Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

ΗΠΑ – οικονομία: Γιατί οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τον Μπάιντεν


Ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει την οικονομική ανάκαμψη, ως στόχο, στον επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προεδρικών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Τραμπ vs Μπάιντεν: Χάνουν μόνο από τον κακό τους εαυτό

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, από τη βήμα της ομιλίας του για την Κατάστασης της Ενωσης, ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας υπήρξε «αξιοζήλευτη», ειδικά εάν συγκριθεί με την πορεία των περισσοτέρων άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Πράγματι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, ο 81χρονος Μπάιντεν δικαιούται να μιλά για «επιτυχίες».

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ (3,1% το 2023) ήταν υψηλότερος από εκείνους των περισσοτέρων άλλων δυτικών οικονομιών, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει πια κάτω από το 4%.  

Κι όμως, όσο κι αν ο Μπάιντεν προσπαθεί να παρουσιάσει μια περισσότερο θετική εικόνα, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πείθονται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση (FT-Michigan Ross) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου, το 59% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τους χειρισμούς που έχει κάνει η διοίκηση Μπάιντεν στο μέτωπο της οικονομίας, ενώ το 67% θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες σήμερα στις ΗΠΑ δεν είναι καλές.

Οσο για το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών (80%) είναι στην παρούσα φάση οι αυξήσεις στις τιμές και, ειδικότερα (για το 72%), οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.  

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στην κορυφή των οικονομικών ζητημάτων που θα επηρεάσουν την ψήφο των Αμερικανών τον ερχόμενο Νοέμβριο, ακολουθούμενος από το κόστος της στέγασης και τις τιμές των καυσίμων.

Ποιος φέρει, όμως, την κυρία ευθύνη για αυτές τις αυξήσεις στις τιμές; Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω σφυγμομέτρησης, το 63% των Αμερικανών θεωρεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με πρόσχημα τις αναφορές στον πληθωρισμό.

Τζο Μπάιντεν: Βγαίνει στην «αντεπίθεση» εξαγγέλλοντας νέους φόρους κατά των πλουσίων

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτούν όμως (επικοινωνιακό, αν μη τι άλλο) νόημα και τα «πυρά» που εξαπέλυσε ο Μπάιντεν κατά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων από το βήμα της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από FT

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Διαδέχονται η μια την άλλη οι αποκαλύψεις για την…απόβαση των Αλβανών στο Γαλάτσι λόγω της έλευσης του Έντι Ράμα Νέα ντοκουμέντα για την…απόβαση Αλβανών...

Οικονομία

Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών...

Αυτοκίνητο

Του Γιώργου Παλληκάρη Τί κι αν ο καιρός ήταν μουντός και γεμάτος σκόνη; Αμέσως όλα θύμισαν καλοκαίρι και το κλίμα έφτιαξε μόλις αντικρίσαμε στη...

Συνταγές

Οι κριτές του βρετανικού MasterChef σοκαρίστηκαν με το πιάτο που τους έφερε διαγωνιζόμενος. Οι τηλεθεατές του MasterChef έμειναν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι αφού ένας διαγωνιζόμενος...