Από αλμυρά πιάτα όπως το μοσχαράκι κοκκινιστό, μέχρι μανιτάρια και γλυκά όπως τα μπισκότα και οι τηγανίτες, η χρυσαφένια και κοκκώδης πολέντα ταιριάζει με ευκολία σε διαφορετικά πιάτα. Με προέλευση από την ιταλική κουζίνα, για αιώνες ήταν η κακή αδελφή γνωστών ιταλικών πιάτων και ήταν παραγκωνισμένη.
Από την cucina povera στο σήμερα
Φτιάχνεται κυρίως από καλαμποκάλευρο (λευκό ή κίτρινο), το οποίο μπορεί να αλεστεί είτε πιο χοντρά είτε πιο λεπτά. Αρκετοί καταναλωτές την μπερδεύουν με το καλαμποκάλευρο, ωστόσο διαφέρουν στο είδος του καλαμποκιού και στον τρόπο επεξεργασίας του. Χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, όπου καταναλωνόταν ένας πιο μαλακός τύπος της και για αιώνες θεωρούταν μέρος της cucina povera (κουζίνα των φτωχών), καθώς ο «πολτός καλαμποκιού» σερβιριζόταν στους σκλάβους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πιάτο απέκτησε μία καλύτερη θέση στην ιταλική κουζίνα, διότι – λόγω ανάγκης – μεγάλη μερίδα του πληθυσμού την κατανάλωνε. Σήμερα σερβίρεται ως συνοδευτικό σε πιάτα με κοκκινιστά κρέατα, μαζί με λαχανικά εποχής, ακόμη και σε brunch. Στην Ιταλία, είναι δημοφιλής κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας και πιο συγκεκριμένα στο Βένετο, στη Λομβαρδία και στο Πιεμόντε, με τη δημοτικότητά της πλέον να είναι υψηλή.
Για πόσο διάστημα μπορεί να διατηρηθεί
Μία κλειστή συσκευασία μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα έτος, γι’ αυτό και μόλις την ανοίξετε είναι απαραίτητο να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη – πάντα σε βάζο με καπάκι και ιδανικά σε σκοτεινό μέρος – αν επιθυμείτε να παρατείνετε το χρόνο ζωής της. Αναφορικά με τη μαγειρεμένη πολέντα μπορείτε να τη διατηρήσετε και αυτή σε καλά κλεισμένο δοχείο και να την τοποθετήσετε στο ψυγείο για έως και πέντε μέρες.
Πώς να την μαγειρέψετε
Παραδοσιακά η πολέντα μαγειρεύεται σε νερό, γάλα ή ζωμό και στη συνέχεια αναμιγνύεται με βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τριμένη παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί. Ο χυλός αυτός έχει ένα ουδέτερο γευστικό προφίλ, γι’ αυτό και συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία πιάτων – κυρίως με κρεατικά. Μία άλλη επιλογή είναι να τη ψήσετε στο φούρνο, αλλά και να την τηγανίσετε. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε χοντροαλεσμένη πολέντα, να υπολογίσετε πως θα χρειαστείτε περισσότερη ώρα για να τη μαγειρέψετε, εν συγκρίσει με τη λεπτή που είναι έτοιμη σε αισθητά λιγότερο χρόνο. Τέλος, αν ψάχνετε μία απλή και vegan συνταγή της μπορείτε να την φτιάξετε με μόλις τρία υλικά: νερό, αλάτι και φυσικά πολέντα.
Παρακάτω θα βρείτε μία συνταγή που ταιριάζει υπέροχα με οσομπούκο
Υλικά
150γρ. πολέντα
400ml γάλα φρέσκο
200ml κρέμα γάλακτος
5 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε την πολέντα σιγά σιγά, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να αρχίσει να χυλώνει η πολέντα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, τα αρωματικά και ομογενοποιούμε.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!