Με τη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών να μαίνεται και την κύρωση των μνημονίων από την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται στον «πάγο» ο Βασίλης Οικονόμου δεν έκρυψε τον «σκεπτικισμό» που υπάρχει από την επιμονή της νέας προέδρου της Βορείου Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να μην αναφέρεται στη χώρα της με τη συνταγματική ονομασία της.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ισορροπώντας στην κυβερνητική γραμμή που ασπάζεται μεν τη συμφωνία αλλά διατηρεί αποστάσεις για να μην φανεί ανακολουθία μεταξύ της περιόδου που βρισκόταν στην αντιπολίτευση και τώρα που κυβερνά κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πάνελ που συμμετείχε.
Ο Βασίλης Οικονόμου σχολίασε την προκλητική στάση της νέας προέδρου της Βορείου Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. «Όλοι με σκεπτικισμό είδαν αυτή τη νέα συμπεριφορά. Δεν θα τη βλέπαμε κι εμείς με σκεπτικισμό;», είπε (ACTION24) αρχικά.
Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή, «μήπως πρέπει να πείτε συγνώμη στον Αλέξη Τσίπρα», ο κ. Οικονόμου φάνηκε λίγο αμήχανος αλλά δεν απέφυγε να απαντήσει: «Κάποιες φορές στη ζωή, ίσως χρειαστεί να πεις και συγνώμη, δεν έχει κανείς το αλάθητο».
Και να συνεχίσει λέγοντας: «Για να δούμε όμως αν δικαιούται συγνώμη ή αυστηρής κριτικής, την οποία εξέλαβε από τους πολιτικούς του αντιπάλους (…)», επισημαίνοντας ότι σημασία έχει τι «βαθμολογία μας δίνει ο κόσμος».
Προκειμένου να μην βρεθεί εκτός γραμμής συμπλήρωσε πως «ο κόσμος έρχεται η ώρα της κάλπης και μας βαθμολογεί όλους. Ο κόσμος απέρριψε στην ουσία αυτή την κακή συμφωνία (…)».
Οι τοποθετήσεις των Γεραπετρίτη, Βορίδη
Όλα αυτά ενώ κατά δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, συνιστά έναν πολύ βασικό κόμβο στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής σχέση της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίες τόνισε (Talk radio) πως η χώρα μας σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη γείτονα, αλλά επεσήμανε πως «ανεξάρτητα με τις ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει η νέα πολιτική ηγεσία απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκης η οποία έχει κυρωθεί».
Μοχλός πίεσης η μη κύρωση των μνημονίων σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά το ζήτημα και η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας, τα «σοβαρά τεχνικά θέματα, τα οποία δυστυχώς αναδείχθηκαν με τον χρόνο».
Πάνω στα «γκρίζα σημεία» ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως η Ν.Δ. είχε πει πως από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η Συμφωνία στο Κοινοβούλιο και θα καταρτιστεί και από το άλλο μέρος, είναι διεθνής και δεσμεύει, αλλά κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει.
«Σοφά δεν έχουμε κυρώσει τα μνημόνια. Σοφότατα. Διότι αυτό αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας με έναν εσωτερικό μηχανισμό που δεν υπάρχει μέσα στη Συμφωνία. Το να μπορείς να έχεις διαπραγματευτική δύναμη στα χέρια σου, αυτό είναι πολύ σημαντικό και ευτυχώς που ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε. Δικαιώνεται απολύτως τώρα», είπε. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, που «μας φόρτωσε αυτήν τη Συμφωνία…».
Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως χρεώνουν «μικροκομματικούς λόγους» στη στάση της Νέας Δημοκρατίας «η οποία χαιρέτησε τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, επί πέντε χρόνια έλεγε ότι θα φέρει στον κατάλληλο χρόνο τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς κύρωση».
Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία; Είναι «προδοτική»; αναρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι μια συμφωνία την οποία χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρέτισε όλη η διεθνής κοινότητα».
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!