Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Θεσσαλονίκη: Με τι υλικό καλύπτουν τις δενδροδόχους; – Η αλλαγή χρώματος που ανησύχησε

Θεσσαλονίκη: Με τι υλικό καλύπτουν τις δενδροδόχους; – Η αλλαγή χρώματος που ανησύχησε


Την ανησυχία κατοίκων προκάλεσε το υλικό που έβαλαν γύρω από τα δέντρα της Εθνικής, αφού δεν είναι το κόκκινο που έμπαινε τους τελευταίους μήνες, μιλώντας μάλιστα πολλοί για μπετόν ή για άλλο υλικό που «δεν φαίνεται και πολύ υδρόφιλο» όπως αναφέρεται στην σελίδα του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες, δεχτήκαμε στην Parallaxi σχετικά μηνύματα καθώς και φωτογραφίες από δέντρα, εκφράζοντας οι κάτοικοι την ανησυχία τους για το μέλλον των δέντρων της περιοχής.

Την απάντηση έδωσε ο Βασίλης Διαμαντάκης, εντεταλμένος Σύμβουλος στην αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης στην παραπάνω σελίδα, σε δημότη που εξέφρασε την ανησυχία του για το υλικό στα δέντρα, λέγοντας πως «Το υλικό είναι απολύτως και επιστημονικά ελεγμένο.

Υδροπερατό κρατά την υγρασία του δέντρου, αποτρέπει τους μύκητες και κρατά τον χώρο καθαρό από χόρτα και ακαθαρσίες, βοηθά την προσβασιμότητα κλπ. Μπορείτε να το διαπιστώσετε βλέποντας τα δέντρα της Τσιμισκή πως αναπτύχθηκαν από πέρυσι με αυτήν την ρητινούχα επικάλυψη. Πρέπει να γίνουν ΟΛΕΣ οι δενδροδόχοι έτσι» αναφέρει στην απάντηση του, ενώ σχετικά με την σύγχυση που δημιουργήθηκε λόγω του γκρι χρώματος, σε αντίθεση με άλλα σημεία όπου το χρώμα του υλικού είναι μπορντό, τόνισε πως ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που στα επόμενα θα επιστρέψει ο δήμος στο παλιό χρώμα του υλικού για να μην υπάρχει αμφιβολία αν πρόκειται για κάποιοι επιβλαβές υλικό για τα δέντρα.

Σε τι βοηθάει η κάλυψη των δενδροδόχων με αυτό το υλικό

Το χυτό αυτό υλικό είναι πορώδες, επιτρέποντας τον αέρα και το νερό να εισέλθουν μέσα στη δενδροδόχο. Αποτελείται από ψιλή πέτρα διαμέτρου μισού εκατοστού (γαρμπίλι), από τρεις διαφορετικές ρητίνες και οξείδιο του χαλκού. Οι ρητίνες συγκολλούν τις ψιλές πέτρες, δημιουργώντας ένα συμπαγές διαπερατό στρώμα. Το οξείδιο του χαλκού προστίθεται στο μείγμα, για να προσδώσει αυτό το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα που στις περισσότερες περιπτώσεις των δέντρων έχει χρησιμοποιηθεί (εκτός από αυτές της Εθνικής Αμύνης όπου έγινε και η παρεξήγηση σχετικά με το είδος του υλικού). Στο σύνολό τους πρόκειται για υλικά φιλικά στο περιβάλλον.

Η καινοτόμα πρακτική που ακολουθείται έχει πολλά αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει τον αερισμό του εδαφικού υποστρώματος της δενδροδόχου, εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων. Λόγω των υδροδιαπερατών ιδιοτήτων του το νέο υλικό που χρησιμοποιείται συγκεντρώνει τα νερά της βροχής στις δενδροδόχους, μειώνοντας την επιφανειακή απορροή των όμβριων υδάτων στο πεζοδρόμιο και αποτρέποντας πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, λειτουργεί ως ταμιευτήρας νερού για την ταχύτερη ανάπτυξη των δέντρων. Με τη διαμόρφωση των νέων δενδροδόχων διευρύνεται το πλάτος του υφιστάμενου πεζοδρομίου, διευκολύνοντας τη διέλευση των πεζών σε ώρες αιχμής καθώς και την πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων. Η τοποθέτηση αυτού του ειδικού υλικού δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ανεπιθύμητης βλάστησης στις δενδροδόχους, διευκολύνει τον καθαρισμό του πεζοδρομίου και δημιουργεί μια εικόνα ευταξίας στον δημόσιο χώρο.

Σχετικά Αρθρα

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Δριμεία κριτική δέχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του εθνικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Reform UK και πρωτεργάτης του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, για τις δηλώσεις του σε...

Αθλητικά

Έλειψε 13 χρόνια από ένα Final 4 της Euroleague, όμως στην επιστροφή του στον 7ο τελικό του στη διοργάνωση έραψε και το 7ο αστέρι...

Οικονομία

Η Ρωσία στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας δεν αναπτύσσει μόνο την αμυντική βιομηχανία αλλά στρέφεται στις εξαγωγές προς ανατολάς και αναπτύσσει την εγχώρια αγροτική...

Συνταγές

Subscribe @ Kitchen Lab: http://bit.ly/akispetretzikisgr Δείτε τη συνταγή για τα πιο νόστιμα και τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης … source