Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ LIVE-ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ LIVE-ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ!


ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ!- «Τζόγος» με τα κεφάλαια που προορίζονται για επικουρικές συντάξεις

NEWS -Επένδυση των κεφαλαίων του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), με στόχο την εξασφάλιση μελλοντικών επικουρικών συντάξεων. Η υλοποίηση της επένδυσης γίνεται μέσω νομοθετικής ρύθμισης που διαχωρίζει το κεφάλαιο του ΤΕΚΑ από το υπόλοιπο Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ … ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ! ΕΚΤΑΚΤΟ- Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΖΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 50% ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ !!

Τι συμβαίνει με τις εισφορές αποταμιεύονται σε ατομικούς λογαριασμούς (“κουμπαράδες”);

Η επένδυση των κεφαλαίων του ΤΕΚΑ αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει σε αξία περίπου το 50% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η διαχείριση μέρους των κεφαλαίων εντός Ελλάδας θα ενισχύσει την αγορά κεφαλαίου.

Στον «τζόγο» των αγορών, σύμφωνα με endisy.gr, μπαίνουν άμεσα τα κεφάλαια που συσσωρεύει το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Έτσι, οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν από μια κρίση στην αγορά κεφαλαίου που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις όποιες αποταμιεύσεις γίνονται γι’ αυτό τον σκοπό.

Ειδική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται η χρήση του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί στο, έτσι ώστε να «ανοίξει ο δρόμος» για την επένδυσή του, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη διάταξη, θα τονίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό, που σήμερα ανέρχεται περίπου στα 140 εκατ. ευρώ και κάθε μήνα αυξάνεται, θα εξαιρείται από το υπόλοιπο Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Έτσι, δεν θα αξιοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΔΣ του Φορέα, ως ξεχωριστό επενδυτικό προϊόν.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να τηρηθεί η λεγόμενη «ασφάλεια δικαίου» σε σχέση με τα υπόλοιπα ποσά που συγκεντρώνει η ΤτΕ, κυρίως από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εργασίας, στο Ταμείο έχουν καταγραφεί, μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια λειτουργίας, περίπου 367.000 ασφαλισμένοι, από 148.000 επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, καθώς προστίθενται αυτόματα, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Επίσης, προαιρετικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από 1.1.1987, δηλαδή είναι έως 37 ετών. Θα πρέπει όμως οι ίδιοι να επιλέξουν να αλλάξουν Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να μεταβούν στο ΤΕΚΑ.

ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ– ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ! Οι εισφορές και ο κουμπαράς

Στο συγκεκριμένο Ταμείο, οι εισφορές των ασφαλισμένων αποταμιεύονται στον ατομικό τους «κουμπαρά». Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν το δικό τους κεφάλαιο, από το οποίο θα προκύψει και η επικουρική σύνταξη, που θα λάβουν στη λήξη του εργασιακού τους βίου. Με τον ατομικό λογαριασμό myTEKA, οι ασφαλισμένοι έχουν τον έλεγχο των εισφορών τους και τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις, με βάση επενδυτικά προγράμματα της επιλογής τους.

Όπως υπογράμμισε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στην ομιλία του στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση της πορείας του Ασφαλιστικού της χώρας, το ΤΕΚΑ βοηθάει και στη διαφοροποίηση του όποιου δημογραφικού κινδύνου ενδεχομένως να προκύψει στο μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκε η «σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική με την ίδρυση του ΤΕΚΑ».

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι όταν το συγκεκριμένο Ταμείο φτάσει στα επίπεδα της λεγόμενης «ωριμότητας θα έχει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία που φτάνουν περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ.»

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου ένα σημαντικό μέρος από αυτό το επενδυτικό κεφάλαιο θα παραμείνει στην Ελλάδα, στοιχείο που θα δώσει «μεγάλο βάθος στην αγορά κεφαλαίου, κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα».

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ! ΣΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2024 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ!

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται:

Κύριες συντάξεις

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ:

– Τρίτη 28 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ

Κατάθεση: Απόγευμα Δευτέρας 27/5

ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ:

– Πέμπτη 30 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ

Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 29/5

Επικουρικές συντάξεις

Μισθωτοί (Ιδιωτικού τομέα) & Μη μισθωτοί

– Τρίτη 28 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ

Κατάθεση: Απόγευμα Δευτέρας 27/5

Μισθωτοί Δημοσίου

– Πέμπτη 30 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ

Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 29/5

ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

Αναδρομικά Συντάξεων 2024: Τι Ισχύει και Ποιους Αφορά

Το 2024, δύο κατηγορίες συνταξιούχων αναμένεται να λάβουν αναδρομικά ποσά:

1. Δώρα και Επίδομα Αδείας (2013-2018):

  • Περίπου 370.000 συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, δικαιούνται αναδρομικά έως €4.000.
  • Τα ποσά αφορούν δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και επίδομα αδείας για την περίοδο 2013-2018.
  • Η έκδοση της απόφασης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται έως το καλοκαίρι του 2024.
  • Σε περίπτωση θετικής έκβασης, τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ.

2. Συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα:

  • Περιλαμβάνονται συνταξιούχοι πρώην Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και Ταμείων Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
  • Επίσης, λαμβάνουν αναδρομικά όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 1.1.2017 και έπειτα στο Δημόσιο και οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Τα αναδρομικά οφείλονται σε επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει των νέων διατάξεων για το αφορολόγητο και το ατελές.
  • Η καταβολή των αναδρομικών πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις:
    • 28/5/2024: για συντάξεις τέως Ταμείων Μη Μισθωτών, ΟΠΣ-ΕΦΚΑ και επικουρικές ιδιωτικού τομέα.
    • 30/5/2024: για συντάξεις τέως Ταμείων Μισθωτών και κύριες και επικουρικές Δημοσίου.

Προϋποθέσεις για την λήψη αναδρομικών:

  • Να πληρούνται οι γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Να μην οφείλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να μην έχουν λάβει ήδη αναδρομικά για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πηγές πληροφόρησης:

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ !!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΓΙΑ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΦΚΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!




Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Συνταγές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ ¾ του αβοκάντο 2 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένο 1 ντοµάτα ½ φλ. κόλιανδρο χοντροκοµµένο 2 κουταλιές χυµό λεµονιού Λίγες τορτίγιες Αλάτι,...

Πολιτική

«O Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.410 μονάδων, παρά την αρχική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. O Γενικός...