο μήνα. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται σαν ανασφάλιστοι, παρότι έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους. Σε αυτήν την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί ένα γραφείο του ΕΦΚΑ, χωρίς ραντεβού, με το παραστατικό πληρωμής της τράπεζας για να αποκτήσει από εκείνη τη στιγμή ασφαλιστική ικανότητα ή, διαφορετικά, να μπει στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, να υποβάλλει τα αντίστοιχα έντυπα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα κενό δύο εργάσιμων ημερών.

Ακούστε τη συνέντευξη στο παρακάτω link:
https://www.youtube.com/watch?v=gqSzCpMuJUYΠηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Δριμεία κριτική δέχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του εθνικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Reform UK και πρωτεργάτης του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, για τις δηλώσεις του σε...

Ροή ειδήσεων

O Δημήτρης Γιαννακόπουλος, γεμάτος άγχος και με το γνωστό του πάθος, παρακολουθεί μαζί με τα παιδιά του τον μεγάλο τελικό της Euroleague και τις...

Αθλητικά

Έλειψε 13 χρόνια από ένα Final 4 της Euroleague, όμως στην επιστροφή του στον 7ο τελικό του στη διοργάνωση έραψε και το 7ο αστέρι...

Οικονομία

Η Ρωσία στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας δεν αναπτύσσει μόνο την αμυντική βιομηχανία αλλά στρέφεται στις εξαγωγές προς ανατολάς και αναπτύσσει την εγχώρια αγροτική...