Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Διμερής συνάντηση Ινδίας – Κίνας, η πρώτη εδώ και πέντε χρόνια

Διμερής συνάντηση Ινδίας – Κίνας, η πρώτη εδώ και πέντε χρόνια


O Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα έχουν σήμερα την πρώτη διμερή τους συνάντηση εδώ και πέντε χρόνια, ένδειξη μιας πιθανής αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, μετά την υπογραφή συμφωνίας για μια συνοριακή διαφορά τους, ανακοίνωσε το Νέο Δελχί.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας Brics που διεξάγεται στο Καζάν της Ρωσίας, διευκρίνισε χθες, Τρίτη, το βράδυ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Βίκραμ Μίσρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ηγέτες δεν είχαν καμία διμερή, πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά την επίσκεψη του Σι στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2019. Διασταυρώθηκαν απλώς στις συνόδους κορυφής της G20 στην Ινδονησία το 2022 και στη Νότια Αφρική το 2023.

Οι δύο ασιατικοί γίγαντες, οι δύο χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, μοιράζονται σύνορα σχεδόν 3.500 χιλιομέτρων, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έντασης μεταξύ τους, με σποραδικές συγκρούσεις.

Τον Ιούνιο του 2020 ξέσπασε σύγκρουση σώμα με σώμα μεταξύ στρατιωτών της Κίνας και της Ινδίας στη μεθόριο μεταξύ της κινεζικής επαρχίας του Θιβέτ και της ινδικής επαρχίας Λαντάχ, η οποία προκάλεσε τουλάχιστον 20 νεκρούς από την ινδική πλευρά και τέσσερις από την κινεζική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό αυτό είχε οξύνει ιδιαίτερα τις διμερείς σχέσεις και η Ινδία προσπάθησε να μειώσει τις κινεζικές επενδύσεις στο έδαφός της, απαγορεύοντας κυρίως τις κινεζικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως το TikTok.

Όμως τη Δευτέρα το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Πεκίνο – κάτι που η κινεζική πλευρά επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη– για τις περιπολίες στις διαφιλονικούμενες μεθοριακές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μαγαζίνο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» συνάντησε τον Snik στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο γνωστός τράπερ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα αρνητικά σχόλια του...

Αθλητικά

Κατηφόρα για τη Βαλένθια και πλέον ο εφιάλτης του υποβιβασμού σκιάζει το «Μεστάγια». Οι «Νυχτερίδες» πάνε από το κακό στο χειρότερο και η εντός...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike MOTUL FIM 2024 ολοκληρώθηκε συναρπαστικά στην Τελετή Απονομής Βραβείων, που φιλοξενήθηκε στο διάσημο Museos de la Atalaya στη...

Πολιτική

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης (22/10) αποκάλυψε πώς θα πρέπει να παραμείνει σε αφωνία για τις...