Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Η Τεχνολογία είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση ύποπτων συναλλαγών

Η Τεχνολογία είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση ύποπτων συναλλαγών


Συνέντευξη στον Ξένιο Μεσαρίτη

Έχουμε θεσπίσει αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο που οι συναλλαγές παρακολουθούνται, ελέγχονται και αξιολογούνται δηλώνει ο Θεόδωρος Φωτίου, Global Head of Compliance & MLRO της Libertex Group. Στη συνέντευξή του, στο Economy Today, ο κ. Φωτίου σημειώνει ότι πλέον στην αγορά υπάρχουν προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις που μας βοηθούν να λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αποπειρών διακίνησης παράνομου χρήματος μέσω των επενδυτικών πλατφoρμών. Αναφέρει ότι η συχνότητα των αποπειρών διακίνησης παράνομου χρήματος μέσω επενδυτικών πλατφορμών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, εντούτοις θεωρεί «ότι είναι αρκετά συχνές». Τονίζει ότι, «Οργανισμοί όπως η Libertex εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ταυτοποίησης και δημιουργίας οικονομικού προφίλ για κάθε πελάτη, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν, να αναλύουν και να συγκρίνουν συνεχώς το οικονομικό προφίλ τού κάθε πελάτη σε σχέση με τις συναλλαγές του και να είναι σε θέση να εντοπίζουν τυχόν ασυνέπειες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο».

Πόσο συχνές είναι οι απόπειρες διακίνησης παράνομου χρήματος μέσω των επενδυτικών πλατφορμών και εταιρειών που παρέχουν Επενδυτικές Υπηρεσίες;

Η συχνότητα των αποπειρών διακίνησης παράνομου χρήματος μέσω επενδυτικών πλατφορμών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, εντούτοις θεωρώ ότι είναι αρκετά συχνές.

Παρότι πλέον χρησιμοποιούνται πολύπλοκες και πολυσύνθετες μέθοδοι για την ένταξη και ενσωμάτωση παράνομου χρήματος στην Οικονομία, πλέον στην αγορά υπάρχουν προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις που μας βοηθούν να λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, που λειτουργούν με βάση τη νομοθεσία και τις οδηγίες των αρμόδιων Εποπτικών Αρχών, όπως και η Libertex, υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς και ρυθμίσεις, που σκοπό έχουν να αποτρέψουν ή/και να εμποδίσουν κάθε απόπειρα ένταξης και διακίνησης παράνομου χρήματος στην Οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εποπτευόμενες εταιρείες παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν διαδικασίες ελέγχου για την ανίχνευση και την πρόληψη του φαινομένου ένταξης παράνομου χρήματος στην Οικονομία, καθώς επίσης και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και διαδικασίες για την έγκαιρη αναφορά ύποπτων συναλλαγών στις αρμόδιες Αρχές, με αποτέλεσμα οι απόπειρες διακίνησης παράνομου χρήματος να μειώνονται σημαντικά.

Πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει μία επενδυτική πλατφόρμα, όπως η Libertex, τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με μία τράπεζα, ένα δικηγορικό ή ένα λογιστικό γραφείο;

Ως επί το πλείστον, η διαδικασία της ταυτοποίησης και της δημιουργίας του οικονομικού προφίλ των πελατών των κατηγοριών επιχειρήσεων που έχετε αναφέρει γίνεται με παρόμοιο τρόπο, με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από κάθε πάροχο να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης και τις ρυθμίσεις που διέπουν τη δραστηριότητά της.

Πιο συγκεκριμένα Οργανισμοί όπως η Libertex αρχικά εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ταυτοποίησης και δημιουργίας οικονομικού προφίλ για κάθε πελάτη, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν, να αναλύουν και να συγκρίνουν συνεχώς το οικονομικό προφίλ του κάθε πελάτη σε σχέση με τις συναλλαγές του και να είναι σε θέση να εντοπίζουν τυχόν ασυνέπειες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό οι Επενδυτικές εταιρείες, χρησιμοποιώντας τα διάφορα προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, μπορούν άμεσα να παρακολουθούν και να ανιχνεύουν ασυνήθιστα μοτίβα στις συναλλαγές κάθε πελάτη που μπορεί να υποδεικνύουν ύποπτη δραστηριότητα.

