Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα και την επιχείρηση «Ασπίδες»

Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα και την επιχείρηση «Ασπίδες»


Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα, Παρασκευή, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να επισκεφθεί τη φρεγάτα «Σπέτσαι», λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του ‘Αντεν, όπου θα ενταχθεί στις δυνάμεις της επιχείρησης «Ασπίδες».

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη της φρεγάτας σχετικά με την αποστολή της.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε ο υπαρχηγός Στόλου υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ.

Ο κ. Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης απηύθυνε ομιλία προς τον κυβερνήτη, τα στελέχη και το πλήρωμα της φρεγάτας, επισημαίνοντας ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα καθιστούν απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Ασπίδες».

Οι «Ασπίδες», είπε, «για εμάς τους Έλληνες έχουν και μία επιπλέον χρησιμότητα, κρίσιμη εθνική χρησιμότητα. Είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Βραχίονα».

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «έχει απόλυτο συμφέρον στη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής ‘Αμυνας και μιας δυνατότητας να εφαρμοστεί αυτή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική ‘Αμυνας από ευρωπαϊκές δυνάμεις».

Υπογράμμισε ότι η φρεγάτα «Σπέτσαι» αναλαμβάνει το έργο που εκτελούσε μέχρι τώρα η φρεγάτα «Ψαρά» ενώ συμπλήρωσε: «Και εδώ πρέπει να αναφερθώ στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο η φρεγάτα “Ψαρά” μετά την “Ύδρα” εκτέλεσε την αποστολή της».

«Υπάρχει», συνέχισε, «και ένα άλλο στοιχείο υπερηφάνειας για εμάς, ότι τα «Ψαρά» χρησιμοποίησαν με επιτυχία το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα “Κένταυρος” της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης».

Ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει στη Βουλή των Ελλήνων συνολικά «τον αντι-drone θόλο που θα δημιουργηθεί στην πατρίδα μας».

Χαρακτήρισε το «Κένταυρος» ένα σημαντικό τμήμα από αυτό το θόλο ενώ τόνισε ότι ελπίζει ότι το «Κένταυρος» θα προστατεύσει τη φρεγάτα «Σπέτσαι» αλλά και τα πλοία που αυτή θα συνοδεύει «με την ίδια επιτυχία που το κατάφερε μέχρι τώρα».

Σημείωσε «το πόσο σημαντικό είναι για το Ναυτικό να εκπαιδεύονται τα πληρώματά μας και να έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνθήκες» και συμπλήρωσε: «Η δυνατότητα άμυνας είναι για την πατρίδα μας όχι μια επιλογή. Είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Είναι όρος για να υπάρχουμε, για να το πούμε καθαρά».

«Οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, και πρέπει να είναι, ευρείς. Είναι κι αυτός όρος για την εθνική μας επιβίωση» διευκρίνισε.

«Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ο ορίζοντάς μας είναι τα Βαλκάνια. Ο ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ο ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα. Αν θέλετε, ο ορίζοντάς μας ακόμα λόγω του μεταναστευτικού και άλλων πολλών παραμέτρων, είναι και η Υποσαχάρια Αφρική» ανέφερε.

«Η παρουσία σας», είπε, «στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της πατρίδας και του Ελληνισμού».

«Η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι συνθήκη για να επιβιώσει» ξεκαθάρισε.

«Οι σκέψεις μας, οι ευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας, στις περιπολίες σας. Όπως και στις δύο άλλες φρεγάτες, θα έρθω να σας δω στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα ήθελα να σας ευχηθώ, καλή επιτυχία και καλή επιστροφή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως έχει σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο, αν όλα πάνε καλά, με τη βοήθεια του Θεού θα είσαστε πίσω πριν από τα Χριστούγεννα» κατέληξε.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη φρεγάτα, ο κ. Δένδιας δώρισε στον κυβερνήτη το εικόνισμα του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου και ευχήθηκε προς το πλήρωμα καλή επιτυχία στην αποστολή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θέλουμε να λύσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία – Καμία λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Έφυγε με άδεια χέρια από τη Γαλλία ο Ολυμπιακός, ηττήθηκε 2-0 από τη Λιόν – Δείτε τα γκολ

Η Ναόμι Κάμπελ έπαιρνε λεφτά για φιλανθρωπίες και τα «έτρωγε» σε πεντάστερα ξενοδοχεία, σπα και… τσιγάρα



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μπεσκίκτας έκανε ο Άγιαξ με το εμφατικό 4-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» επί της Μπεσίκτας (το πιο ευρύ σκορ τη...

Αυτοκίνητο

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της εμπορικής στρατηγικής της KOSMOCAR και του Δικτύου της ανέλαβε ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Αραβανής. Η KOSMOCAR...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Εκεί που νομίζαμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να γίνει πιο πολυπληθής, ένας άλλος παίκτης θέλει να μπει στο παιχνίδι....

Κόσμος

Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν υποστήριξη σε επίπεδο παροχής πληροφοριών στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος...