Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Επιταγή ακρίβειας το Πάσχα και αύξηση επιδομάτων


∆ιπλό σχέδιο παροχών και νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, µε στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των οικονοµικά αδύναµων οµάδων και των συνταξιούχων, ταυτόχρονα µε την προσπάθεια επίλυσης του δηµογραφικού προβλήµατος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι παρεµβάσεις θα έχουν σταδιακό χαρακτήρα, προσµετρώντας κάθε φορά τις «δηµοσιονοµικές αντοχές» της οικονοµίας και τα σχετικά σχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία από τα υπουργεία Οικονοµίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η στήριξη µελετάται να ξεκινήσει λίγο πριν από το Πάσχα, όπου εξετάζεται η οικονοµική ενίσχυση των χαµηλοσυνταξιούχων µε συντάξεις έως 800 ευρώ, προκειµένου να χορηγηθεί επίδοµα ακρίβειας της τάξης των 150 ευρώ και µε εισοδηµατικό κριτήριο τα 8.400 ευρώ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής σχεδιάζει την αναµόρφωση και διεύρυνση των κοινωνικών επιδοµάτων και παροχών, µέρος του οποίου αναµένεται να εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι αυξήσεις των επιδομάτων

Στο πακέτο αυτό εντάσσεται η αύξηση των επιδοµάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και τα µέτρα ενίσχυσης του δηµογραφικού προβλήµατος της χώρας, µε τη διεύρυνση των παροχών που έχουν σήµερα οι πολύτεκνοι σε τρίτεκνους και οικογένειες µε δύο παιδιά και χαµηλά εισοδήµατα.

Ταυτόχρονα, πριν από το τέλος του έτους, θα χορηγηθεί νέο επίδοµα προσωπικής διαφοράς σε 760.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση στις συντάξεις για το 2025. Το ποσόν θα ανέρχεται και πάλι από 100 έως 200 ευρώ, κλιµακούµενο, ανάλογα µε το ποσόν της σύνταξης.Μέχρι τα µέσα Απριλίου θα έχουν ταυτόχρονα καταβληθεί αναδροµικά έως 12.000 ευρώ σε 50.000 δικαιούχους από τον επανυπολογισµό των συντάξεών τους για παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για τον επανυπολογισµό των συντάξεων για όσους εργάζονται από την 1η.1.2017 και µετά. Η προσαύξηση αφορά για κάθε χρόνο στην παράλληλη ασφάλιση ποσοστού 0,075% που θα προστίθεται στη σύνταξη και το ποσόν θα αφορά συνολικά 56 µήνες.

Επίσης, µέσα στο φθινόπωρο αναµένεται νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο µε καθολικές αλλαγές στο Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις συντάξεις χηρείας και τις παροχές των ασφαλιστικών ταµείων.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Καθολικές θα είναι οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας για τους συνταξιούχους σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα και αυτοαπασχολούµενους. Συγκεκριµένα, ο δικαιούχος χηρείας θα λαµβάνει και δική του σύνταξη γήρατος και µετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας θα µπορεί να επιλέγει τη µικρότερη από τις δύο συντάξεις που θα έχει τη µείωση κατά 50% που προβλέπει ο νόµος. Σήµερα, η σύνταξη χηρείας µετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50%, όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλλεται δεύτερη σύνταξη.

Με τη διάταξη αυτή µια χήρα που παίρνει από τη δική της σύνταξη 500 ευρώ και από τη χηρεία 800 ευρώ, όταν περάσει η πρώτη τριετία θα χάσει 400 ευρώ από τη χηρεία και µαζί µε τα 500 ευρώ της δικής της σύνταξης θα παίρνει συνολικά 900 ευρώ. Με την αλλαγή που εξετάζεται θα µπορεί να ζητήσει να µειωθεί η σύνταξη των 500 ευρώ και να παίρνει 800 ευρώ από τη χηρεία και 250 ευρώ από τη δική της, µε σύνολο 1.050 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο εθνικές συντάξεις και δύο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και χηρείας), να µην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας µετά την τριετία, ακόµη και αν είναι µικρότερη, αλλά η περικοπή να γίνεται στην εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται µία εθνική µε το πλήρες ποσόν των 426,17 ευρώ. Η ρύθµιση δεν θα έχει αναδροµική ισχύ.Αλλάζουν οι κρατήσεις επί της ΕΑΣ

Περίπου 400.000 συνταξιούχοι θα δουν πρόσθετες αυξήσεις στις συντάξεις που λαµβάνουν (άνω των 1.400 ευρώ), από την αναδιάρθρωση των ποσοστών κράτησης επί της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Στόχος των παρεµβάσεων, η εκ νέου αναµόρφωση των κλάσεων που έχουν θεσπιστεί από το 2010 και να γίνουν δικαιότερες και πιο αναλογικές σε σχέση µε το εισόδηµα των συνταξιούχων.

Νέος κανονισµός παροχών

Μέσα στο επόµενο δίµηνο η επιτροπή που έχει αναλάβει την εναρµόνιση των παροχών (σε χρήµα και είδος) των ασφαλιστικών ταµείων θα έχει ολοκληρώσει το πόρισµά της. Η επιτροπή θα εισηγηθεί αυξοµειώσεις στο ύψος των παροχών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισµού Παροχών του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για τα επιδόµατα: κυοφορίας και λοχείας, ασθένειας και ατυχήµατος, τα έξοδα κηδείας, το επίδοµα κατασκήνωσης, βρεφονηπιακού σταθµού, συµπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών...

Πολιτική

Διαδέχονται η μια την άλλη οι αποκαλύψεις για την…απόβαση των Αλβανών στο Γαλάτσι λόγω της έλευσης του Έντι Ράμα Νέα ντοκουμέντα για την…απόβαση Αλβανών...

Συνταγές

Οι κριτές του βρετανικού MasterChef σοκαρίστηκαν με το πιάτο που τους έφερε διαγωνιζόμενος. Οι τηλεθεατές του MasterChef έμειναν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι αφού ένας διαγωνιζόμενος...

Οικονομία

«Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, διότι δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων. Δεν είναι μόνιμη αυτή η μείωση,...