Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Η Μαλαισία χαρίζει ουρακοτάγκους στις χώρες που αγοράζουν φοινικέλαιο

Η Μαλαισία χαρίζει ουρακοτάγκους στις χώρες που αγοράζουν φοινικέλαιο


Κατά το παράδειγμα της Κίνας, η Μαλαισία σκοπεύει να ξεκινήσει τη «διπλωματία των ουρακοτάγκων»

Η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δίνει ουρακοτάγκους ως δώρα σε όσους εμπορικούς εταίρους αγοράζουν φοινικέλαιο.


Ο αρμόδιος υπουργός Johari Abdul Ghani είπε ότι η χώρα ελπίζει να ξεκινήσει μία κίνηση ανάλογη με την «διπλωματία των πάντα» που κάνει η Κίνα εδώ και χρόνια αλλά στη δική της περίπτωση θα δίνει ουρακοτάγκους.

Άμεση ήταν η αντίδραση της WWF που είπε ότι η χώρα θα πρέπει να προστατεύει τα ουρακοτάγκους στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι ουρακοτάγκοι γηγενείς στην Μαλαισία και την Ινδονησία, είναι είδος υπό εξαφάνιση και η αγροτική επέκταση, ειδικά των φοινικόδεντρων είναι ο κύριος λόγος της συρρίκνωσης των φυσικών τροπικών δασών όπου ζουν.

Στο νησί του Βόρνεο ζουν περίπου 105.000 ουρακοτάγκοι και ορισμένες ακόμα χιλιάδες στην Σουμάτρα, σύμφωνα με τη WWF. O Johari είπε πως οι ουρακοτάγκοι θα δοθούν ως δώρα σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Η κίνηση αυτή θα αποδείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Μαλαισία είναι πιστή στη συζήτηση για τη βιοποικιλότητα» έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Η Μαλαισία δεν μπορεί να έχει μία αμυντική προσέγγιση στο ζήτημα του φοινικέλαιου. Αντίθετα, θα πρέπει να δείξουμε στις χώρες τους κόσμου ότι η Μαλαισία είναι μία βιώσιμος παραγωγός χώρα, πιστή στην προστασία των δασών και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ως κίνηση καλής θέλησης για να πειστούν αυτές οι χώρες ότι η Μαλαισία είναι πολύ σοβαρή σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας της και ως ένδειξη της επιθυμίας της να κρατήσει ζωντανό το απειλούμενο είδος των ουρακοτάγκων.

Όμως οι οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για το σχέδιο. «Η WWF υποστηρίζει την επιτόπια διατήρηση της άγριας ζωής και θα παροτρύνει να έρθουν εμπορικοί εταίροι στη Μαλαισία για να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, σε αντίθεση με την αποστολή ουρακοτάγκων εκτός χώρας», ανέφερε σε δήλωση που επικαλείται το Reuters.

Αντίστοιχα και η Justice for Wildlife Malaysia είπε στο Reuters ότι το σχέδιο απαιτεί περισσότερη έρευνα. Παράλληλα, προέτρεψε την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα διπλωματίας. Σημειώνεται ότι το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και τροφίμων όπως η σοκολάτα και η μαργαρίνη, καθώς επίσης σε καλλυντικά και σαπούνια.

Η εξάπλωσή του ωστόσο οδήγησε στην καταστροφή των φυσικών τροπικών δασών και οι φυτείες περιγράφονται συχνά ως πράσινες έρημοι επειδή δεν έχουν καμία από τη βιοποικιλότητα των δασών που αντικατέστησαν.

 




Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

ΚΑΡΤΑ ΙΕΡΕΙΑ Επανασύνδεση. Μήπως αναρωτιέσαι για το αν σε σκέπτεται το πρώην ταίρι σου; Το έδαφος στρώθηκε, το πρόσωπο που αγαπάς έρχεται ανανεωμένο και...

Οικονομία

Σε 1.466 χιλιόμετρα ανήλθε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ), το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού...

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...