Βέβαια, κάθε επιχείρηση και κάθε πάροχος έχουν τη δική τους προσέγγιση και διαδικασίες για την ανίχνευση και την πρόληψη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις νομικές υποχρεώσεις που τους διέπουν.

Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθείτε σαν εταιρεία με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση τού ξεπλύματος παράνομου χρήματος;

Έχουμε θεσπίσει αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο που οι συναλλαγές παρακολουθούνται, ελέγχονται και αξιολογούνται αλλά και που μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε εύκολα τυχόν ύποπτες συναλλαγές, οι οποίες πρέπει να αναφερθούν στις αρμόδιες Αρχές.

Ειδικότερα, η Libertex εφαρμόζει διαδικασίες επαλήθευσης της ταυτότητας των πελατών της αλλά και των πηγών των κεφαλαίων τους, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής διαφόρων εγγράφων και πληροφοριών, όπως αναγνωριστικά ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας αλλά και έγγραφα πηγής κεφαλαίων και πλούτου, ώστε να είναι σε θέση να αναλύσει και να επικυρώσει την πραγματική ταυτότητα και το οικονομικό προφίλ των πελατών της. Χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα συστήματα επαλήθευσης ταυτοτήτων, η εταιρεία είναι σε θέση να εντοπίσει και να ελέγξει αν οι πελάτες της περιλαμβάνονται σε Λίστες Κυρώσεων, Αρνητικών αναφορών σε Μέσα Ενημέρωσης, Καταλόγους Ακεραιότητας και Καταλληλότητας, Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (PEPs), Λίστες Εποπτείας, κ.λπ..

Παράλληλα, μέσω των αυτοματοποιημένων Τεχνολογιών παρακολούθησης συναλλαγών, η εταιρεία πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους που αφορούν την εισροή και εκροή των κεφαλαίων, καθώς και ελέγχους συμπεριφοράς στις συναλλαγές των πελατών, συγκρίνοντας τα δεδομένα πραγματικών συναλλαγών με τις αντίστοιχες πληροφορίες από το οικονομικό τους προφίλ. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της συνέπειας των καταθέσεων με τον αναμενόμενο τζίρο του λογαριασμού τού κάθε πελάτη, το ετήσιο εισόδημά του, τον καθαρό πλούτο και άλλες σχετικές λεπτομέρειες. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία αποκτά πλήρη εικόνα και κατανόηση της τακτικής και λογικής τής δραστηριότητας των λογαριασμών των πελατών της, επιτρέποντάς της να εντοπίσει οποιεσδήποτε συναλλαγές που αποκλίνουν από το συνηθισμένο πρότυπο τού κάθε πελάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι έλεγχοι πληροφοριών πελατών πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη επαγγελματικών σχέσεων μαζί τους, αλλά και ακολούθως σε καθημερινή βάση.

Σε περίπτωση εντοπισμού και ανίχνευσης ύποπτων συναλλαγών ή και συμπεριφορών, η εταιρεία συνεργάζεται με τη ΜΟ.Κ.Α.Σ. για την υποβολή αναφορών σχετικά με πιθανές παραβάσεις. Η εταιρεία τακτικά αναθεωρεί και ενημερώνει τις πολιτικές και τις διαδικασίες της, ώστε να είναι πάντα σε συμμόρφωση με τις εκάστοτε νομοθετικές απαιτήσεις και τις καλύτερες πρακτικές στον τομέα της Πρόληψης Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το προσωπικό της εταιρείας εκπαιδεύεται τακτικά, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πιθανές ύποπτες συναλλαγές και σημάδια ασυνέπειας μεταξύ του οικονομικού προφίλ του πελάτη και των πραγματικών συναλλαγών του, που μπορεί να είναι ένδειξη απόπειρας ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Το προσωπικό μας εκπαιδεύεται επίσης στην εφαρμογή των σωστών διαδικασιών αναφοράς ύποπτων συναλλαγών εσωτερικά για αξιολόγηση από τον υπεύθυνο Συμμόρφωσης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, o οποίος αποφασίζει αν πρέπει να αναφέρει στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΟ.Κ.Α.Σ) συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν εκτενέστερα.

