Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Εντείνεται το μπρα ντε φερ Μπάιντεν – Νετανιάχου

Εντείνεται το μπρα ντε φερ Μπάιντεν – Νετανιάχου


Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο έφτασαν σε αδιέξοδο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας στη Γάζα παρά τις διπλωματικές προσπάθειας γεφύρωσης των προηγούμενων ημερών. Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις Λευκού Οίκου και Μπένιαμιν Νετανιάχου είναι τεταμένες και το χάσμα μεγαλώνει. •

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαμηνύει ότι μια μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τον στόχο του εβραϊκού κράτους να νικήσει την Χαμάς. Οι ΗΠΑ «δεν θα παραδώσουν» όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, ειδικά «οβίδες του πυροβολικού», αν οι δυνάμεις του Ισραήλ προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Συντρίβοντας τη Ράφα, κατά την άποψή του, δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, τόνισε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι τώρα να για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος από ό,τι μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους. 

Εδώ και ημέρες, αξιωματούχοι του Ισραήλ απειλούν πως η εισβολή στη Ράφα θα προχωρήσει κανονικά, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή τους προηγούμενες επτά μήνες. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός -σε μία προσπάθεια να κάνει επίδειξη δύναμης- ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισραήλ θα «σταθεί μόνο του» εάν χρειαστεί, στην προσπάθειά του να νικήσει τη Χαμάς. «Αν πρέπει να μείνουμε μόνοι, θα μείνουμε μόνοι. Αν χρειαστεί, θα παλέψουμε με τα νύχια μας. Αλλά έχουμε πολλά περισσότερα από νύχια», σχολίασε ο Νετανιάχου απαντώντας επί της ουσίας στις προειδοποιήσεις Μπάιντεν και μεγαλώνοντας το χάσμα ΗΠΑ- Ισραήλ. 

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι διαθέτει όλα τα όπλα που χρειάζεται για να εξαπολύσει την επίθεσή στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα. Ο υποναύαρχος Daniel Hagari ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου εάν ο στρατός μπορεί να πραγματοποιήσει την εισβολή χωρίς αμερικανικά όπλα. «Ο στρατός έχει οπλισμό για τις αποστολές που σχεδιάζει. Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε», είπε. 

Χαρακτηριστική της «παγωμένης» σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ είναι και η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir στο X. O Ισραηλινός υπουργός έγραψε πως «η Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν», συνοδεύοντας το σχόλιο με μία καρδούλα. 

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, δήλωσαν οι ισραηλινές αρχές. Σήμερα το απόγευμα, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς έκανε γνωστό ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο και κατευθύνεται προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Πηγή της Χαμάς είπε στη Haaretz ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταρρεύσει, «αλλά είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου επιμένει στη συνέχιση του πολέμου». Σύμφωνα με την πηγή, ο πρωθυπουργός «επιστρέφει τις διαπραγματεύσεις στην αρχή – όχι στο τέλος του πολέμου», ενώ φαίνεται πως δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για τους ομήρους και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων. 

Απέπλευσε από τη Λάρνακα πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις «ναυαγούν», αμερικανικό φορτηγό πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε σήμερα το μεσημέρι από την Κύπρο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια νέα δοκιμή για τον θαλάσσιο διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη μεταφορά βοήθειας στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να μεταφερθεί σε μια προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Γάζας πριν μεταφερθεί στο παλαιστινιακό έδαφος. Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παροχής βοήθειας στη Γάζα μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για επικείμενο λιμό εν μέσω της απότομης μείωσης των διεθνών χερσαίων παραδόσεων βοήθειας, που ελέγχεται αυστηρά από το Ισραήλ, το οποίο πολιορκεί τη Λωρίδα της Γάζας από τις 9 Οκτωβρίου.

Η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, σε συνεργασία με την αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen, ναύλωσε τον Μάρτιο το πρώτο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας που ταξίδεψε από την Κύπρο στη Γάζα. Εντούτοις, η διεθνής κοινότητα και ΜΚΟ τονίζουν, ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος, καθώς και οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας από αεροπλάνα από πολλές χώρες στη Γάζα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ξηράς.

Αναζητούν καταφύγιο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.

«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια άλλη εξέλιξη Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονταν από την Ιορδανία στη Γάζα, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Εκατοντάδες κάτοικοι της νοτιότερης πόλης του Ισραήλ, του Εϊλάτ, συμμετείχαν στη διαδήλωση που μπλόκαρε τη βοήθεια, ανέφερε η εφημερίδα.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...

Οικονομία

Σε 1.466 χιλιόμετρα ανήλθε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ), το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού...

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...