Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Η απελπισία Μακρόν και το «τελικό χτύπημα» από την Αριστερά

Η απελπισία Μακρόν και το «τελικό χτύπημα» από την Αριστερά


Σε πανικό και σύγχυση το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν, που ποντάρει πολλά στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στις οποίες προσέφυγε αναλαμβάνοντας μεγάλο ρίσκο μετά την ταπεινωτική ήττα από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Την απελπισία του ίδιου και στενών συνεργατών του αποτυπώνει η παραπάνω φωτογραφία στο Ελιζέ. Για γκρίνια, αμφιβολίες και χαμηλό ηθικό στην ομάδα του Μακρόν κάνει λόγο το Politico. 

Ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν κινδυνεύει με συντριβή στις κάλπες (στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος)- τόσο από την αριστερά όσο και από την ακροδεξιά. Οι σύμμαχοι του προέδρου, εν τω μεταξύ, φαίνεται να αναζητούν μια στρατηγική μπροστά στο αδιέξοδο με αιχμηρά σχόλια, που κάποτε μόνο ψιθυρίζονταν για τον Γάλλο πρόεδρο, να εκφράζονται τώρα ανοιχτά. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ -στυλοβάτης του φιλελεύθερου κόμματος της «Αναγέννησης» του Μακρόν – φέρεται να είπε ότι «η χώρα πάει στα σκυλιά» σύμφωνα με τη Le Figaro. Ο πιστός συνεργάτης του προέδρου -πρόσφατα υποψήφιος του για Επίτροπος στην Ε.Ε.- επεσήμανε πως ο ηγέτης πήρε μόνος του την απόφαση να διαλύσει το κοινοβούλιο δημιουργώντας στον γαλλικό λαό και «παντού, ανησυχία, παρεξήγηση και μερικές φορές θυμό. 

Η χρονική συγκυρία δυσκολεύει τους συμμάχους του Μακρόν, οι οποίοι δεν είχαν καν αρχίσει να προετοιμάζονται για την μονομαχία με την Μαρίν Λεπέν για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027. Ο Μακρόν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή και αρκετοί εταίροι του συνασπισμού, όπως ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, ο πρώην πρωθυπουργός Εδουάρδος Φιλίπ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, φαίνεται πως είχαν βάλει στο μάτι τη θέση του.

Τώρα, με τον χώρο τους να παραπαίει, ορισμένοι ακολουθούν το δικό τους δρόμο. «Μπορεί να υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες που έχουν ματαιωθεί από τις τρέχουσες αλλαγές, σημειώνεται δεόντως. Αλλά δεν είναι σημαντικό, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για το έθνος» δήλωσε από την πλευρά του ο ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο Αττάλ, ο 35χρονος ανερχόμενος πολιτικός -πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο- προετοιμάζονταν για την κορυφή ως πιθανός διάδοχος του Μακρόν. Στις ευρωεκλογές επιστρατεύτηκε ως «όπλο» κατά του Ζορντάν Μπαρντελά, τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού. Ειρωνεία της τύχης ότι τώρα μπορεί ο δεύτερος να διαδεχθεί τον Ατάλ στην πρωθυπουργία. 

Επίσης, ο Φιλίπ κρατάει επιδεικτικά αποστάσεις. Είχε υποσχεθεί να είναι «ελεύθερος αλλά πιστός» στον Μακρόν. Θεωρούνταν ο επόμενος κεντρώος πρόεδρος της χώρας. Τις τελευταίες μέρες απομακρύνθηκε από τον στενό κύκλο του Μακρόν, αποκαλώντας την ήττα στις ευρωεκλογές «απόρριψη του προέδρου», τον οποίο αμφισβήτησε ανοιχτά διερωτόμενος αν θα έπρεπε να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία.

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές η ομάδα «Ορίζοντες» του Φιλίπ θα κατέβει για πρώτη φορά ως ξεχωριστό κόμμα. Έχει επίσης αρχίσει να καλλιεργεί σχέσεις με συντηρητικούς πολιτικούς των Les Républicains. Ο Φιλίπ, ο οποίος παραμένει δημοφιλής για τη διαχείριση της πανδημίας, έχει αποφύγει την εθνική πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κινδυνεύει με θανάσιμο τραυματισμό αν οι ψηφοφόροι στραφούν εναντίον του στρατοπέδου του Μακρόν.

Το κέντρο δεν βαστά;

Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, οι βουλευτικές εκλογές θα ενισχύσουν πιθανότατα την αριστερά, με το κέντρο να κινδυνεύει.

Ο αποδυναμωμένος συνασπισμός του Μακρόν θα μπορούσε να χάσει σχεδόν όλη την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ατζέντα του ως το 2027.

Ενώ η γαλλική ακροδεξιά βρίσκεται στο επίκεντρο, η αριστερά είναι αυτή που που θα δώσει το «τελικό χτύπημα» στις ελπίδες του προέδρου να κρατήσει την εξουσία. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, οι απώλειες του κυβερνώντος συνασπισμού του στην Εθνοσυνέλευση μετά τις 7 Ιουλίου κινδυνεύουν να είναι καταστροφικές.

Μόλις πριν από 10 ημέρες, η γαλλική αριστερά φαινόταν ανεπανόρθωτα διχασμένη. Οι πολιτικές διαφωνίες – από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία – που ενισχύθηκαν από τον προσωπικό ανταγωνισμό μεταξύ των ηγετών της – κορυφώθηκαν.

Το διακύβευμα μοιάζει να μην ήταν ποτέ ισχυρότερο από το 2017, από όταν ο Μακρόν εγκαταστάθηκε στο Ελιζέ. Εάν όσοι ψήφισαν αριστερούς υποψηφίους στις ευρωεκλογές υποστηρίξουν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο μόνο σε μερικές δεκάδες εκλογικές περιφέρειες, με το Μέτωπο και τον Συναγερμό να αναμετρώνται σε όλες τις υπόλοιπες.

Εάν δε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει πρωθυπουργό από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Αυτό θα αναγκάσει τον Μακρόν σε μια συγκυβέρνηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση της διακυβέρνησης για το υπόλοιπο της προεδρικής του θητείας.

«Σφαγή» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση;

Στο μεταξύ ο Εθνικός Συναγερμός κάνει προεκλογικές δεσμεύσεις βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τη δημόσια σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο στις πρόωρες εκλογές, επιβεβαίωσαν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Ο Μπαρντελά εξέφρασε προχθές αυτή τη φιλοδοξία του «για να εξοικονομήσει χρήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πώληση των δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών θα έφερνε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες πολιτικές.  

Ο Σεμπαστιέν Σενί, αντιπρόεδρος του κόμματος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο France 2 ότι η δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία στη Γαλλία χρειάζονται «λίγη ελευθερία, λίγο οξυγόνο». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μεγάλα προγράμματα στους εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «κλίνουν προς τα αριστερά ή προς την άκρα αριστερά» και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ταμπού» σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Η Κλεμαντίν Οτάν, υποψήφια της αριστερής συμμαχίας, κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την αριστερά στις εκλογές για να «αποφύγουν τη σφαγή» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα (Novasports Prime) στο «Κλεάνθης Βικελίδης» o αγώνας ανάμεσα στον Άρη και τον Ολυμπιακό, για την 5η αγωνιστική της...