Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Η πρώτη συνεδρίαση μετά τον «ανασχηματισμό», οι αιχμές από Δούκα και οι δημοσκοπήσεις

Η πρώτη συνεδρίαση μετά τον «ανασχηματισμό», οι αιχμές από Δούκα και οι δημοσκοπήσεις


Σε κλίμα δυναμικής επανεκκίνησης συνεδριάζει για πρώτη φορά, σήμερα το απόγευμα, το Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να περιγράψει τις προτεραιότητες της «επόμενης μέρας», με φόντο το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Βασικός «σύμμαχος» στην πρώτη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου που συγκρότησε ο κ. Ανδρουλάκης είναι αναμφίβολα η τάση που καταγράφεται στα γκάλοπ και που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει κερδισμένο από τις εσωκομματικές κάλπες σημειώνοντας σαφή άνοδο και δημιουργώντας προσδοκίες στους πολίτες για την επανατοποθέτησή του στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Η επάνοδος σε κυβερνητική τροχιά είναι πλέον ο κύριος στόχος τους, παρότι ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν βλέπει ακόμη το ΠΑΣΟΚ ως αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο, στην μέτρηση της ALCO που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Alpha, το 21% «υπολογίζει» στην κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει στο 15,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίζεται στο 6,5% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων.

Ο «αναβαπτισμένος» αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει, όπως λένε οι συνεργάτες του, να μετατρέψει τα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του κόμματος σε νέες δυναμικές πρωτοβουλίες με την συμμετοχή όλων στην «πρώτη γραμμή». Ο χθεσινός «ανασχηματισμός» στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα αποτελεί αναμφισβήτητα το πρώτο «δείγμα γραφής», καθώς τόσο στο Πολιτικό Κέντρο, όσο και στους κοινοβουλευτικούς τομείς διέταξε τις δυνάμεις με τρόπο ώστε να ξεχωρίζουν σε διακριτές θέσεις οι συνυποψήφιοί του κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Στο Πολιτικό Κέντρο συμμετέχουν οι τρεις συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη, δηλαδή οι κ.κ. Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην Επίτροπος αναλαμβάνει παράλληλα επιτελικό ρόλο στη Χαριλάου Τρικούπη ως υπεύθυνη του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος και ο Παύλος Γερουλάνος επανέρχεται με αναβαθμισμένο ρόλο στη βουλή, αφού θα είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, διατηρώντας μάλιστα το «χαρτοφυλάκιο» του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, έμειναν εκτός Πολιτικού Κέντρου- κίνηση που στηλιτεύτηκε από τον Χάρη Δούκα ο οποίος υπενθύμισε ότι είχε προτείνει τη συμμετοχή τουε στο νέο άτυπο όργανο. Ωστόσο ο κ. Κατρίνης ανέλαβε τα ηνία του Τομέα Εθνικής Άμυνας στη βουλή, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη συμφώνησε με την απόφασή του να της αναθέσει το «χαρτοφυλάκιο» του Τομέα Μεταναστευτικού και Ασύλου. Στο πολιτικό «στρατηγείο» συμμετέχουν επίσης άλλα στελέχη που θεωρούνται «σύμμαχοι» του κ. Ανδρουλάκη: ο Νίκος Χριστοδουλάκης που ανέλαβε να συντάξει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προς τις εθνικές εκλογές του 2023 και είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου του κόμματος, η Μιλένα Αποστολάκη που έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από το κάδρο των υποψήφιων αρχηγών το περασμένο καλοκαίρι και αναλαμβάνει «σκιώδης υπουργός» για τα θέματα τραπεζών και ιδιωτικού χρέους, ο μέχρι χθες εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, η Μυρτώ Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη που ήταν υποψήφια ευρρωβουλευτής, η Κατερίνα Σολωμού που ήταν εκ νέου υποψήφια στην Αχαία και ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Όπως στη σημερινή συνεδρίαση, έτσι και στις επόμενες θα καλούνται ο Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς και η αναπληρώτρια, Όλγα Μαρκογιαννάκη, ο συντονιστής της Ομάδας Προγράμματος, Λευτέρης Καρχιμάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παύλος Χρηστίδης.