Αυτά τα μέτρα αποτελούν μόνο μια γενική εικόνα των προσπαθειών μας για την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες και τις ρυθμίσεις της εταιρείας.

Πώς αντιμετωπίζετε μία ύποπτη συναλλαγή και τι συνήθως είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα κινδύνου;

Οποιαδήποτε συναλλαγή ή αλλαγή στη συμπεριφορά συναλλαγών ή στο μοτίβο των συναλλαγών που δεν είναι συνεπής ή δεν αντιστοιχεί στο οικονομικό προφίλ του πελάτη όπως έχω προαναφέρει, αποτελεί σήμα προειδοποίησης για περαιτέρω παρακολούθηση.

Για παράδειγμα, μια συναλλαγή με χρηματικό ποσό που είναι αναίτια μεγάλο σε σχέση με το οικονομικό προφίλ του πελάτη ή/και την προέλευση ή/και τον προορισμό των κεφαλαίων σε χώρες που διαφέρουν από τη χώρα διαμονής του πελάτη, προκαλεί ανησυχία. Επιπλέον, η άρνηση ανταπόκρισης του πελάτη σε διευκρινιστικά αιτήματα της εταιρείας ή η ελλιπής εξήγηση του πελάτη για τις συναλλαγές του, όπως επίσης οδηγίες πληρωμής προς τρίτα πρόσωπα, είναι σημάδια ύποπτης δραστηριότητας και τυγχάνουν ειδικού χειρισμού.

Η Libertex, όπως και κάθε εταιρεία του κλάδου, χρησιμοποιεί προηγμένες Τεχνολογίες παρακολούθησης για τον αυτόματο εντοπισμό ενδείξεων κινδύνου για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, προκειμένου να εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές και συμπεριφορές πελατών, να διεξάγει περαιτέρω έρευνα και αν χρειαστεί, να αναφέρει στην ΜΟ.Κ.Α.Σ συναλλαγές για περαιτέρω εξέταση και δράση. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει στις διαδικασίες και στις πολιτικές της τέτοια εργαλεία, ώστε να λαμβάνει αυτοστιγμεί ειδοποιήσεις για κάθε ύποπτη δραστηριότητα που μπορεί να προκύψει δίνοντάς της τη δυνατότητα να προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Πόσο έχουν επηρεαστεί οι διαδικασίες και ο φόρτος εργασίας του Τμήματος Συμμόρφωσης της Libertex μετά την εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Η εταιρεία μέσω των αυτοματοποιημένων εργαλείων της, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, εάν κάποιος πιθανός πελάτης της βρίσκεται σε λίστες κυρώσεων πριν από τη σύναψη επαγγελματικών σχέσεων, προκειμένου να απορριφθεί η ενδεχόμενη συνεργασία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σχέσης με τους υφιστάμενους πελάτες της, παρακολουθείται η πιθανή εμφάνισή τους σε αυτές τις λίστες, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεργασίας και το κλείσιμο του λογαριασμού τους και την αναφορά του πελάτη και των συναλλαγών του στις αρμόδιες Αρχές, όπως καθορίζεται. Δεδομένου ότι η Libertex παρέχει τις υπηρεσίες της στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Τμήμα Συμμόρφωσης της εταιρείας έχει ενισχύσει τις προσπάθειές του προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της τόσο με τους τοπικούς όσο και με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αν ένας πελάτης σας προσπαθήσει να κάνει κατάθεση κεφαλαίων σε μορφή κρυπτονομισμάτων γίνονται αποδεκτά από την Libertex; Πόσο δύσκολος είναι ο εντοπισμός της προέλευσης των κεφαλαίων που είναι σε μορφή κρυπτονομισμάτων;

