Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Η ΕΕ “ανάβει” την πολεμική μηχανή της

Η ΕΕ “ανάβει” την πολεμική μηχανή της


Σάρκα και οστά φαίνεται πως παίρνει η αλλαγή στρατηγικής της ΕΕ, μετά την πρόταση για κοινές στρατιωτικές δαπάνες ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πώς επηρεάζει την απόφαση ο Τραμπ και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν την Τρίτη (5/3) σχέδια για την ενίσχυση της βιομηχανίας όπλων της ευρωπαϊκής ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι τα κράτη,-μέλη πρέπει να αυξήσουν τις κοινές αγορές όπλων και να διαθέσουν περισσότερες δαπάνες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε να δαπανηθούν 1,5 δισ. ευρώ για να δοθούν κίνητρα στις χώρες να αγοράζουν από κοινού από ευρωπαϊκές εταιρείες και κατ’ επέκταση να ενθαρρυνθεί η βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Τα τελευταία δύο χρόνια, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου η αμυντική βιομηχανία δεν παρουσίαζε επαρκή παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθεί στην απότομη αύξηση της ζήτησης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ που έδιναν παραγγελίες σε εταιρείες από τις χώρες τους δημιουργούσαν δυσπιστία και εμπόδιζαν τον ανταγωνισμό.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ “δεν είναι πολλά χρήματα όταν πρόκειται για την αμυντική βιομηχανία”, αλλά δήλωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα για να πείσει τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ -που έχουν την ευθύνη για την άμυνα- να συνεργαστούν.

Σχετικό Άρθρο

Αξιωματούχοι έθεσαν, επίσης, την προοπτική η ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας ή ακόμη και να αγοράσει όπλα για το Κίεβο. Ωστόσο, τα μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια.

Οι χώρες της ΕΕ, θορυβημένες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πολεμική ρητορική της Μόσχας προς τη Δύση, αύξησαν κατακόρυφα τις αμυντικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια. Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών, δε, έχει διατεθεί σε εταιρείες εκτός Ευρώπης.

Από την έναρξη του πολέμου έως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, τα κράτη – μέλη της ΕΕ δαπάνησαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό – το 80% εκτός ΕΕ, με περισσότερο από το 60% να πηγαίνει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Στόχος η αυτονομία και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει να προμηθεύεται τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού “με συνεργατικό τρόπο” έως το 2030 και να δαπανά τουλάχιστον το 50% των προϋπολογισμών για αμυντικές προμήθειες εντός της ΕΕ έως την ίδια ημερομηνία.

Η Επιτροπή πρότεινε, επίσης, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εκδοχής του αμερικανικού συστήματος ξένων στρατιωτικών πωλήσεων, βάσει του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν άλλες κυβερνήσεις να αγοράζουν από αμερικανικές εταιρείες όπλων.

“Δεν έχουμε πουθενά κάποιο Πεντάγωνο. Δεν έχουμε έναν θεσμό που να έχει ισχυρή αγοραστική ικανότητα, να κινεί την αγορά και να οδηγεί τη βιομηχανία”, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. “Αλλά πρέπει να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε”.

Για να γίνουν πραγματικότητα οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες μέλη της ΕΕ -οι οποίες ήταν απρόθυμες να παραχωρήσουν εξουσία σε θέματα άμυνας και στρατιωτικής πολιτικής- και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ένωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ASD, εξέφρασε αρχικά τη μεγάλη ικανοποίησή της για τις προτάσεις αυτές. “Η ταχύτητα και οι οικονομικοί πόροι θα είναι ζωτικής σημασίας”, δήλωσε ο Ζαν Πιέ, γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Οι προτάσεις θα μελετηθούν, επίσης, προσεκτικά από το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει χαιρετίσει τις προσπάθειες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επικαλύπτουν ή να συγκρούονται με το έργο της διατλαντικής συμμαχίας.

Εάν εγκριθεί το πακέτο του 1,5 δισ. ευρώ, θα δαπανηθεί μεταξύ 2025 και 2027.

Σημειώνεται ότι ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος βιομηχανίας της ΕΕ, έχει υποστηρίξει τη δημιουργία ενός αμυντικού ταμείου της ΕΕ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά η ιδέα αυτή δεν έχει ακόμη βρει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των χωρών-μελών.