Ο αναβαπτισμένος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να «ομνύει» στην ανάγκη ενότητας του κόμματος, που πάντως δεν διέκρινε στις πρώτες του κινήσεις ο κ. Δούκας. Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε χθες το μεσημέρι αναλυτική συζήτηση με τον κ. Ανδρουλάκη στον οποίο λίγο αργότερα άσκησε δημοσίως σκληρή κριτική για τον «ανασχηματισμό» στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μέσω συνεργατών του ότι οι επιλογές του «δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις». Οι βολές του απευθύνθηκαν και προς την Άννα Διαμαντοπούλου με την έμμεση κατηγορία ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το «όλον ΠΑΣΟΚ» αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο «μονοπρόσωπο όργανο» του πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού. Ο κ. Δούκας θεωρεί ότι με τον ορισμό της στο μονοπρόσωπο όργανο θα στρέψει το κόμμα προς «μία πολιτική κατεύθυνση», εννοώντας προφανώς ότι απουσιάζει από τον πολιτικό σχεδιασμό η άποψη που εκείνος και οι υποστηρικτές του προσπάθησαν να εκφράσουν, καταφέρνοντας να καταγράψουν ένα 40% στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ο κ. Δούκας με το σχόλιό του έριξε τα πρώτα «καρφιά» για τις συνολικές επιλογές Ανδρουλάκη, θέλοντας να επισημάνει μεταξύ άλλων ότι με τη νέα διάταξη των κοινοβουλευτικών δυνάμεων αναβαθμίστηκαν μόνο οι υποστηρικτές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι η Ευαγγελία Λιακούλη που στήριξε τον Χάρη Δούκα παρέδωσε τη σκυτάλη της Γραμματείας της ΚΟ στον ανδρουλακικό Δημήτρη Μπιάγκη και ο αναπληρωτής της Απόστολος Πάνας στον Γιάννη Τσίμαρη που επίσης στήριξε τη σημερινή ηγεσία στις εσωκομματικές εκλογές. Έμπειρα στελέχη εκτιμούν άλλωστε ότι τα «καρφιά» Δούκα προς τον κ. Ανδρουλάκη στόχο έχουν την συσπείρωση των δυνάμεών του εν’ όψει και του Συνεδρίου του κόμματος, όπου θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν πρόκειται κατά τη σημερινή συνεδρίαση να σηκώσει τους τόνους- αντιθέτως θέλει να δείξει ότι εστιάζει στο έργο του στην Αθήνα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψή του για το πως πρέπει να είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης θα αποφύγει τις αντιπαραθέσεις στη νέα αφετηρία. Ενδεικτικά των προθέσεών του ήταν τα σχόλια στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που σημείωναν χθες με αφορμή τις «ενστάσεις» Δούκα ότι «είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του Προέδρου υπηρετούν την ενότητα και την συστράτευση όλων των στελεχών». Τα ίδια στελέχη διαμήνυσαν επίσης ότι «διαρροές που συντηρούν αχρείαστα το προεκλογικό κλίμα δεν βοηθούν».

Η συνολική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

-Συγκροτείται 9μελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο θα μετέχουν οι: Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Θανάσης Γλαβίνας, Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει η πρώην Επίτροπος στην Ε.Ε. και πρώην Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου.

Συντονιστής Ομάδας Προγράμματος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, Νομικός – Πολιτικός Επιστήμονας και αναπληρώτρια, η Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου, Μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.



Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται ο Κώστας Τσουκαλάς, Δικηγόρος – Εργατολόγος. Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται η Όλγα Μαρκογιαννάκη, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου & Δρ. Πολιτικός Μηχανικός.