Προς το παρόν, η Libertex δεν αποδέχεται καταθέσεις αλλά ούτε αναλήψεις κεφαλαίων σε μορφή κρυπτονομισμάτων. Ο εντοπισμός της προέλευσης των κεφαλαίων που είναι σε μορφή κρυπτονομισμάτων είναι πολύπλοκος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διαφορετική φύση των κρυπτονομισμάτων και η ανωνυμία που παρέχουν ορισμένα από αυτά, με αποτέλεσμα το ρίσκο διακίνησης παράνομου χρήματος να είναι υψηλό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν προηγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα και εργαλεία τα οποία βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Εποπτικές Αρχές στην ευρωπαϊκή επικράτεια, περιλαμβανομένης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, υπό την οποία εποπτεύεται και η Libertex, προετοιμάζονται για την υιοθέτηση με την εφαρμογή του Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτο – Περιουσιακών Στοιχείων (Markets in Crypto Assets) γνωστός ως MiCA, ο οποίος αφορά τους παρόχους υπηρεσιών Κρυπτο – Περιουσιακών Στοιχείων και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πρόνοιες με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και της ακεραιότητας της αγοράς.

Η Libertex ως εποπτευόμενη οντότητα παρακολουθεί στενά τις ρυθμιστικές εξελίξεις και προετοιμάζεται για αναβάθμιση των υπηρεσιών της, πάντα μέσα στα πλαίσια τού εκάστοτε ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου.

Ποια είναι η Libertex

H Libertex με έδρα την Κύπρο, αποτελεί μέλος του Ομίλου Libertex και προσφέρει Επενδυτικές Υπηρεσίες μέσω CFDs με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία όπως εμπορεύματα, ξένο συνάλλαγμα, Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (EFTs) κ.ά., ενώ παράλληλα προσφέρει και επενδυτικούς λογαριασμούς για επενδύσεις σε πραγματικές μετοχές.

Τα τελευταία χρόνια η Libertex έχει αποσπάσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και αναγνωρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του «Global CFD Broker of the Year» (PAN Finance Awards, 2024) και «Best Trading Experience» (Ultimate Fintech Awards, 2023). Η Libertex είναι ο Official Online Trading Partner της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Bayern.

Από την ίδρυσή του το 1997, ο Όμιλος Libertex έχει εξελιχθεί σε έναν πανίσχυρο Fintech Οργανισμό, με εδραιωμένη παρουσία σε διάφορες δικαιοδοσίες, εξυπηρετώντας εκατομμύρια πελάτες από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη η επενδυτική πλατφόρμα της Libertex χρησιμοποιείται από την Indication Investments Ltd, η οποία εδρεύει στην Κύπρο υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, με Αριθ. Άδειας 164/12.

Διαβάστε επίσης: Κάθε εποπτευόμενος πρέπει να γνωρίζει τον πελάτη του

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Τα ονόματα αυτών που επιθυμούν να αναλάβουν τη θέση επιτρόπου αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες μέλη της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Το Yamaha Racing Heritage Club πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη Yamaha Racing Experience στην Χερέθ, συγκεντρώνοντας θρύλους αγώνων...

Συνταγές

Αυτή την Κυριακή στο CANTINA magazine που κυκλοφορεί με το ΘΕΜΑ: 2 καλοκαιρινές εκδόσεις, 360 σελίδες, 400 φωτογραφίες.Με δύο πολύτιμες εκδόσεις κυκλοφορεί το Cantina...

Μusic

Label & copyright: Tea Tairovic & T Music, ℗ & © 2024. All rights reserved. Ulaznice za koncert “Neka gori Balkan” Štark Arena …...