Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαδίκτυο: Ποια είναι πιο ασφαλής περιήγηση στα κινητά – Από τις ιστοσελίδες ή από τις εφαρμογές

Διαδίκτυο: Ποια είναι πιο ασφαλής περιήγηση στα κινητά – Από τις ιστοσελίδες ή από τις εφαρμογές


Το ερώτημα αν η περιήγηση στο διαδίκτυο από τις κινητές συσκευές είναι πιο ασφαλής -από άποψη ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας- από μια ιστοσελίδα ή μια εφαρμογή πλανάται για χρόνια στους κύκλους του κλάδου της τεχνολογίας.

Αν και μεταξύ των ειδικών δεν παρατηρείται μια ομοφωνία ως προς τη μία ή την άλλη άποψη, ωστόσο οι περισσότεροι συγκλίνουν προς τη μία κατεύθυνση, αν και με επιφυλάξεις.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η περιήγηση μέσω των ιστοσελίδων κρατάει τον χρήστη πιο προστατευμένο, από ότι αν περιηγηθεί μέσω εφαρμογών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστεί η χρήση εφαρμογών. Αλλά αν κάνετε κάτι στο τηλέφωνό σας μόνο περιστασιακά – αγοράζοντας από ένα άγνωστο ηλεκτρονικό κατάστημα ή αναζητάτε μια ασφάλιση κατοικίας – είναι πιθανώς πιο έξυπνο και ασφαλές να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα της εταιρείας παρά την εφαρμογή της.

Γιατί οι ιστοσελίδες γενικά θεωρούνται πιο ασφαλείς από τις εφαρμογές

Τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά της Apple και της Google επιθεωρούν τις εφαρμογές από πλευράς ασφάλειας. Ο έλεγχος είναι ικανοποιητικός αλλά δεν είναι αλάνθαστος.

Όταν μια εφαρμογή εγκαθίσταται σε μια συσκευή, οι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες τις οποίες οι ιστοσελίδες γενικά δεν μπορούν να αποκτήσουν εύκολα, όπως το πού βρίσκεται ο χρήστης, η στάθμη της μπαταρίας της συσκευήςκαι ο εντοπισμός άλλων συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο WiFi, όπως το Xbox. Οι εφαρμογές ενδέχεται να μεταβιβάσουν τις πληροφορίες αυτές σε διαφημιστικές εταιρείες και εταιρειών συλλογής δεδομένων.

Η Apple και η Google απαιτούν από τις εφαρμογές να ζητούν την άδειά σας για τη συλλογή στοιχείων και ανταλλαγή πληροφοριών.

Οι καλά σχεδιασμένες εφαρμογές κάνουν γενικά εξαιρετική δουλειά στην προστασία της ασφάλειας και του απορρήτου, όμως είναι αρκετά δύσκολο να διαχωριστούν οι αξιόπιστες εφαρμογές από τις μη.

Σε σύγκριση με τις εφαρμογές, οι ιστοσελίδες «δεν μπορούν να σας κατασκοπεύσουν ή να σας παρακολουθήσουν τόσο εύκολα ούτε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες χωρίς άδεια», αναφέρει ο Chester Wisniewski, ειδικός σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας της Sophos.

Όπως προσθέτει, τα κορυφαία προγράμματα περιήγησης, όπως το Chrome της Google, το Safari της Apple, το Firefox της Mozilla και το Edge της Microsoft, διαθέτουν «μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς ασφαλείας στον κόσμο». Τα μέτρα ασφαλείας τους ισχύουν για κάθε ιστοσελίδα, ενώ μια εφαρμογή ενδέχεται να είναι υπεύθυνη μόνο για τις δικές της ενημερώσεις ασφαλείας.

Οι ιστοσελίδες σίγουρα δεν είναι τέλειες. Έχουν κενά ασφαλείας και ύποπτους τρόπους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών. Είναι εύκολο ένας χρήστης να πέσει θύμα απάτης από ιστοσελίδες που προσποιούνται ότι είναι η τράπεζά του ή το αγαπημένο του ηλεκτρονικό κατάστημα.

