Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Γ. Περιστέρης: Κυρίαρχη τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Γ. Περιστέρης: Κυρίαρχη τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο


Την έγκριση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει η μεταβίβαση του 37% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Masdar.

Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής συνέλευσης των μετόχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στα οφέλη της μεταβίβασης του περίπου 37% των μετοχών που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στην Masdar, αναφέροντας:

«Ανάμεσα στα οφέλη είναι η σοβαρή ενίσχυση της ταμειακής θέσης με εισροή κεφαλαίων 850 εκατ. ευρώ και η μείωση των ενοποιημενων δανειακών υποχρεώσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ».

Ο Γιώργος Περιστέρης διευκρίνισε πώς ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν φεύγει από την ενέργεια με την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: «Αυτό δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από τον ενεργειακό τομέα. Έχουμε συμφωνήσει με τη Masdar να συμμετέχουμε στο 50% των έργων αποθήκευσης ενέργειας και συγκεκριμένα τις αντλησιοταμιεύσεις αλλά και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Έχουμε συμφωνήσει επίσης τα έργα να κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ακόμη πώς «η εισροή κεφαλαίων θα ενισχύσει την ήδη πολύ σημαντική θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα των υποδομών, με τελευταία ενσωμάτωση την Αττική Οδό, η οποία από την πρώτη ημέρα δημιουργεί ταμειακές ροές. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται κυρίαρχη στις υποδομές με μεγέθη ευρωπαϊκού επιπέδου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συνεχάρη τα στελέχη που πέτυχαν τη μετάπτωση της παλιάς Αττικής Οδού στη Νέα Αττική Οδό σε μόλις 20 ημέρες αντί για πέντε μήνες. Έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν ενοχλήθηκε κανένας χρήστης», τόνισε.

Ο Γιώργος Περιστέρης αναφέρθηκε ακόμα και στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με άλλες παραχωρήσεις: «Ενισχύουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων. Σε λίγο καιρό θα έχουμε την υπογραφή της παραχώρησης του ΒΟΑΚ. Στις παραχωρήσεις έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και επισήμανε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα προστεθούν και άλλες δύο παραχωρήσεις με ΣΔΙΤ και αφορούν σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και σε έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση αρδευτικών έργων στον ποταμό Νέστο και στην Κρήτη στη θέση Χοχλάκια».

Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ρωτήθηκε και για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Σημείωσε ότι «από την πλευρά της εταιρείας έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την Πολιτεία και το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτιμούμε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στο πρώτο τρίμηνο του 2025».

Αναλυτικά η ομιλία του Γιώργου Περιστέρη

«Αγαπητοί μέτοχοι, Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην έκτακτη γενική συνέλευση του Ομίλου μας, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση εκ μέρους σας της προτεινόμενης συναλλαγής με τη Masdar, για την πώληση στην τελευταία του ποσοστού που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη θυγατρική μας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έναντι του ποσού των 20 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως έχουμε προαναφέρει, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα φέρει επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς θα αφαιρεθεί και σχετικός δανεισμός ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανωτέρω συμφωνία, προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη νέα γενιά των επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας που θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως μεταξύ άλλων στα έργα αντλησιοταμίευσης και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική μας παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής μας ΤΕΡΝΑ που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, διότι έχει μεγάλη σημασία για να κατανοήσουμε πώς κινούμαστε για το μέλλον, ότι η συναλλαγή αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια και που στόχο έχει να καταστήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των υποδομών κάθε είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πράγματι κατακτήσει ηγετική θέση στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έργα και υποδομές πολύ μεγάλης αξίας, που διασφαλίζουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και φυσικά τους μετόχους μας, όλους εσάς.

Στον τομέα των μεταφορικών υποδομών, εξασφαλίσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του ΒΟΑΚ, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

Επίσης, εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας άνω τον 300.000 τόνων που καθιστούν τον Όμιλο πρωταγωνιστή και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς σε συνδυασμό με τα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Κι επιπλέον, όπως σε ανύποπτο χρόνο σας είχαμε ενημερώσει, επεκτεινόμαστε και στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στα οποία έχουμε στρέψει δυναμικά το ενδιαφέρον μας, καταγράφοντας τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, η συνεισφορά του κλάδου των Παραχωρήσεων στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες περιόδους με την εμπορική λειτουργία διαφόρων νέων έργων. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη με τη νωρίτερα του αναμενόμενου έναρξη της παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι αυτό που επετεύχθη, δηλαδή η απολύτως ομαλή μετάβαση του αυτοκινητοδρόμου από τον προηγούμενο παραχωρησιούχο στον Όμιλό μας ήταν ένα πολύ δυσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει εντός πέντε μηνών. Δεν πιστεύω ότι άλλος Όμιλος πέρα από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορούσε να το πετύχει αυτό. Και για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη μας που πέτυχαν αυτόν τον άθλο.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,
Ο προγραμματισμός μας δεν σταματάει εδώ.

Συνεχώς προετοιμαζόμαστε για νέα έργα που έρχονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην διεύρυνση και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας.
Παραμένουμε πιστοί σε αυτήν την πορεία δυναμικής ανάπτυξης και αφοσιωμένοι στην επιβράβευση της εμπιστοσύνης σας.
Σας ευχαριστώ».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Κατηφόρα για τη Βαλένθια και πλέον ο εφιάλτης του υποβιβασμού σκιάζει το «Μεστάγια». Οι «Νυχτερίδες» πάνε από το κακό στο χειρότερο και η εντός...

Οικονομία

Τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κριθαράκι, ντοματοχυμός, πυρηνέλαιο, μαργαρίνη αλλά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, μαλακτικά, σαμπουάν, όπως επίσης και προϊόντα καθαρισμού σπιτιού όπως χλωρίνες περιλαμβάνει...

Κόσμος

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι Αρχές προσπαθούν να...

Οικονομία

Η διαδικασία θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και...