Για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Δημήτρης Μπιάγκης, Βουλευτής Κέρκυρας, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει υπεύθυνος Δημογραφικής Πολιτικής.

Για τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Ιωάννης Τσίμαρης, Βουλευτής Ιωαννίνων.

Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θα είναι οι:

– Παύλος Γερουλάνος

– Δημήτρης Μάντζος

Επιπλέον, ανακοινώνονται οι υπεύθυνοι των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας:

-Κ.Τ.Ε. Οικονομικών: Πάρις Κουκουλόπουλος

-Κ.Τ.Ε. Οικονομίας (Τράπεζες, Ιδιωτικό χρέος & προστασία δανειοληπτών, Επενδύσεις) Μιλένα Αποστολάκη

-Κ.Τ.Ε. Οικονομίας (Ταμείο Ανάκαμψης): Παύλος Γερουλάνος

-Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών: Δημήτρης Μάντζος

-Κ.Τ.Ε. Εθνικής Άμυνας: Μιχάλης Κατρίνης

-Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών: Παναγιώτης Δουδωνής

-Κ.Τ.Ε. Παιδείας: Στέφανος Παραστατίδης

-Κ.Τ.Ε. Αθλητισμού & Νέας Γενιάς: Χριστίνα Σταρακά

-Κ.Τ.Ε. Υγείας: Ιωάννης Τσίμαρης

-Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη: Γιώργος Μουλκιώτης

-Κ.Τ.Ε. Υποδομών και Μεταφορών: Τάσος Νικολαΐδης

-Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος: Μανώλης Χριστοδουλάκης

-Κ.Τ.Ε. Ενέργειας: Φραγκίσκος Παρασύρης

-Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης: Γιώργος Νικητιάδης

-Κ.Τ.Ε. Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: Ελένη Βατσινά

-Κ.Τ.Ε. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Παύλος Χρηστίδης

-Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας: Ευαγγελία Λιακούλη

-Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ιλχάν Αχμέτ

-Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού: Νάγια Γρηγοράκου

-Κ.Τ.Ε. Μετανάστευσης και Ασύλου: Νάντια Γιαννακοπούλου

-Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Κατερίνα Καζάνη

-Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μανόλης Χνάρης

-Κ.Τ.Ε. Ναυτιλίας: Σταύρος Μιχαηλίδης & Κ.Τ.Ε. Νησιωτικής Πολιτικής: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

-Κ.Τ.Ε. Τουρισμού: Κατερίνα Σπυριδάκη

-Κ.Τ.Ε. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Απόστολος Πάνας

-Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ανδρέας Πουλάς

Ειδήσεις σήμερα:

Oι IDF βομβάρδισαν το υπόγειο θησαυροφυλάκιο του Νασράλα, στόχος και ο «τραπεζίτης» της Χεζμπολάχ – Δείτε βίντεο

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της κλινικής ευεξίας της συζύγου του Χατζηδάκη, Πόπης Καλαϊτζή – Βίντεο και φωτογραφίες

«Μίδας» ο Τσιτσιπάς παρά τις συνεχείς αποτυχίες – Στα 30 εκατ. ευρώ τα κέρδη του, δείτε τη λίστα με τους πλουσιότερους τενίστες



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Στα Ιωάννινα βρίσκεται για την πανηπειρωτική σύσκεψη που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην ομιλία του ο Γραμματέας της...

Μαγαζίνο

Καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» στο Mega βρέθηκε ο Δημήτρης Παπανώτας. Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για το διάστημα που έμεινε δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ και...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν  την Παρασκευή 18/10, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας, στη Θεσσαλονίκη, ένας 35χρονος ελληνικής καταγωγής και ένας 39χρονος από την Αλβανία  με τις...

Μαγαζίνο

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες ο θάνατος του Liam Payne, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από πτώση από τον τρίτο όροφο ενός μπαλκονιού ξενοδοχείου...