Προεπιλεγμένη παράνοια

Από την άλλη, ένας έμπειρος προγραμματιστής στα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο υποστηρίζει ότι τα προγράμματα αυτά είναι «παρανοϊκά από προεπιλογή». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε σύγκριση με τις εφαρμογές στα τηλέφωνα, τα προγράμματα περιήγησης δίνουν περισσότερες επιλογές για να ρυθμιστεί το απόρρητο, μεταξύ άλλων με τον αποκλεισμό στοχευμένων διαφημίσεων. Οι χρήστες μπορούν επίσης να επαληθεύουν την ασφάλεια των ιστοσελίδων και τις δραστηριότητες ανταλλαγής πληροφοριών με τρόπους που δεν επιτρέπουν οι εφαρμογές.

Ο Nicholas Weaver, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, τονίζει ότι «εξαρτάται» αν μια ιστοσελίδα ή μια εφαρμογή είναι ασφαλέστερη.

Η περιήγηση σε μια ιστοσελίδα με τα προγράμματα περιήγησης Firefox και Safari είναι μάλλον καλύτερη από ότι με μια εφαρμογή, επειδή αυτά τα προγράμματα μπλοκάρουν αυτόματα πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αρχείων με τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές σας. Όπως προσθέτει ο Weaver, τα δεδομένα αλλάζουν με τον Chrome, επειδή το πρόγραμμα περιήγησης της Google επιτρέπει γενικά αυτές τις τεχνολογίες παρακολούθησης.

Από τη μεριά της, η Google υποστηρίζει ότι οι χρήστες έχουν επιλογές στις ρυθμίσεις του Chrome για να απενεργοποιήσουν μια κοινή τεχνολογία παρακολούθησης που ονομάζεται cookies και έχει δηλώσει ότι το Chrome πειραματίζεται επίσης με τη σταδιακή κατάργηση πολλών cookies.

Ο Frédéric Rivain, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας διαχείρισης κωδικών πρόσβασης Dashlane, «πάει κόντρα στο ρεύμα», έχοντας την άποψη ότι οι εφαρμογές για κινητά είναι γενικά ασφαλέστερες από τις ιστοσελίδες.

Για εκείνον είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί μια ψεύτικη ιστοσελίδα από μια ψεύτικη εφαρμογή και όπως λέει η Apple και η Google θέτουν σταθερούς περιορισμούς στην κωδικοποίηση των εφαρμογών, ενώ οι ιστοσελίδες έχουν λιγότερη εποπτεία.

Τι πρέπει να κάνετε με αυτές τις πληροφορίες;

Ιδιαίτερα για υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, σκεφτείτε αν χρειάζεται να κατεβάσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας ή αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτού την ιστοσελίδα. Σκεφτείτε επίσης να διαγράψετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε τακτικά.

Όσοι από έχετε κινητά τηλέφωνα Android, πιθανότατα χρησιμοποιείτε τον Chrome. Αν ανησυχείτε με όσα είπε ο Weaver, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να αλλάξετε το προτιμώμενο πρόγραμμα περιήγησης του τηλεφώνου σας σε Firefox ή κάτι άλλο.

Στα iPhones, μπορείτε να μεταβείτε στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, να επιλέξετε Απόρρητο και ασφάλεια και στη συνέχεια Αναφορά απορρήτου εφαρμογών. Αυτή η επιλογή θα σας παρέχει μια εβδομαδιαία ανάλυση σχετικά με το πόσο συχνά οι εφαρμογές συλλέγουν την τοποθεσία σας, τις επαφές του τηλεφώνου σας ή άλλες πληροφορίες.

Το ερώτημα για την ασφάλεια προβάλλει επίσης τα μειονεκτήματα των εφαρμογών στα smartphones, όπως το να δίνεται στις Big Tech (τεχνολογικοί κολοσσοί) ο έλεγχος του τι κάνετε στο τηλέφωνό σας.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

«Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;», είναι η ερώτηση που ακούγεται πολύ αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι κατανοητό, όπως σημειώνει το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αν είμασταν στη Σουηδία, την Νορβηγία ή την Εσθονία, σίγουρα αυτό το άρθρο δεν θα το κάναμε.Γιατί εκεί οδηγοί μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων πιστώνονται αύριο Παρασκευή 22 Νοεμβρίου από τον ΕΛΓΑ τα ποσά για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλλει οι παραγωγοί για τις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

του Δημήτρη Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η Pirelli φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά ως αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στις κατηγορίες Moto 2 & Moto 3,...