Κατά την παρουσίαση της εν λόγω στρατηγικής, επεσήμανε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια “υπαρξιακή απειλή”, ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε: “Ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες”.



Ισραηλινές δυνάμεις


AP Photo


Ariel Schalit

Τι θα σηματοδοτήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα 1,5 δισ. ευρώ

Εάν οι χώρες-μέλη συμφωνήσουν, θα σημάνει το τέλος μιας μεταψυχροπολεμικής πολιτικής που ήθελε τις στρατιωτικές δαπάνες να συρρικνώνονται, αναφέρει το POLITICO.

“[Η στρατηγική] δεν είναι μια απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά μάλλον μια ευρύτερη απάντηση. Είναι μια αναγνώριση ότι [η άμυνα] είναι ένα θέμα που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα”, δήλωσε η Καμίλ Γκραντ, πρώην βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και τώρα διακεκριμένη συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο στόχος είναι η ΕΕ -που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο- να αρχίσει επιτέλους να βασίζεται στις δυνάμεις της όσον αφορά την άμυνα. Αυτή είναι μια ιδέα που πλανάται γύρω από την ΕΕ από την ίδρυσή της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα το 1951.

Το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση γεννήθηκε στο μυαλό ενός από τους ιδρυτές της Ευρώπης, του Γάλλου Ζαν Μονέ, και κατά ειρωνικό τρόπο “ενταφιάστηκε” όταν οι Γάλλοι νομοθέτες αρνήθηκαν να επικυρώσουν τη συνθήκη το 1954. Τώρα ένας άλλος Γάλλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, θα αναλάβει να παρουσιάσει τα αμυντικά σχέδια του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Αντί για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής πολεμικής δύναμης -κάτι που είχε εξεταστεί τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου- αυτή τη φορά όλα αφορούν την οικοδόμηση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος του μπλοκ, καθώς και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα αμερικανικά όπλα -ένας ιδιαίτερα έντονος φόβος καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο περιλαμβάνει την αντιγραφή του αμερικανικού συστήματος ξένων στρατιωτικών πωλήσεων ούτως ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν αποθέματα όπλων και να διευκολύνουν την πώληση όπλων. Τα μετρητά θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με τις σκέψεις της Επιτροπής, ενώ η Ουκρανία θα αντιμετωπίζεται ως οιονεί χώρα-μέλος και θα τής επιτρέπεται να συμμετέχει σε κοινές αγορές όπλων.

Καθώς πρόκειται για κανονισμό, το επενδυτικό πρόγραμμα θα χρειαστεί την υπογραφή και των πρωτευουσών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό που μένει, πλέον, να φανεί είναι το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις. “Τα κράτη-μέλη δεν θα δεχτούν να τους αφαιρεθούν οι αρμοδιότητές τους”, δήλωσε στο POLITICO ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ωστόσο, σημαντικά γεγονότα -όπως η επανεκλογή του Τραμπ ή μια αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ- θα μπορούσαν να ωθήσουν τα κράτη-μέλη να κάνουν το άλμα προς μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με τον Αντόνιο Μισιρόλι, πρώην βοηθό γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας.

Βέβαια, η επιτυχία της αμυντικής στρατηγικής θα εξαρτηθεί τελικά και από το πόσα μετρητά θα πέσουν στο τραπέζι.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Πρόγραμμα Άμυνας αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, αν οι Βρυξέλλες θέλουν σοβαρά να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική βιομηχανία, όπως σημειώνει το POLITICO, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 100 δισ. ευρώ. 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Ελλάδα

Εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, 11 περιπτώσεις απάτης, τις οποίες διέπραξε 49χρονος με το πρόσχημα ενοικίασης διαμερίσματος μέσω ιστοσελίδων. Ο 49χρονος συνελήφθη...

Μαγαζίνο

Το «Grand Hotel» έχει λαμπερά εγκαίνια και ανοίγει τις πόρτες του την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Η νέα δραματική σειρά του ΑΝΤ1 θα...

Τεχνολογία

Ο ιδρυτής της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, Πάβελ Ντούροφ, που τελεί υπό έρευνα στη Γαλλία, δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως οι γαλλικές αρχές θα...

Πολιτική

Θέμα για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα βάζει εμμέσως ο Παύλος Γερουλάνος, καλώντας τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ να δείξουν «θεσμική και καταστατική σοβαρότητα»....